(SIDE2:) Mange strekker ut før de starter en løpeøkt. Men ifølge forskere ved George Washington University og the USA Track and Field Association (USATF) har det ingen hensikt.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Mange som trenere til maraton, eller bare løper regelmessig, tøyer ut før de begynner treningen. Tanken er at ved å tøye ut stive muskler så forhindrer man skader når man løper.

Ideen bak tøying er å forlenge muskelfibrene slik at funksjonen øker og forbedrer ytelsesevnen, skriver The Huffington Post.

Påvirket av nye rutiner
En studie blant rekrutter i militæret viste at en regelmessig uttøyningsrutine før treningen reduserte skadene fra 6 til 1 prosent. Men lignende studier blant vanlige mosjonister og fotballspillere stiller spørsmålstegn ved om det har nytte for seg i det hele tatt.

Forsker Daniel Pereles ønsket å finne ut om det å strekke ut leggmuskelen før et løp har noen funksjon.

2729 frivillige mosjonister på ulikt nivå deltok i undersøkelsen. Halvparten ble bedt om å tøye ut beina før de begynte å løpe. Resten skulle løpe uten å strekke ut.

Han fant ut at tøying ikke hadde noen påvirkning når det gjaldt skader hos noen av gruppene. Men han fant andre faktorer som spilte inn med tanke på skader. Tyngre personer, eller løpere som nylig hadde hatt en skade, hadde større risiko for å bli skadet når de løp.

Det viste seg også at personene som endret rutine, fra å ikke strekke ut til å strekke ut, og motsatt, i større grad skadet seg. De som vanligvis tøyde ut, og fikk beskjed om å la være under testperioden, økte risikoen for skader med 40 prosent. De som byttet fra å ikke strekke ut til å strekke ut, økte tilsvarende risiko med 20 prosent.

Derfor konkluderer forskerne med at du bør holde deg til det som føles best for deg selv! De understreker at de ikke har funnet noe bevis på at tøying før et løp påvirker ytelsesevnen, eller forhindrer skader, for «vanlige» treningsentusiaster.