Gå til sidens hovedinnhold

- Ny lov gir dyrere bolig

Den nye loven om eiendomsmegling kan gjøre at du må betale for å få solgt boligen din.

Dette mener formann Øyvind A. Tandberg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) . Han tror provisjonene du som boligselger betaler til megler faktisk kan bli høyere enn før. Den nye loven trådte i kraft ved nyttår.

- Med ny lov så er grunnlaget lagt for at provisjonene faktisk kan bli høyere, og ikke lavere, selv om intensjonen, innsatsen og kreativiteten til politikere og offentlige myndigheter har vært å oppnå det motsatte, sier Tandberg til Nettavisen.

Les mer om eiendom i Nettavisen

- Angriper provisjoner

Tandberg er spesielt opptatt av regelen som sier at det ikke lenger skal være mulig for boligselger å avtale progressive provisjoner.

Denne typen provisjon innebærer at megler får en høyere prosent av salgssummen dersom han greier å oppnå en pris for boligen som er høyere enn takst eller prisantydning. Et eksempel: Med progressiv provisjon så kunne megler tidligere oppnnå 1,5 prosent av salgssummen opp til prisantydning, og 5-10 prosent over. Med ny lov vil det bli en flat sats av hele salgssummen på 2,5 prosent av salgssummen.

Ifølge Tandberg har myndighetenes mål vært å forhindre misbruk, og at selger ikke skal betale for mye til megler. Men forutsetningen, ifølge Tandberg, for å oppnå høyere provisjon ved et godt salg, er jo nettopp at man får en lavere provisjon dersom man ikke oppnår takst eller prisantydning. I et svakt marked, eller såkalt flatt marked, vil resultatet dermed ofte bli at megler ikke greier prisantydningen, og at selger betaler en ganske lav provisjon.

- Vil betale mer

Med den nye loven tror Tandberg at selger ender opp med å betale mer, fordi megles minimumsprovisjon vil øke. På denne måten kompenserer megler for at han mister muligheten til å tjene ekstra godt ved et bra salg.

Den nye loven pålegger også megler å oppgi i prospektet hvor mye som betales i provisjon og timesats. Tandberg tror at denne åpenheten ikke vil resultere i lavere provisjon, snarere tvert i mot.

- Nå som alt skal frem i prospekt og på internett - hvilke vilkår man har avtalt - så vil nok disiplinen bli skjerpet der ute, og muligheten for oppdragsgiver på å kunne forhandle seg fremt til en god avtale antageligvis bli redusert, sier Tandberg.

Han mener megler vil være redd for å fremstå åpent som den som dumper provisjonene for å få et oppdrag.

Les mer om fritidseiendomsmarkedet iHyttemagasinet.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken