Gå til sidens hovedinnhold

Londons ukjente museer

Er du lei av shoppinggatene kan Londons ukjente og spennende museer kanskje være noe for deg.

(SIDE2): The Clink Prison Museum, The Foundling Museum og The Old Operating Theatre er unike og til dels svært spesielle museer som mange nok ikke har hørt om.

Sistnevnte er et annerledes museum hvor du blant annet får se hvordan operasjoner og amputasjoner ble utført på 1800-tallet - uten bedøvelse.DinLondonGuide.no har satt sammen noen smakebiter for oss her:

The Clink Prison Museum

The Clink Prison Museum viser hvordan forholdene var i det originale Clink fengselet mellom 1200 og 1600 tallet. The Clink Prison er kjent for å være et av Englands eldste fengsel og har hatt fanger helt i fra Tudor sin tid og frem til 1780. Shakespeare besøkte blant annet en gammel skolekamerat i dette fengselet. Museet som passende nok ligger i gaten ved navn Clink Street kan også bli leid for private anledninger. I The Clink Prison Museum får du også se hvor og hvordan fangene ble torturert og halshugget.

The Clink ble fengselet kalt på folkemunne fra det 12. århundret og frem til 1626. Både protestanter og katolikker ble holdt fanget her på 1600-tallet, The Clink var forøvrig også Englands første fengsel for kvinner.

Det var dette fengselet som skapte utrykket 'in the clink' til å bety ”å havne i fengsel”. Dette er et utrykk som fremdeles brukes i England den dag i dag.

Dette er et relativt lite museum, men det er likevel spennende å ta rundturen for å se hvordan forholdene var i fengslene på den tiden, som bildene i denne artikkelen viser var det langt i fra noen hyggelig opplevelse.

Fengselet ligger i det som den gang ble beskrevet som Londons ”Red light” område med blant annet mye kriminalitet og prostituerte. De som ble fengslet i The Clink Prison hadde begått en lett blanding av tyveri, mord til det litt mer uskyldige, som å være i gjeld eller rett og slett mistenkt for å ha feil trosretning.

Åpningstider:
Mandag-fredag: 10:00-18:00
Lørdag-søndag: 10:00-21:00
Adresse: 1 Clink Street
Hjemmeside: www.clink.co.uk
Nærmeste undergrunnsstasjon: London Bridge

The Foundling Museum

The Foundling Museum, tidligere The Foundling Hospital ble åpnet i juni 2004. Dette er et av Londons absolutt nyeste museer med beliggenhet ved Russel Square. Dette var på 1800-tallet Londons første hjem for forlatte og foreldreløse barn. Takket være grunnleggeren Thomas Coram, artisten William Hogarth og forfatteren George Frideric Handel, ble sykehuset også det første private kunstgalleriet hvor kunstnere donerte sine kunstneriske verk for å kunne støtte dette barneveldedige formålet. Museet som har 14 fulltidsansatte og 75 frivillige medarbeidere har blitt beskrevet som tre museer i ett. The Coram Children’s Gallery forteller historien til The Foundling Hospital, og om livet til de 27000 barna som bodde her i løpet av sykehuset sin 200 år gamle historie. Utstillingen er full av objekter, bilder og symbolske minner som de utbrente mødrene etterlot seg, i håp om at de en gang, igjen kunne kreve retten til å forsørge sine egne barn. Noe som forøvrig bare et ytterst fåtall av mødrene gjorde.

Sykehuset sin kunstsamling er plassert i genuint ekte rom fra 1800-tallet, og inkluderer det fantastiske “Court Room”, antatt av eksperter på området å være et av Londons beste eksempler på såkalt Rococo interiør. Her finner du blant annet Hogarth’s portrett av Captain Thomas Coram, den moralske historien The March of the Guards to Finchley, så vel som fantatiske kunstverk av Reynolds, Gainsborough, Wilson, Hudson, Highmore, Highman, Rysbrack og Roubiliac.

The Gerald Coke Handel samlingen i andre etasje viser tydelig forfatterens lange og tette samarbeid med The Foundling Hospital. I denne samlingen finner du manuskripter, utskrifter, kunstverk og handelslitteratur. De besøkende kan også høre på musikken hans mens man sitter i spesialdesignede “musikk-stoler”.

