Gå til sidens hovedinnhold

Luften ut av børsballongen

Oljeoppturen kom for sent til å redde en renteskremt Oslo Børs.

Investorene fant ut at seks dager med sammenhengende opptur var nok. De siste fire dagene har børsen satt nye rekorder, men det ble ingen rekord torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen falt 0,31 prosent til 506,31 poeng. Dermed klarte børsen å havne over 500 poeng for sjette gang i historien.

Bredt fall
Børsnedgangen kom sammen med et globalt børsfall som begynte i den amerikanske handelen onsdag. Stigende markedsrenter svekket spekulantenes appetitt i aksjemarkedet og sendte børsene i USA og Europa ned.

Oljeprisen opplevde et markant fall onsdag kveld, men kom for alvor tilbake torsdag. En varslet streik i Nigeria har begynt. Den landsomfattende streiken rammet oljeindustrien i det oljerike landet og de ansatte har lagt ned arbeidet ved eksportterminalene for å delta i protestene. Et fat nordsjøolje med levering i august kostet 71,45 dollar da børsen stengte. Samtidig har dollaren falt videre mot den norske kronen.

Ny Hydro-rekord
Statoil hang lenge etter selv om oljeprisen fikk sitt hopp. Etter å ha vært store deler av dagen i negativt terreng, steg aksjen 0,14 prosent til 177,50 kroner. Oljetungvekteren var dessuten den desidert mest omsatte aksjen. Totalt byttet 4,2 milliarder Statoil-aksjer eiere i løpet av handledagen og det var meglerhuset Merrill Lynch som var største nettokjøper med over 42 prosent av handlene.

Norsk Hydro klarte seg bedre, men fikk heller ikke det store rykket etter oppgangen i oljeprisen. Torsdag ble det nok en Hydro-rekord. Aksjen var opp i 227 kroner noe som tilsvarer en markedsverdi på tungvekteren 292 milliarder kroner.

Det var mer futt i DNO. Aksjen steg 3,45 prosent til 12 kroner. Oljeselskapet kunne melde om bedre testproduksjon ved en av brønnene i Nord-Irak. Samtidig melder The Guardian at de kurdiske selvstyremyndigheten og sentralmyndighetene i Bagdad skal ha kommet til enighet i forbindelse med fordelingen av oljeinntektene i landet. Dette er ikke bekreftet og det er normalt mye støy knyttet til forhandlingene som skal føre til en petroleumslov i landet.

Casher inn
Flere oljeselskaper var også i fokus. Den nye storeieren i Altinex, Noreco, har lagt inn et nytt bud på Altinex. Allerede har duoen Olaf Ellingsen og Brian Jepsen takket ja til tilbudet fra Noreco. Dette er ikke hvem som helt. De to er henholdsvis konsernsjef og styreleder. Jepsen har lenge vært den største aksjonæren i Altinex og har tidligere vært negativ til Norecos frierier.

Nå har tospannet snudd og kan samlet innkassere nærmere 600 millioner kroner. Budet fra Noreco er på 22 kroner, hvor 19,80 kroner er i kontanter og 2,20 kroner er i Noreco-aksjer.

Soltopp
Selv om det ikke ble noen nye rekorder for hovedindeksen var det flere selskaper som gjorde det knallsterkt. Solenergiselskapet REC steg 0,93 prosent til 218 kroner. Tidligere torsdag var aksjekursen oppe i 221,50 kroner. Det er ny bestenotering og verdsetter REC til 109,50 milliarder kroner. Selskapet meldte at de investerer 74 millioner svenske kroner for å øke kapasiteten ved modulfabrikken i Glava.

Petroleum Geo-Service falt 7,83 prosent til 153 kroner. Målt i kroner ble fallet på 13 kroner, noe som er litt mer enn utbyttet selskapet betaler ut. Aksjen gikk uten rett til utbytte på 10 kroner torsdag.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album