(Side2 Pengeskolen:) Hvis du er en av dem som snakker direkte med sjefen angående lønn og ikke er med i kollektive oppgjør gjennom organisasjoner så kan du følge noen enkle tips for å sørge for at du faktisk får litt mer hver eneste måned.

1. Sjekk hva andre i samme jobb tjener
Det kan kanskje høres ut som en utfordring, men det er mye lettere enn du aner. Sjekk for eksempel tjenesten mininntekt.no eller ta et søk i skattelistene. Ligger du langt etter har du gode argumenter.

2. Bevis hva du har gjort
Du tror kanskje at de fleste sjefer følger nøye med på hva du leverer. Det er nok ikke det at din sjef ikke vil, men at han eller hun ikke har tid eller mulighet. Det blir sannsynligvis derfor opp til deg å bevise at du fortjener mer lønn basert på hva du faktisk har levert. Husk at jo mer konkret du er, jo bedre. Et argument du kan møte motargumenter på er «kvaliteten på arbeidet mitt er høy» - ett det er vanskelig å krangle med er «jeg har inngått 27 kontrakter i høst.» Hvis du for eksempel jobber i en butikk er det lett for deg å bevise antall salg du gjennomfører.

3. Velg riktig tidspunkt
Sørg for at din sjef har god nok tid og at du har det også, spør gjerne om en lønnssamtale rett etter at du har levert en større rapport eller gjort en ekstrainnsats (ekstravakt). Du vil bli overrasket over hvor dårlig husk sjefer har. Den er faktisk omtrent som din egen. Avtal alltid et tidspunkt. Skal man tro statistikken er torsdager den beste dagen å få økt lønn på. Ikke spør oss hvorfor det er slik.

4. Lag din egen liste
Før du skal snakke med sjefen så lag en liste på opp til ti punkter på hvorfor du mener du fortjener en lønnsøkning. Det finnes mange tips til hvordan du skal komme igjennom med dine argumenter i en overbevisningfase. Kroppspråket er viktig, len deg framover når du argumenterer og lytt når sjefen snakker uten å avbryte. Et godt triks fra politikerverdenen er hvis sjefen din har et motargument så starter du setningen med: «Ja, det er et godt argument. Samtidig skal du vite...» Fungerer også fint i parforhold.

5. Ikke spør etter kroner
Den største tabben du kan gjøre er å si at du fortjener 500 000 kroner i lønn, eller en forhøyelse på 37 000 kroner. Spør i prosent. Prosent koster ikke penger, i hvert fall høres det ikke slik ut.

6. Ikke ta nei som et nei
Det er svært ofte du vil få et nei som svar på ditt spørsmål om en lønnsforhøyelse. Da er det din tur til å utfordre din sjef og spørre hva som skal til for at du skal få det. Hvis sjefens argumenter er slik at du føler at du allerede har gjort det som det blir bedt om, så begynner du igjen på fireren. Et nei i lønnsforhandlinger er ikke alltid et nei.

7. Kle deg riktig
Det er viktigere enn du tror å kle deg riktig den dagen du skal be om lønnsforhøyelse. Akkurat som i jobbintervjuer. Dette er dagen hvor du faktisk stryker skjorta eller tar på nypussede boots. Amerikanske undersøkelser har til og med bevist at kvinner som bruker lebestift øker sjansene sine for økt lønn, uavhengig av kjønn på sjefen.

8. Ha riktige forventninger
Du vil ikke få en ekstraordinær lønnsforhøyelse hvis du gjør den jobben du er satt til slik du skal gjøre den. Det høres kanskje urettferdig ut, men lønnsforhøyelser går til ansatte som gjør noe utover sin egen stilling. Helst i positiv forstand.

9. Spør om annet enn penger
Hvis bedriften din er i en vanskelig situasjon så kan du prøve å spørre om andre ting enn penger. Enten det er gratis telefon, trening eller andre ting. Du må skatte av dette også, men du sparer samtidig penger. Det er omtrent like bra som mer penger å bruke på salg på Zara.

10. Aldri bruk trusler
Historien er full av ansatte som har truet med å slutte hvis man ikke får bedre lønn. Som regel, nesten uansett hvem du er, vil din sjef miste lysten til å gi deg nettopp en lønnsforhøyelse. I verste fall får du ja på din trussel og står uten jobb etter hvert. Det er bedre å lete etter jobber i det stille hvis du mener du er uprofesjonellt behandlet.

Du kan også se denne amerikanske videoen som har en god del gode tips:

HTML EMBED

Har du noen gode tips? Bruk kommentarfeltet under.