Dette er et annerledes men særdeles svært populært museum som er vel verdt et besøk. Ta en tur i de ulike etasjene og opplev de enorme rommene med den unike og særpregne kunsten på nært hold. Her kan du gå rundt å beundre den fantastiske interiøren og designet fra 1800-tallet.

For mer informasjon om The Foundling Hostpital og hvilke andre ting du kan observere på The Founding Museum, vennligst besøk museet offisielle hjemmeside.

Åpningstider:
Tirsdag-lørdag: 10:00-18:00
Søndag: 12:00–18:00
Adresse: 40 Brunswick Square
Hjemmeside: www.foundlingmuseum.org.uk
Nærmeste undergrunnsstasjon: Russell Square / King’s Cross

The National Army Museum

The National Army Museum er det britiske militæret sitt eget museum. Dette er det eneste museet som forteller hele historien om det britiske militæret helt i fra begynnelsen og frem til i dag. Med andre ord en innholdsrik historie fordelt på over 500 år. Museet ligger plassert i bydelen Chelsea og har en imponerende samling av spennende og ikke minst fascinerende militærskatter. Er du interessert i eldre eller engelsk historie eller kanskje du trenger inspirasjon til en skoleoppgave, uansett hva grunnen er så vil et besøk på The National Army Museum garantert bli en minnerik opplevelse.

På The National Army Museum får du lære mer om det britiske militæret, og om forandringene fra gammelt av og helt frem til i dag. Få mer informasjon om de mange store og historiske slagene i Storbritannias lange historie. Du lærer også hvordan soldatene i det britiske militære har levd ute i krig, helt i fra starten og frem til i dag. Mye har forandret seg i det britiske militæret de siste århundrene, det er derfor både spennende og interessant å få med seg de ulike utstillingene på dette museet.

For at de besøkende skal få den ekte følelsen av å befinne seg i en krigssituasjon har museet til og med en rekke voksfigurer i riktig størrelse, og iført en ekte britisk militæruniform. Utstilt på museet finner du også malerier, fotografier, uniformer og masse annet spennende og interessant tilbehør. Faktisk stammer flere av krigsgjenstandene fra over 500 år tilbake.

Åpningstider:
Mandag-søndag 10:00-17:30
Adresse: Royal Hospital Road
Hjemmeside: www.national-army-museum.ac.uk
Nærmeste undergrunnsstasjon: Sloane Square

The Old Operating Theatre Museum

The Old Operating Theatre er et litt annerledes museum. Her får du nemlig se hvordan operasjoner ble utført på 1800-tallet. Faktisk ligger denne unike operasjonsalen i loftetasjen til en gammel kirke og er Storbritannias eneste gjenværende operasjonssal fra 1800-tallet. The Old Operating Theatre var i drift fra 1821 til 1862, lenge før narkose og kirurgi ble innført. Et besøk her er en skremmende men også interessant opplevelse som gir deg en liten tankevekker. Dette stedet er over 300 år gammelt og utstilt på museet finnes blant annet sager og andre redskap som på den tiden ble brukt til amputasjoner og lignende.

På denne tiden ble operasjoner utført uten antibiotika og bedøvelse. St. Thomas ble etablert i 1215 og er navngitt etter Thomas Becket som døde i 1170. Det var antageligvis en del av "Monastery of St Mary Overie" som ble etablert i 1100. Når antall studenter i operasjonsalen ble for mange ble det vanskelig for alle studentene å kunne se operasjoner bli utført. Derfor ble det bygget et eget operasjons teater som gjorde det lettere for " tilskuerne" å følge med på de ulike operasjonene.

En amputasjon ble gjennomført så raskt som mulig for å kunne b egrense pasientens smerte så mye som overhodet mulig. Selve amputasjonen ble gjennomført med redskap som vist på bildet nedenfor, og det hele var gjerne over på et minutt. På denne tiden var ikke legene klar over at bakt erier forårsaket infeksjoner. Derfor var det mange av pasientene som døde av infeksjoner grunnet bakterier på de ulike instrumentene, operasjonsbordet eller til og med fra studentene som var tilskuere under de ulike operasjonene.

Åpningstider:
Mandag-søndag 10:30-17:00
Adresse: 9A St. Thomas St
Hjemmeside: www.thegarret.org
Nærmeste undergrunnsstasjon: London Bridge

The Freud Museum

The Freud Museum i Hampstead var en gang hjemmet til selveste Sigmund Freud og hans familie, etter at de unslapp nazi-invaderingen av Østerike i 1938. Det ble deres hjem helt til Anna Freud, den yngste datteren døde i 1982. Freud sitt biblitotek og studieværelse er helt identisk til hvordan det så ut under hans levetid. Huset inneholder også mange av Freud sine fantastiske antikviteter fra blant annet Egypt og Hellas samt flere orientalske. Det finnes totalt over to tusen gjenstander rundt om i museet. Huset er også fullt av minner av Freud sin datter, Anna, som bodde der i 44 år. Hun arbeidet i huset med sine teorier om psykoanalsyse med hovedfokus på barn. Det var hennes ønske at huset skulle bli et museum for å hedre hennes far.

Sigmund Freud var fra Østerike og Wien. Han ble født 3. desember 1895. Anna Freud var Sigmund og Martha's yngste datter av seks barn. Allerede i 1910 hadde Anna startet å lese faren sitt arbeid innenfor psykoanalyse. Hennes seriøse involvering innenfor temaet startet først noen år senere, nærmere bestemt i 1918 når hennes far startet å psykoanalysere henne.

I 1920 deltok både far og datter Freud på The International Psychoanalytical Congress. På dette tidspunktet hadde Sigmund og Anna nå både felles arbeid og felles venner.

I 1938 hadde Østerrike latt seg innlemme i Hitlers rike, og jøder var ikke trygge i byen. Freud og familien fikk tillatelse til å forlate Wien etter press og penger fra utlandet. Freud døde i sitt hus i London bare et år senere, i 1939.

Sigmund Freud var omstridt og populær, både den gang da og i ettertid har det vært mange tolkninger og meninger rundt de mange teoriene og verkene hans. Blant annet skrev han om psykoanalyse og hysteri. Han skrev også flere brev som hyllet kokainens positive effekt på humøret og kvinners utseende, et syn han imidlertid på et senere tidspunkt modererte.

Et besøk på museet er en spennende og tankefull vandring i det som var Sigmund Freud sitt tilholdssted, arbeidsrom og omgivelser i hans siste leveår.

Åpningstider:
Onsdag-søndag 12:00 -17:00. Stengt på mandag og torsdag.
Adresse: 20 Maresfield Gardens
Hjemmeside: www.freud.org.uk
Nærmeste undergrunnsstasjon: Finchley Road (Jubilee Line/Metropolitan Line)

Sherlock Holmes Museum

Mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans venn dr. Watson delte leilighet 221B i Baker Street. Baker Street var den gang, og er også den dag i dag en kjent men kanskje litt kjedelig forretningsgate. De to kameratene og kollegaene levde forøvrig fra 1881-1904.

Det spesielle med adressen til Sherlock Holmes er at Baker Street nummer 221B aldri har eksistert. Det er med andre ord kanskje den mest berømte ikke-eksisterende adressen noensinne. Til tross for at Sherlock Holmes var en skapt skikkelse og adressen aldri har eksistert kommer det allikevel årlig mange hundre brev fra hele verden adressert til Mr. Sherlock Holmes, Baker Street 221B.

Noen av brevene er humoristisk ment, mens et stort flertall av brevene rett og slett er fra personer som tror Mr. Holmes virkelig er en ekte person/detektiv som bor i Baker Street.

Abbey National er en bank som holder til i en stor bygning med adressen 217-223 Baker Street. Denne ligger så å si vegg i vegg med undergrunnstasjonen Baker Street. Her må ansatte i banken til stadighet ta i mot henvendelser til ikke-eksisterende men dog så populære Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes var en mesterdetektiv av de sjeldne. Sammen med sin kompangjong Dr. Watson klekket han ut den ene drapsgåten etter den andre. Han har løst et stort antall kriminalmysterier både i bøker og på tv-serier.

Sir Arthur Conan Doyle er forøvrig personen som i sin tid gjorde genistreken å skape detektiven Sherlock Holmes. Visste du forøvrig at Sherlock Holmes egentlig skulle hete "Sherrinford Holmes". Dette har man funnet i et av forfatter Conan Doyle sine første notater. Disse notatene ble istedet realisert i stykket «En studie i rødt».

Hele leiligheten/museet er rekonstruert slik man tror det var innredet. Et besøk på Sherlock Holmes museum tar mellom en halv time og 45 minutter. Dette er også inkludert tid til å shoppe souvenirer i Sherlock Holmes butikken som ligger i samme bygg.

