Gå til sidens hovedinnhold

Jens i krig med alle

- Dette er farlig for regjeringen, uttaler statsviter.

Natt til torsdag ble det klart at 26.000 kommunale og statlige ansatte blir tatt ut i streik etter at det ble brudd i meklingen.

Les også: Slik rammes du av streiken!

Dette skjer kort tid etter at bøndene aksjonerte etter misnøye med tilbudet i landbruksforhandlingene.

Dermed har den rødgrønne regjeringen kommet i konflikt med en stor del av velgerskaren på kort tid.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

- Ikke veldig klokt
Frank Aarebrot, professor ved instituttet for sammenlignende politikk, mener den rødgrønne regjeringen nå kan havne på dypt farvann.

- Dette er ikke veldig klokt av regjeringen. Først hisset de på seg bøndene, så de statlige og kommunale ansatte. Dette vil gjøre det vanskelig å motivere folk, sier Aarebrot til NA24.

Professoren mener at de to konfliktene kan føre til at de rødgrønne gjør det dårligere i neste års valg.

- Ser man på meningsmålingene, har Høyre stor lojalitet blant velgerne, altså at velgerne vil gjenta sitt valg neste år. Lojaliteten til velgerne til Arbeiderpartiet har imidlertid falt, og er 10-12 prosent under Høyre.

- For å vinne valget, må Arbeiderpartiet øke lojaliteten. At det blir streik og misnøyen til bøndene, bidrar ikke til å heve begeistringen, sier Aarebrot.

Kan koste gjenvalget
Professoren sier at streiken vil hindre en økning i stemmer, og kan føre til en tilbaketrekning av velgere. Aarebrot mener de rødgrønne er avhengig av å sanke stemmer regelmessig på den kommende høsten og våren.

- Jeg vet ikke om den rødgrønne regjeringen klarer å snu det med tre ukers valgkamp neste år. Dette kan være farlig for regjeringen med tanke på gjenvalg, uttaler Aarebrot til NA24.

Les Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar her!

Frank Aarebrot er selv tatt ut i streik, og er på vei til informasjonsmøte da NA24 snakker med ham. Han tror streiken kommer som følge av for snevre rammer.

- Det virker som de som forhandler har fått et for snevert mandat. Her er det noen som har undervurdert noe, sier Aarebrot.

- I denne saken har det vært mekling, så her kunne staten kommet folk i møte. Det er tydelig at rammene ikke har vært gode nok, legger statsviteren til.

Støtter du streiken? Stem her

Kommentarer til denne saken