Gå til sidens hovedinnhold

Luftige småhistorier

Selv på beste vest henger ikke handlingen sammen.

Lønsj – Norge 2008. Regi: Eva Sørhaug. Med: Aksel Hennie, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Bjørn Floberg, Nicolai Cleve Broch, Ingar Helge Gimle, Kyrre Sydness, Anneke von der Lippe, Jan Gunnar Røise, Birgitte V. Svendsen m.fl.

Aldersgrense: 15 år.

Om ikke annet så er filmen «Lønsj» et glimt av Norge. Denne gangen fra Oslo vest og det er absolutt et godt portrett.

Her finner vi en blanding av snåle og hverdagslige folk, med store og små problemer. Ikke den mest tilgjengelige norske filmen, men en film med mange flotte karakterer.

Dessverre er handlingen både intetsigende og langtekkelig, men innimellom tar historiene den norske folkesjela på kornet.

Selv uten noe godt bindemiddel er filmmanuset ganske sorgmuntert. Kanskje litt vel ekstremt til tider, spesielt i to scener der Pia Tjelta blir voldtatt og babyen hennes blir angrepet av en måke, men man er hele tiden nysgjerrig på hva skjer i neste scene.

Det er enkeltscener som gjør inntrykk, men de løfter ikke filmen på egen hånd. Det samme gjelder for rollelisten, som nesten utelukkende består av de mest profilerte skuespillerne i Norge. De greier ikke med sine små historier å veve sammen en film og en handling som griper tak i følelsene til sitt publikum. Det blir for mange løse tråder og for lite substans.

Det kan virke som om regissør Eva Sørhaug og manusforfatter Per Schreiner ikke helt har funnet tonen. Tre hovedkarakterer (Aksel Hennie, Pia Tjelta og Ane Dahl Torp) burde kanskje vært kuttet ned til en hovedrolle. Hvem det hadde vært er ikke så viktig.

Pretensiøst er vel rette ordet for filmprosjektet. Inntrykket er at man så gjerne ville lage en ny «Hawaii, Oslo», «Magnolia» eller «Short Cuts». Forsøket er ikke så ille, men all dramatikken renner ut i ingenting. Dette blir i beste fall en underholdende titt på rare vestkantfolk.

Les flere filmanmeldelser her.

Les også:

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping