Gå til sidens hovedinnhold

Er disse modellene sunne?

Ifølge London Fashion Week, så er de det.

(SIDE2): Modellene under London Fashion Week blir BMI-testet. De skal ikke ha en BMI, eller kroppsmasseindeks som er under 18,5, men allikevel var det mange svært tynne jenter å se på catwalken.

Slik regner du ut din BMI:
En kvinne veier 65 kilo og er 1,67 meter høy. Vektindeksen hennes er 65: (1,67x1,67) = 23

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Satte nedre grense
I fjor ble det debatt da arrangørene for flere moteuker satte en nedre vektgrense, for å unngå sykelig tynne modeller på catwalken.

Bakgrunnen for dette var dødsfallet til modellen Luisel Ramos (22) under Montevideo Fashion Week i 2006. Noen måneder senere døde modellen Ana Carolina Reston (21) fra Brasil. Da hun døde var hun 178 centimeter høy og veide 40 kilo. Dermed hadde hun en BMI på 13,5.

Les hele saken: Vil forby syltynne jenter

Tynne modeller
Disse dødsfallene førte til at Spania og Italia innførte BMI-krav til modeller. Under moteuken i Madrid måtte modellene ha BMI på 18 eller mer. Verdens helseorganisasjon klassifiserer en BMI på under 18,5 som undervekt, men dette godtas allikevel av moteukearrangørene.

Også i England er det nå innført BMI krav til modellene under London Fashion Week, men man kan allikevel se svært tynne modeller på catwalken. I fjor ble modeller under 16 år nektet å gå visninger, og i år trapper man altså opp tiltakene.

DISKUTER ARTIKKELEN UNDER

En av anbefalingene fra «Model Health Inquiry» var at de modellene som deltar under London Fashion Week også fremlegger et sertifikat på at de ikke har noen spiseforstyrrelser, og arrangørene skal visstnok ha leid inn spioner som skal finne ut om det er noen slike problemer blant modellene.

Ingen krav i Norge
Under Oslo Fashion Week (OFW) var det også mange tynne modeller på catwalken, men det blir ikke foretatt noen BMI-måling av modellene i forkant.

- Nei, vi har foreløpig valgt å droppe dette. Bruk av BMI måleverdier gir ikke riktig vurdering. Likevel, sjekker vi opp om de deltakende modellene er syke eller ikke. Vi har et tett samarbeid med modellbyråene, og samarbeider med bare de som er bevisste denne problematikken, sier grunnleggeren av OFW, Pål Vassbotn, til Side2.

Modellforbilde
I London har supermodellen Erin O`Connor satt opp en modell-fristed, hvor hun gir modellene tips til kosthold og ernæring i løpet av moteuken.

BMI

Body Mass Index (BMI) (eller kroppsmasseindeks) er en formel som indikerer om en person er over- eller undervektig eller har normal vekt. Formelen er ikke helt eksakt.

  • BMI på under 18,5 = undervektig.
  • BMI på mellom 18,5 og 24,9 = normal kroppsvekt.
  • BMI på mellom 25 og 29,9 = overvektig.
  • BMI på 30 og over = fedme.
  • BMI på 35 – 39,9 = fedme, klasse II.
  • BMI på 40 og over = fedme, klasse III (ekstrem fedme).

Kilde: Wikipedia

Connor ble beskrevet som en av de beste modellene i verden av Karl Lagerfeld, og har vært tilknyttet mange store motehus, og har derfor en sterk posisjon i modellverden. Hun blogger også for Vogue.com, og vil gi regelmessige oppdateringer under moteuken.

Ekstreme metoder
Men det er ikke bare syltynne modeller vi ser på under London Fashion Week. Også kjendisene tar i bruk ekstreme metoder for å bli slanke.

Mange bruker såkalte «banana bager». Navnet kommer av gulfargen på væsken som tas intravenøst. Dryppet brukes på sykehus for å behandle feilernærte alkoholikere, men blir mer og mer populært blant kjendiser og modeller.

Ideen for noen er at man skal få i seg vitaminer uten å måtte spise. Andre spiser kanskje frokost og lunsj, men dropper middagen til fordel for «banana bager». Metoden har flere negative sider, og eksperter advarer mot å bruke metoden.

Les hele saken: Kjendiser hektet på intravenøst

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken