Gå til sidens hovedinnhold

Luftig hyllest

Når tre av kongerikets aller mest lovende jazzmusikanter tar for seg Don Cherrys «Complete Communion», kan det nesten ikke gå galt.

Atle Nymo/Ingebrigt Håker Flaten/Håkon Mjåset Johansen
Play Complete Communion
Bolage/Musikkoperatørene

Bassist Ingebrigt Håker Flaten fra skibygda Oppdal, trommeslager Håkon Mjåset Johansen fra stiftstaden Trondheim og tenorsaksofonist Atle Nymo fra den lille bygda Valnesfjord i Nordland, har til tross for sine bare 30 år pluss markert seg kraftig både innen- og utenlands allerede.

Alle tre har sin formelle bakgrunn fra den etter hvert så berømte jazzlinja i Trondheim og det er langt fra tilfeldig at de kan skrive navn som Pat Metheny, Chick Corea, John Taylor, Ken Vandermark, Bugge Wesseltoft, Michael Brecker og Dave Liebman på cv-ene sine.

Alle tre har bidratt i en rekke konstellasjoner og som trio debuterte de under Oslo Jazzfestival i 2006 med kjempekritikker som resultat. Når de nå cd-debuterer er det på et ganske så uvanlig vis – de har tatt for seg musikken fra en legendarisk plate og laget sine egne tolkninger av det.

Vi snakker altså om «Complete Communion» fra den frie og helt spesielle sjela Don Cherry (1936-95). Plata blei spilt inn i 1964 og kornettist Cherry hadde med seg den argentinske saksofonisten Gato Barbieri, sin sjelsfrende Ed Blackwell på trommer og Henry Grimes på bass. Plata har fått kultstatus og alle de tre involverte har vært sterkt inspirert av den i lang tid.

Herrene Håker Flaten, Mjåset Johansen og Nymo har sjølsagt overhodet ikke vært interessert i noen slags form for kopiering av det som blei skapt for godt og vel 40 år siden. Det ville ha stridd med budskapet til Cherry og måten de tre unge, særdeles kreative sjelene synes om å «angripe» musikk – det være seg sin egen eller andres.

Dette er åpen og fri musikk, men med en klar struktur og melodikk i seg. Det er musikk for søkende musikanter og søkende lyttere og måten de tre er i stand til å kommunisere – ved hjelp av masse personlig og musikalsk empati – er intet mindre enn strålende.

Dette er tøff og totalt kompromissløs musikk henta fram av tre av våre aller beste instrumentalister og improvisatører. Den har hele spekteret ved seg: Fra det vareste vare til det heftige og eksplosive. «Play Complete Communion» forteller oss nok en gang at Ingebrigt Håker Flaten, Håkon Mjåset Johansen og Atle Nymo har hele den moderne jazzhistoria inne samtidig som de er i stand til å ta den med seg inn i et uttrykk med et solid 2008-stempel på seg.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken