HTML EMBED

SE VÅRE FAVORITTMARKEDER I LONDON

Under en rundtur på Londons markeder får de fleste sansene en skikkelig omgang. Her er det bare å dra inn synsinntrykk, lyder og lukter til du er helt svimmel – eller pungen er tom.

Lukten av smultkokt mat blandes med duften av fin parfyme. Synet av en skjør porselensengel ved siden av en komplett, blankpusset middelalderrustning eller, for den saks skyld, en minikjole fra det glade 60-tallet.

Londonere er med rette stolte av sine markeder, og det skal etter sigende finnes mer enn 90 av dem rundt om i byen. Nok å velge i med andre ord. Det går i alt fra ferske grønnsaker og frukt, til kunst og antikviteter. Fra årgangsplagg til ultramoderne designermote.

Skal du tilbringe en søndag i London – for det er på søndagene det meste skjer – så er det lite som slår å farte rundt fra marked til marked. Eller bruke hele dagen på ett av de største.

Bare se i London

Kanskje lar du deg lokke til å kjøpe et stykke ubrukelig samlerobjekt, noe engelsk porselen, en bunt moteklær du aldri vil våge å bruke offentlig. Eller kanskje du klarer deg med bare å titte.

Du trenger nemlig ikke å være i kjøpemodus for å få utbytte av opplevelsen. Noe av det mest givende du kan gjøre, er ganske enkelt å flanere langsomt rundt. Det å utforske et avsidesliggende og kanskje litt sjabert marked, ta inn over seg pulsen av handlende, prutende, ropende, glanende, spankulerende, natige, sedate og alltid like verdige engelskmenn, er en opplevelse i seg selv.

De fleste turistene klarer å finne veien til Covent Garden, Camden og Portobello Road, men for den litt mer eventyrlystne, ligger det alltid et enda mer spennende marked rundt neste hjørne eller i hvert fall i nærheten av neste undergrunnsstopp.

Få turister våger seg dessverre utenfor de mest sentrale delene av London, men det er der mange av de mest spennende og genuine markedene ligger – de som ikke selger jugl for turister, men er til for lokalbefolkning og for folk med spesielle interesser.

HTML EMBED

Brokete Brick Lane

Et relativt sentralt, men samtidig spennende sted, er det brokete Brick Lane Market i East End. Dette er marked som virkelig kan anbefales, men ikke fordi det er noe å kjøpe der. Det er det nemlig ikke.

Om du da ikke er på jakt etter tacky, velbrukte lampeskjermer, gamle radioer som i en fjern fortid kanskje både har fungert og sett elegante ut, ubrukelig «kvalitetsverktøy», klær som verken passer eller noensinne kan ha den kledd dem som har båret dem, kaffetraktere med ledninger like farlige som høyspentmaster eller brødristere som i beste fall forkuller brødet.

Nei, til Brick Lane drar du på grunn av den ekte, lune stemningen og på grunn av menneskene som søker til dette markedet – primært lokale eastenders på jakt etter glitter og kram å fylle interessant dekorerte hjem med. Eller de skal ha noen billige husholdningsartikler og klær når pengene ellers ikke strekker til. En og annen turist finne også veien her til, men Brick Lane er først og fremst et lokalt marked.

I rettferdighetens navn skal det sies at det er mulig å finne ting som kan være verdt å ta med seg hjem her – som en lenge glemt og nostalgisk LP-plate, eller pelskåpen du alltid har drømt om, men aldri har hatt råd til. Og så frukt og grønnsaker, selvfølgelig. Det går det jo alltid an å kjøpe, her som på de fleste andre markeder i London.

Som mange andre markeder, er Brick Lane i stor grad fylt opp av det engelskmennene kaller bric-a-brac, et begrep som på norsk best kan oversettes med krimskrams. Noe av det mest spennende er kanskje en håndfull fargerike boder som selger eksotisk krydder og fargerike sarier. Dette er tross alt East End.

Markeder på historisk grunn i London

Markedene i London har sine røtter i middelalderen, og i gamle overenskomster, satt opp for å tjene befolkningen i dagens sentrale City of London. Over tid dukket også enkelte grossistmarkeder opp, som begynte å betjene spesialiserte markedssegmenter – for eksempel med grønnsaker, kjøtt eller fisk.

