Gå til sidens hovedinnhold

Lorentzens «datter» kan bli styrtrik

Heloise Lorentzen (19) kan bli milliardær.

Hele barndommen har Heloise Lorentzen gått ut fra at kong Haralds svoger, prinsesse Ragnhilds mann Erling Lorentzen, er hennes far.

I 2004 viste imidlertid en DNA-test at 83-åringen ikke er far til jenta. Heloise (19) er datter av Erling Lorentzens langt yngre eks-elskerinne Cristina Carneiro de Mendonca Eastwood.

Både mor og datter nekter å akseptere DNA-testen, og onsdag starter første runde i retten i London.

Mangemillardær
Lorentzen havnet på 24. plass på Kapitals liste over Norges rikeste i høst. Ifølge listen har han en formue på 4,1 milliarder kroner.

Hvis retten til sist skulle avgjøre at den britiske ungjenta er datteren til den styrtrike nordmannen, har hun krav på en betydelig arv.

Erling Lorentzen har nemlig rukket å bygge opp verdens største celluloseprodusent i Brasil, Aracruz Cellulose, som han grunnla i 1972, og hvor han fremdeles er en betydelig eier.

Verdt 40 milliarder
Det meste av formuen har Lorentzen plassert i familieholdingselskapet Lorentzen Empreendimentos som eier 28 prosent av Aracruz Cellulose. Holdingselskapet har i tillegg investeringer eierposter i Cia Norsul de Navegação, samt en rekke IT-selskaper.

Lorentzen-familien eier minst 60 prosent av Lorentzen Empreendimentos. Inntil tredje kvartal 2005 eide også DnB Nor drøyt 20 prosent av selskapet. Banken vil ikke opplyse hvor mye en fikk for andelen, eller hvem som var kjøper.

Aracruz Cellulose er i dag verdsatt til rundt 40 milliarder kroner. Lorentzen Empeendimentos andel i celluloseselskapet er således verdt over 11 milliarder.

Aracruz har hatt en verdiøkning på 50 prosent i løpet av det siste året.

Brasiliansk arverett gjelder
Etter både engelsk og norsk arvelov er det «avdødes bosted» som avgjør hvilken arverett som gjelder. Skulle Heloise være arveberettiget Erling Lorentzen, er det dermed brasiliansk lov som kommer til anvendelse.

Det får NA24 opplyst av professor dr. juris Helge J. Thue ved Det juridiske fakultet i Bergen.

- Samme rett som de andre barna
- I henhold til brasiliansk lov har barnet nøyaktig samme rettigheter som ethvert barn født innenfor ekteskapet, opplyser den Sao Paolo-baserte advokaten Selma R. Olsen til NA24.

Det er også såkalt pliktdeling i Brasil, opplyser advokaten, noe som innebærer at minst halvparten av avdødes formue skal tilfalle barna, med mindre avdøde og dens ektefelle har felleseie - da vil kun 25 prosent tilfalle barna automatisk, de siste 25 prosentene kan testamenteres.

Lorentzen har fra før tre barn med sin kone prinsesse Ragnhild. Det innebærer at Heloise kan ha krav på minst 250 millioner til en halv milliard kroner, muligens langt mer med fremtidig verdiøkning, eventuelle ukjente eiendeler, deriblant eiendommer og fratrekk for hva de tre andre barna allerede har fått.

Lang rettsprosess
Erling Lorentzen selv har gjort det klart at han ikke ønsker å kommentere den forestående farsskapssaken.

VG kunne i går rapportere at 83-åringen fortsatt har kontakt med Heloise. Det er ventet at det må flere rettsrunder til før det kommer til en rettslig avgjørelse om hvorvidt Heloise Lorentzen er kongesvogerens datter eller ikke.

Lorentzen-navnet skal hun imidlertid uansett få lov til å beholde - uten at det, i seg selv, vil gjøre den engelske polo-landslagspilleren rik.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka