(SIDE2): - En joggesko skal aldri løpes inn!

Den skal sitte med en gang og det lureste du kan gjøre er å få undersøkt foten skikkelig før du investerer i svindyre joggesko, forteller familiekiropraktor Jørgen Ask , til Side2.

Han mener alt for mange får en løpesko basert på helt feil premisser. For såkalte spesialister undersøker ikke foten skikkelig og derfor kan du løpe med feil belastning og med helt feil løpesko. Eller enda verre, få ileggssåler som bare gjør vondt verre.

- Veldig få terapeuter jobber med føtter i dag, så det er et veldig oversett område. Fottøy og Innleggsåler er en stor industri med mange kommersielle interesser. Noe som sannsynligvis svekker kvaliteten på de vurderingene som gjøres.

- Foten består av 26 forskjellige bein som beveger seg i forhold til hverandre. Når disse låser seg, så kan det potensielt forandre hele fotstillingen. Det kan føre til overpronasjon, supinasjon, skjevheter i hælbeinet, benlengdeforskjeller også videre.

- På steder som for eksempel Løplabbet (spesialforretning) så undersøker de din eksisterende fotstilling, uten å se på hvordan beina inne i foten beveger seg i forhold til hverandre. De legger da inn en fotsåle, ofte basert på en helt feil fotstilling. Dette har jeg sett flere eksemplerer på og det er en skandale at det ikke praktiseres med en bedre kvalitetsikring. Jeg vil sterkt fraråde folk innleggsåler, uten at man først har fått en vurdering og behandling som korrigerer eventuelle feilstillinger i foten. Å legge inn en innleggsåle på en allerede feilstilt fot, kan i enkelte tilfeller gjøre enda mer skade. Hvis du har fått anbefalt innleggsåle eller mistenker at du har behov for det - ring terapeuten du vanligvis går til, eller en du har fått anbefalt.

- Spør vedkommende:. «Jobber du med føtter, og undersøker du bevegelsen mellom de individuelle bena i foten?». Hvis terapeuten du oppsøker jobber med grundige analyser av fotbevegelsen, så vil de ha en god forståelse av hva du spør etter. Skal du bruke penger på et par dyre joggesko ,så kan du også risikere at disse blir «gått inn» feil, hvis du allerede har en etablert feilstilling i foten. Derfor anbefaler jeg alle å gå til en terapeut som som jobber med føtter før du kjøper deg nye joggesko. Dette for å gi deg et mer optimalt utgangspunkt

Full undersøkelse viktig

Når jeg kommer inn på kontoret til familiekiropraktoren, på Majorstua i Oslo, undersøker han både føtter, måler skevhet i hofter og ser hvordan kroppen min «oppfører seg» når jeg går.

Han ser fort at jeg har en skjevhet og at min høyre side dras nedover. Han sjekker føttene og finner en låsning i venstre fot som han knekker opp.

- Enkelt forklart så ser jeg først på bevegelsesmønsteret i kroppen globalt sett, jeg ser etter skjevheter i bevegelsesmønsteret. Føttene er første kontaktpunkt og dersom det er en låsning her, forplanter dette seg lett oppover. Kroppen er fingeometri og jeg ser at venstrefoten din trommer innover fordi du har en låsning, det drar benet lenger ned og resultatet er at du blir gående med et ben som er lenger enn det andre, sier han til undertegnede.

- Du får en feilbelastning i bekkenet og korsryggen, det kan stramme i korsryggen og høyre skulder dras lenger ned. Dette gir en strammere struktur og du mister bevegeligheten, det er lettere å overbelaste og det er bare et tidsspørsmål før overbelastningen lager problemer. I verste fall fører det til slitasjeskader.

Funksjon viktigere enn smerte

For min del så er det slik at jeg har problemer med høyre nakke og arm, men selv skjevheten han ser i hoften forsvinner nesten helt etter at han fjerner låsningen i venstre fot. Jeg har kjent smerte i armen og nakken en stund, men Ask mener det kan være helt tilfeldig om man kjenner noe, ofte kan man gå lenge med en skjevhet uten å merke det. Kroppen er nemlig så tilpasningsdyktig at den justerer seg selv, men på et tidspunkt blir den overbelastet.

- Jeg er mer opptatt av funksjon enn smerte. Det viktigste når man skal finne rett løpesko og treningssko er at kroppen fungerer på en god måte og dette bør man sjekke hos en spesialist før man går til innkjøp av dyre sko. En riktig sko skal sitte med en gang og det er lurt å ta med gamle sko når man kjøper nye. Da ser man hvor skoen hare lagd slitasje på den gamle skoen.

Hvorfor er føttene så viktig?

Fordi føttene er første kontaktpunktet mellom et menneske og overflaten, så styrer og guides mye av bevegelsen og balansen i resten av kroppen fra føttene. Derfor ser Ask også mye belastningskader som etablerer seg oppover i kroppen, som i utganspunktet kommer fra feilstillinger i føttene.

- Jeg opplever at mange pasienter får belastningskader av ulike type trening, spesielt trykkbelastende trening som løping. Fordi de ikke har et normalt bevegelsessmønster i ledd og skjelettsktruktur. Fordi kroppen er veldig tilpasningsdyktig, så merker man ofte ikke disse begrensningene i bevegelighet før det har bygd seg opp nok belastning til at det plutselig smeller.

Hva kan gjøres?

- I skadetilfeller er det veldig mye fokus på skadeomfanget, men veldig lite vekt på bevegeligheten og sirkulasjonen på aktuell struktur, i forkant av skaden. Hvis et kne har veldig begrenset bevegelighet i forkant av en vridningsskade - hvor mye større blir da skadeomfanget, og hvordan begrenser dette evnen strukturen i kneet har til å lege skaden. Selvfølgelig har dette en betydning, men det blir lagt altfor lite vekt på det. Som en medbringende årsak til skaden, men også av hensyn til selve restitusjonsprosessen, sier Ask

- Jeg har jobbet og jobber fortsatt mye med toppidrettsfolk. Det som går igjen, er at det er veldig mye fokus på å trene sin aktive idrett, i tillegg til styrketrening. Det blir trent altfor lite bevegelighetstrening, og det er altfor lite fokus på å oppretholde normal bevegelighet i skjelett og leddstruktur. Dette for å optimalisere bevegelse, kordinasjon og balanse, men også for å tåle større belastning.