Klokken 10 i dag ble det kjent at Norges Bank kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,50 prosent.

Aldri før har styringsrenten vært så lav i Norge, sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at det kan komme ytterligere kutt i løpet av året.

Flere storbanker satte ned boliglånsrenten i forkant av rentemøtet, og de siste par ukene har det vært mulig å binde renten i tre år til under 2 prosentpoeng.

Ta testen: Bør du binde renten?

Den siste tids tilløp til rentekrig har derimot ikke dreid seg om flytende rente, og i skrivende stund har ingen banker reagert på Norges Bank rentebeslutning.

Nettavisen har vært i kontakt med flere banker i dag, og samtlige sitter på gjerdet og ser an eventuelle utspill fra konkurrentene.

Les også: Kronen styrker seg til tross for rentekutt

- Bankene har gode marginer
Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, mener marginene til bankene er så høye at det er rom for kutt i den flytende boliglånsrenten.

- Boliglånsrenten er ikke direkte knyttet til styringsrenten, men bankene har tradisjonelt sett brukt rentemøtene til Norges Bank som et tidspunkt for renteendringer, sier Krohn-Pettersen til Nettavisen.
Norsk Familieøkonomis rentebarometer viser at Landkreditt Bank (1,99 prosent i nominell rente) har den laveste boliglånsrenten av de landsdekkende tilbudene uten spesielle vilkår.

- I tillegg peker Skandiabanken med 2,13 prosent og Landkreditt og BN Bank, begge med 2,15 prosent, seg ut med som gode alternativer. Alle disse fire ligger tilnærmet fast på rentebarometerets topp ti-liste, fortsetter Krohn-Pettersen.

Les også: 300.000 tåler ikke høyere boligrente

- Ta kontakt med banken din
Sjeføkonomen venter at rentene skal videre ned i løpet av året, og han tror at de aller fleste bankene vil være åpne for å senke utlånsrenten for kunder som tar kontakt.

- Jeg ville ha løpt ned til banken og krevd konkurransedyktig rente. Er den ikke villig til det, hadde jeg byttet bank på dagen.

Når bankene annonserer rentekutt, får nye kunder de endrede vilkårene umiddelbart. Eksisterende kunder må imidlertid ofte vente lenge før de får glede av endringene. Det irriterer Krohn-Pettersen.

- Hvis banken din varsler rentekutt, men først ti uker frem i tid, hadde jeg krevd å få de nye vilkårene på dagen, sier han.

- Fastrente bare for folk med usikker økonomi
Selv om det er mulig å få fastrente til under to prosent over tre år og lavedre enn tre prosent over ti år, mener det ikke er noe poeng å binde renten dersom du har normal og trygg økonomi.

- Fastrente er en forsikring for lånetagere som har en usikker økonomi, eller som trenger forutsigbare utgifter. Øvrige grupper bør holde seg til flytende rente, slår han fast.

Bør du binde renten?
Nettavisen har utarbeidet en rentetest basert på råd fra flere økonomieksperter. Vi gjør oppmerksom på at dette er en uhøytidelig test.