Etter hvert som storbyen vokste seg utover breddene i det 18. og 19. århundre, ble stadig flere gatemarkeder etablert for å møte behovene i de nye forstedene. Da trikken ble introdusert i Londons gater, måtte en del av dem vike. De ble flyttet – noen ganger med tvang – til tilgrensende sidegater, eller til helt nye, overdekte markedshaller.

Ett av de første markedene som lå utenfor grensen av City of London, var Spitalfields Market. Det ble grunnlagt av kong Charles I allerede i 1638, da han ga torghandlerne lisens til å selge fe, fugl og ferske grønnsaker.

I 1991 ble matvaremarkedet flyttet til nye lokaliteter. Det som nå kalles Old Spitalfields Market er istedenfor blitt ett av de beste markedene for både populær mote og årsgangsklær, i tillegg til alt det vanlige krimskramset alle London-markedene synes å bugne av.

Stemningen på i Old Spitalfields Market er hektisk og nesten overveldende. Folk prater; om vind og vær, ligaen, kongehusets skandaler, politikernes manglende innsikt, om antikviteter og selvsagt om klær og moter.

Det kan være vanskelig å få oversikt over det store markedet, men for den som har lyst til å handle, er Old Spitalfields Market ett av de mest spennende.

Det er vanskelig å ikke la seg lokke og rive med av stemningen på Londons markeder, og det er i stor grad det vi kommer for. Ikke så mye for handelen i seg selv, men for å se, for å prate med folk, prute på prisen og til slutt oppdage – når du er vel tilbake på hotellrommet – at kofferten blir overfylt av krimskrams du ikke hadde den fjerneste idé om at du trengte.

HTML EMBED

Våre 6 London-favoritter

1. Bermondsey Square Antiques Market

Bermondsey Square markedet har eksistert siden 1855, om enn ikke på samme sted. I dag regnes det for å være det beste og mest seriøse på antikviteter. Her gjør selv antikvitetshandlerne sine egne innkjøp, men du må være tidlig ute – og ha betydelig peil – for å sikre seg godbitene. Moroa begynner allerede klokken fire om morgenen, og hen mot lunsjtider er det hele over.
Fredag 4–13

2. Brick Lane Market

Halvveis mellom juvel og junk. Brick Lane markedet i East End tiltrekker seg mange unge londonere, på jakt etter brukte møbler, uvanlige klær og forskjellig krimskrams. Mye ubrukelig og usmakelig, men hvis du er på jakt etter Cool Britannia, er det mer sannsynlig å finne det her enn noe annet sted.
Søndag 10–16

3. Camden Lock Market

Dette enorme markedsområdet blir vanligvis bare kalt Camden Market, og er én av Londons mest populære attraksjoner. Nesten alt er til salgs her – av klær, musikk, antikviteter, samleobjekter, etnisk kunst, tepper, mat og drikke. Er populært både blant turister og unge londonere, og er til dels overfullt, spesielt på søndager.
Alle dager 10–18

4. Covent Garden Market

Covent Garden Market finner du i det ikoniske Market Building and Piazzas, et arkitektonisk mesterverk. Utover spesialitetsbutikker, restauranter og kafeer, er det kunsthåndverksmarkedet som trekker folk. Spesielt populært blant turister. Stort sett overpriset, men du drar ikke hit så mye for shopping, som for atmosfære og gateartister.
Mandag–lørdag 8–18, fredag åpent til 19:30, søndag 11–16

5. Old Spitalfields Market

Et marked som forener salgsboder med moderne butikker og restauranter. Bodene på Old Spitsafields Market byr på gode sjanser for å finne noe originalt, ofte av utmerket kvalitet og til gode priser. Søndager er den travleste dagen med over 150 boder i drift. Ulike ukedager har forskjellig tema. For eksempel er torsdag antikvitetsdagen, mens mote dominerer fredager. Det er også massevis av spennende butikker omkring selve det overdekkede markedet.
Mandag–onsdag 10–17, torsdag 9–17, fredag 10–16, lørdag 11–17, søndag 9–15

6. Portobello Road

Portobello Road har det vært handel siden 1800-tallet, men markedet ble særlig kjent for sine antikviteter fra rundt 1950. Hevder å være verdens største antikvitetsmarked, men du finner mye annet her også, fra mat og drikke, til plakater, klær og musikk.
Marked lørdag 8–18:30. Butikker holder også åpent ukedager.

Finn du kart over noen av de mest kjente markedene i London