Dessverre er flesteparten av de gamle bygningene borte. Dette må blant annet krigen ta sin del av skyden for. Et besøk på Sherlock Holmes museeum er både spennende, historisk, interessant,humoristisk og kanskje til og med lærerikt. Faktisk er det mange norske barn og ungdommer som har nettopp Sherlock Holmes i pensum.

Åpningstider:
Mandag - Søndag: 09.30 - 18:00
Hjemmeside: www.sherlock-holmes.co.uk
Adresse: 221 B Baker Street
Nærmeste undergrunnsstasjon: Baker Street

Imperial War Museum

Imperial War Museum eller krigsmuseet er det nasjonale museet for det 20. århundredes konflikter i verden. Museet ligger i bygningene til det tidligere Betlehem Hospital. Museet som ble grunnlagt i 1917 inneholder ikke bare en fascinerende utstilling av krigskjøretøy og krigsvåpen. Utstillingen gir oss også en dyptgående studie av de sosiale påvirkningene av konfliktene.

På Imperial War Museum kan man blant annet se en ekte M4 Sherman Tank, V-2 raketter og polarisraketter. Du kan også vandre gjennom en fantastisk rekonstruert frontlinje fra Somme, hvor det var harde kamper under 1. verdenskrig.

Krigsmuseet viser alle "ansikter" av kampene og de ettervirkninger det har gitt. De to verdenskrigene har blitt kronologisk rekonstruert gjennom forskjellige effekter og utstillinger. Det finnes blant annet et rekonstruert flyangrep og en rekonstruert utbombet gate fra 1940.

Synet, lydene og luktene har blitt omtenksomt rekonstruert for å virkeliggjøre denne delen og gjøre den så levende som mulig. Det finnes over 15000 malerier, ca. 40 millioner meter med film og 30000 bilder. Dette gjør det hele til en virkelig unik samling. Dette er så absolutt stedet å besøke for deg som er lidenskapelig interessert i historie, eller for deg som har lyst til for første gang å få et virkelig historisk innblikk i hvordan det var på denne tiden. Det er gratis inngang til museet.

Åpningstider:
Mandag-søndag 10:00-18:00.
Adresse: Lambeth Road
Hjemmeside: www.iwm.org.uk
Nærmeste undergrunnsstasjon: Lambeth North, Waterloo, Elephant Castle

Museum of London

Museum of London ble etablert så sent som i 1976. Museet forteller om London sin historie fra gammelt av og fram til i dag. Her er historien dokumentert så langt tilbake som for 2000 år siden. Dette er verdens største bymessige historiemuseum. Museet innholder over 1,1 millioner forskjellige gjenstander. Mange av disse er reddet etter arkeologiske utgravninger under forskjellige byggearbeider i London City.

Du får et virkningsfullt innblikk i London's historie ved et besøk på dette museet. Museet har hele 7 permanente utstillinger. Blant annet Roman London, London before London og London i det 18.århundre.

I tillegg finnes det til enhver tid flere arrangementer og utstillinger av forskjellig art og varighet i museet. Noen av de utstillingene som vises i dette museet er blant annet det romerske London fra 43-410 e.kr.

Her finnes også en gammel modell av London Bridge som ble revet i 1831 og dokumentasjon på den store bybrannen i 1666 som la 4/5 av London i ruiner. Hestevognen til borgermesteren fra 1757 finnes også her. Denne vognen blir fremdeles brukt under The Lord Mayor's Show som foregår hvert år i november.

Noen av favorittene i museet er gjenskapte gatesener, gamle bygninger og interiør og ikke minst Victorianske butikkfasader. En annen favoritt er utstillingen"Den nye verden" som viser London mellom 1789-1914 og noen av høydepunktene her er Lord Wellington's støvler og Dronning Victoria's parlamentariske embedsdrakt.

Galleriet dekker forøvrig et utall av emner som for eksempel også inkluderer barnas London og underholdningens London. Museet er så absolutt verdt et besøk for deg som er fascinert av engelsk historie. Museet har fri adgang.

Åpningstider:
Mandag - Lørdag: 10:00-17:50
Søndag: 12:00-17:50
Adresse: 150 London Wall
Hjemmeside: www.museumoflondon.org.uk
Nærmeste undergrunnsstasjon: St.Paul's, Barbican

Les mer om London hos DinLondonGuide.no.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg