Gå til sidens hovedinnhold

Lover mer fotball til alle

Nå er det endelig klart hvem som får de ulike rettighetene i fotballavtalen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

ULLEVAAL STADION (NA24): Den nye fotballavtalen lover mer fotball i åpne kanaler - til glede for alle landets fotballtilhengere og for norsk fotball.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

En viktig del av den nye avtalen er internett. For første gang inneholder fotballavtalen webrettigheter, inkludert ip-tv. Det er på denne bakgrunn at Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball kaller avtalen for en medieavtale og ikke lengre bare en tv-avtale. Målet er altså å bringe fotballen ut til flest mulig mennesker på flest mulige plattformer.

Her følger oversikten:
* Lørdagskampen i Tippeligaen sendes på NRK 1. Tidspunktet avklares senere.

* Lyse har retten til seks Tippeligakamper hver serierunde søndag. Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har her forbeholdt seg retten til å viderelisensiere hovedkampen søndag kl. 20.00. Denne retten har TV 2 kjøpt.

* Mandagskampen sendes, som nå, på TV 2 Zebra.

* Magasinet søndag vil fortsatt gå på TV 2.

* Både TV2 og Schibsted sitter på webrettighetene, live, høydepunkter og klipp for Tippeligaen og landslaget, Schibsted også cup og Adecco og Toppserien.

* Lyse har kjøpt rettighetene til ip-tv.

* NRK har rettighetene til cupen og Adeccoligaen (har forpliktet seg til å sende 30 Adeccoligakamper i løpet av sesongen).

* TV2 har rettighetene til landslaget og Toppserien.

* NRK sender kvalifiseringskampene til Tippeligaen.

* NRK har også fått radiorettighetene.

Søndagskampen klokken 20.00, som i inneværende avtaleperiode sendes på TV 2, viderelisensieres av NFF og NTF fra Lyse. TV 2 har sikret seg denne retten, og kampen vil derfor fortsatt bli å se på kanalen.

- Det er tatt høyde for i avtalen at den kampen viderelisensieres til TV2, derfor vil alle ha muligheten til å se den kampen, fortalte styreformann Ernst Ravnaas i Fotballmedia og Norsk Toppfotball under pressekonferansen.

- Dekke det viktigste
- Med den avtalen TV 2 nå har fått, så vil vi fortsatt kunne dekke det viktigste innen norsk toppfotball. Vil vi også tjene penger. Noe som ikke var tilfelle med avtalen vi har for inneværende periode, sier konsernsjef i TV 2 Alf Hildrum, til NA24 Propaganda.

For den delen av avtalen som dreier seg om betalingstv røper TV 2-sjefen at de er interessert i å finne sammen med Lyse.

- Vi er interessert i å samarbeide med flest mulige i Norge om fotball, men for betalingstv må det initiativet komme fra Lyse, sier Hildrum.

Lyse i dialog med flere
Lyse svarer med å røpe at de er i dialog med flere.

- Vi er dialog med flere aktører og vil fortsette disse samtalene utover høsten, forteller konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse til NA24 Propaganda.

I siste liten fikk TV 2 sammen med Schibsted rettighetene til web-tv.

I tillegg økes eksponeringen av fotballen på fri-tv, noe som også gir klubbene økte inntektsmuligheter på markedssiden for klubbene ved at NRK1 sender lørdagskampen fremfor betalingskanalen TV 2 Sport.

- Totalt gir avtalen et større fri-tv-vindu og en helt annen eksponering på nye digitale plattformer. Dette gjør det lettere for klubbene å inngå nye og bedre markedsavtaler, sier Norsk Toppfotballs administrerende direktør Niels Røine.

Fordeling av nettinntekter
Nettavtalene er formet slik at inntektene herfra fordeles mellom fotballen og aktørene. Beregninger herfra tyder på et inntektspotensial for fotballen på fra 50 millioner kroner årlig. I tillegg blir fotballen medeier i de felles navnedatabasene som nettbrukerne skaper.

- Med denne nye avtalen går vi definitivt bort fra begrepet tv-avtale og over i en ny tid med bredere anlagte medieavtaler, understreker Røine.

300 millioner kroner årlig
Verdien av avtalen er på 300 millioner kroner årlig i fast brutto sum. I tillegg ligger det, gjennom nettrettighetene og betal-TV rettighetene, muligheter til en inntektsfordeling som er beregnet til ca. 50 millioner kroner årlig for fotballen, ifølge Norsk Toppfotball.

Avtalerammen skal gi norsk fotball 1,2 milliarder i sikre inntekter over de neste fire årene og variable inntekter på rundt 200 millioner basert på dagens antall abonnenter som betaler i TV2/Telenor. Totalt 1,4 milliarder basert på dette konservative estimatet.

Det kom også fram på pressekonferansen at det er selskapet Fotballmedia som skal stå for produksjonen av kampene som Lyse har rettighetene til.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken