Gå til sidens hovedinnhold

- Å lure sine nærmeste på den måten han har gjort er slemt

Guled (33) kom som fattig asylsøker fra Somaila til å bli gjeldsslave i Norge.

(SIDE2:) Somaliske Guled Warsame lærte seg fort norsk og fikk seg raskt jobb da han kom til Norge, men renter visste han ikke hva var for noe.

Ikke vanskelig å få lån

Onsdag er det klart for en ny sesong av TV-programmet «Luksusfellen». I sesongens første episode møter vi Guled Warsame (33) som kom til Norge som asylsøker i 2002.

Han beskrives som en hardtarbeidende mann som har lykkes med mye, men 33-åringen fikk aldri noen opplæring i privatøkonomi da han kom til Norge.

- Jeg har hatt en veldig vanskelig oppvekst. Vi var veldig fattige og hadde ikke råd til mat, i tillegg til krig. Å komme til Norge for meg var som å vinne i Lotto. Jeg fikk rom og mat og opplevde å få ting jeg aldri hadde fått tidligere, sier Guled.

Mannen som i dag er bosatt i Grimstad skjønte fort at det ikke var vanskelig å ta opp lån i Norge, men det han ikke forstod var at pengene han lånte skulle tilbakebetales med renter.

Flere biler, dyre klær, mobiltelefoner og fotballturer til England ble prioritert fremfor familieferier og månedlige regninger. Og til tross for at Guled etter hvert forstod at man måtte betale tilbake lån med renter, så fortsatte kjøpefesten.

- Jeg har lånt så mye penger, men aldri brukt noe på familen. Jeg har alltid tenkt på meg selv. Det er dyrt å ta med seg flere på reise og jeg har aldri hatt noe behov for å ta med meg familien på ferie, sier somalieren i TV-programmet.

Til slutt fikk kona nok av egosimen og skilte seg fra Guled. Nå bor 33-åringen på en en hybel på 32 kvadratmeter med dusj på kjøkkenet.

Egoistisk

- Det er den største egotripen jeg noensinne jeg har hørt om, sier «Luksusfellen»-programleder Cecilie Lynum da hun hører om hvordan Guled har levd de siste årene.

- Vi skjønner at du er fortvilet og oppgitt over situasjonen du er i nå, men jeg har vanskeligheter med å tro på at du har endret holdninger og at du faktisk skjønner at du nå må priortere annerledes, påpeker Lynum.

Guled forklarer at han flere ganger har forsøkt å få orden på økonomien. Han tok også opp lån sammen med kona for å få orden på pengesituasjonen, men lånepengene ble brukt til noe annet enn det som var avtalt.

- Det er jo uforståelig for henne hvordan jeg har brukt disse pengene. En pappa med to barn som skulle være en ansvarsfull mann som likevel brukte pengene på seg selv, sier han.

Cecilie Lynum er sjokkert over prioriteringene til Grimstad-mannen.

- Dette er helt utrolig, å lure sine nærmeste på den måten han har gjort er slemt. Dette går ikke. Dette er alvorlig, sier hun til Guled.

Skylder nesten 1 million kroner

Guled sier han aldri fikk noen opplæring om lån og privatøkonomi da han kom til Norge. Økonom og pengeekspert Hallgeir Kvadsheim finner ut at totalgjelden til 33-åringen er på 914,000 kroner.

Somalieren jobber som tolk og har en månedlig inntekt på 21. 000 kroner. I tillegg har han også søkt ekstrajobb på en lokal dagligvarebutikk for å få inn ekstrainntekt.

Til tross for at Guled bruker nesten halvparten av månedslønnen på gjeld og inkassokrav stiger denne gjelda bare ytterligere.

Hvordan det har gått med Guled etter å ha hatt besøk av «Luksusfellen» ser du på TV 3 klokken 20:30.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis