(SIDE2:) Om kort tid går et av Norges største friidrettsarrangementer av stabelen. I fjor ble det satt deltakerrekord med flere enn 2700 påmeldte lag.

Lørdag 11. mai er det klart for Holmenkollstafetten i Oslo, og vi spurte løpeekspert og daglig leder i Mylna Performance, Halvor Lauvstad, om hvordan man kan forberede seg.

Det er kun en drøy måned til Holmenkollstafetten – har man sjans til å gjøre noe med løpeformen innen den tid?

- Definitivt! Med 2-3 gode økter i uka har du faktisk minst 10 sjanser til å spisse formen fram til start!

Hvordan bør de fire kommende treningsukene før Holmenkollstafetten se ut?

- Tren spesifikt på den etappen du skal løpe! Om du skal springe kort, for eksempel 500 meter så legg opp treningen slik at du blir raskest mulig på de 500 meterne, ikke bruk tid på å bli god til å løpe dobbelt så langt, sier Lauvstad og fortsetter:

- Spesifikk trening gjelder også med tanke på løypeprofilen/terrenget du skal løpe i. Er det mye bakker (opp eller ned) så tren på dette slik at muskulaturen er tilvent det som møter deg på konkurransedagen

Siste uka før konkurranse, er det lurt å trene lite mengde og mye fart, mener han.

- Det vil si at du løper intervaller med relativt kort varighet (kortere enn etappen du skal løpe) og høy fart (høyere fart enn du kommer til å holde i konkurransen og med gode pauser mellom intervallene slik at du er helt uthvilt mellom hvert fartsintervall. Ta helt fri dagen før løpet

Hva bør man spise/drikke på selve konkurransedagen?

- En etappe er såpass kort at du ikke trenger å spise spesielt mye, eller drikke spesielt mye dagen før og i timene før konkurranse. Mitt beste tips er å ikke spise tung og sent fordøyelig mat (spesielt store mengder kjøtt) dagen før og selve konkurransedagen. Det vil bidra til at du bokstavelig talt føler deg tung – ta heller biffen etter løpet. Spis lite og lett på konkurransedagen og drikk som normalt, eventuelt litt ekstra tynn sportsdrikk under oppvarming

Hvordan bør man generelt begynne å trene for å få en god løpeform?

- Man bør begynne med å bevege seg i en fart man behersker; gå, gå fort, jogge eller løpe.

Ha som mål å øke enten farten eller distansen man jogger/løper ukentlig inntil du kommer på et nivå du er fornøyd med, mener Lauvstad og legger til forklaring:

- For eksempel jogg/løp 5 km i hver løpeøkt:

Uka etter: Øk tempoet slik at de 5 kilometerne går litt kjappere.

Uka etter: Øk distansen til 5,5 km. Neste uke øker du farten på de 5,5 kilometerne slik at de går kjappere etc.

- På denne måten tilvenner du muskler og skjelett løpsbelastningen og etter noen uker, kan det være gøy å variere med ulike former for intervalltrening som vil gi en formboost på toppen av det du allerede har oppnådd.

Hvor viktig er riktig løpeteknikk?

- Som regel løser kroppen et relativt fornuftig løpesett selv, så dersom du ikke har skadetrøbbel, ville jeg fokusert på formforbedring først og deretter eventuelt vurdert løpsteknikk. Kort sagt er god teknikk en måte å bevege seg på som gjør at du beveger deg så fort som mulig, med minst mulig bruk av energi og uten at du blir skadet av det.

Holmenkollstafetten arrangeres i begynnelsen av mai hvert år av Idrettsklubben Tjalve. Løpet gikk av stabelen for første gang i 1923. I 1975 fikk kvinner anledning til å delta for første gang. Stafetten er åpen for alle, og består av 15 etapper for alle klasser. Arrangementet blir ofte omtalt som «Vårens vakreste eventyr».