(SIDE2): Det kan være hardt for kroppen å løpe som trening. Særlig dersom du løper på et hardt underlag i tillegg.

Her får du rådene som gir deg mulighet til å forebygge skader og tips om hva du bør gjøre dersom noen av plagene allerede har innhentet deg.

Sjekk Guardians liste under:

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

1. Du trenger ikke å løpe hver dag - selv om du trener til maraton. Du trenger heller ikke å slite deg helt ut hver gang du trener. behagelig, lett løping har en plass i alle løperes program.

2. Ikke øk kilometerne mer enn ti prosent hver uke. Å ta for store steg med en gang kan gi risiko for skader og utmattelse.

3. Du kan dessverre ikke lagre løpeturene dine. Hvis du ikke trener konsekvent må du finne deg i å rykke tilbake til der du falt av vogna istedenfor å tro at du er i like god form.

4. Følg den «harde, men enkle regelen». Det betyr å følge din hardeste trening inkludert en lang løpetur, bakker og intervaller. Enten med en fullstendig hviledag eller en restitusjons-løpetur med veldig lav intensitet.

5. Sørg for at du setter at hviledager akkurat som du setter av treningsdager. Ikke bare ta hviledagene når du er sliten.

6. Tren ulike former: svømming, pilates eller aerobic for å gjøre noe annet enn å løpe. her trener du andre muskelgrupper som gjør deg sterkere og mer robust også når du løper.

7. Vær oppmerksom på holdningen din og formen. Hvis du tror at teknikken din er dårlig, få en ekspert til å se på det slik at du ikke skader deg unødig.

8. Varm alltid opp før du løper. Det fins bevis for at oppvarming reduserer risiko for skader ved at det er vanskeligere å skade både muskelvev og fester.

9. Strekk ut etter at du har løpt slik at musklene kan gå tilbake til sin hvilelengde og fleksibilitet. Det fins ikke noe bevis på at strekking av muskler før du trener reduserer skaderisiko eller forbedrer prestasjonen.

10. Bruk sko som passer til den løpeformen du praktiserer. Kjøp skoene hos en seriøs forhandler og bytt sko etter et år. (Avhengig av hvor mye du løper selvsagt)

Her er Grete Waitz' løpetips.

11. Varier løpeunderlaget. Asfalt er det hardeste underlaget for kroppen din så unngå å løpe på asfalt der du kan løpe på et annet underlag.

12. Ikke ignorer småplager som kanskje bare er irriterende i starten. Dette er kroppens måte å si fra at noe er galt fatt med deg. Har du vondt så oppsøk hjelp og få den behandlingen du trenger.

LES MER HELSE HER