- Vi har alt grunnlag vi trenger for avdekke lokkeprising treffsikkert - både på prisantydning, salg og takst, sier Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), til Nettavisen.
NEF inviterte onsdag til møte med Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og Finanstilsynet for å diskutere hva bransjen kan gjøre for å sette en stopper for lokkeprising.
Nettavisen har den siste tiden skrevet om to tilfeller der selgere har avslått bud over prisantyding. På Sandaker i Oslo nektet en selger å gå med på mindre enn 450.000 kroner under prisantydning. I Åsane ble et bud på 200.000 kroner over takst og prisantydning avslått.
Lokkeprising
- Lokkepris er når en megler markedsfører en bolig med en urealistisk lav prisantydning som er lavere enn meglerens obektive verdivurdering.
- Målet er som oftest å få flere på visning og sette i gang opphetede budrunder.
- Lokkeprising er ulovlig og sees på som svært skadelig for eiendomsmeglerbransjens omdømme.
Vil at grunnlaget skal undersøkes
Boldvik, som også er eiendomsmegler i Krogsveen i Drammen, har flere tiltak han mener bør settes i gang for å stoppe lokkeprisingen.
Det viktigste mener han er at de enkelte foretakene må følge bedre opp på meglerkontorene for å avdekke om det forekommer systematisk lokkeprising hos enkeltmeglere.
- Og dette mener du at ikke gjøres i stor nok grad i dag?
- Ja. Bransjen er for opptatt av å forsøke å holde på den gode stemningen, og ikke flinke nok til å følge dette opp.
- Vi må sette i gang tiltak og gå inn for å jobbe med kulturen. For oss, inne på kontorene er det viktig å jobbe, avdekke og løse, sier han til møtet.
Om hvorfor lokkepriser forekommer i det hele tatt, sier Boldvik:
- Lokkepriser virker for å nå kortsiktige mål. Det kommer flere på visning, det blir kortere salg og flere kundeemner, sier han.
(Artikkelen fortsetter under)
Foreslår høyere prisantydning
Hedda Ulvness er administrerende direktør i Eie. Det hersker uenighet om definisjonen på lokkeprising generelt, men Ulvness mener det er opplevelsen boligkjøperne sitter igjen med som avgjør.
- Kommer det folk på visning til en bolig med prisantydning på 2 millioner kroner, og har 2,5 millioner de kan bruke, så har vi per definisjon et lokkeprisproblem, sier hun.
Flere på møtet var inne på at mange eiendomsmeglere ser på det som en seier å selge boliger til langt over prisantydning. Det ble også nevnt at å angi høyere prisantydning i storbyer der prisveksten er høy, kan være et mulig tiltak for å presentere mer realistiske priser til boligkjøperne.
- Ikke i nærheten av å sette riktig pris
- Lokkepriser er et problem – ikke bare for meglerbransjen, men for forbrukerne, konstaterer admnistrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving.
- Jeg synes ikke det er troverdig når 85 prosent av boligene i Oslo går over takst. Det er et signal på at man feiler og at man ikke er i nærheten av å sette riktig pris, sier Geving.
Han er klar på at det er enighet mellom NEF og Forbrukerombudet angående holdningen til problemet, men at det ikke er nok å ta avstand.
Tonje Hovde Skjelbostad innrømmer at sanksjonsmulighetene deres på lokkepriser ikke er fullkomne per dags dato.
- Vi er avhengig av dialog med bransjen. Bransjens omdømme er bare så bra som det svakeste leddet, sier hun.