Gå til sidens hovedinnhold

Betalte regninger med penger fra kassa

Eva Lill hadde så mye rot i systemet at hun til og med mistet regnskapsføreren sin.

(SIDE2:) At det ikke er bare bare å starte sin egen bedrift, var noe Eva Lill raskt fikk erfare.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

For fire år siden fikk hun drømmetilbudet, sin egen frisørsalong til en rimelig penge. Men Eva Lill lagde aldri et skille mellom sin personlige økonomi og bedriftens penger, og problemene har hopet seg opp.

Hentet penger i kassa
Uten en forretningsplan, budsjetter og noen som helst form for oversikt, tok ikke 33-åringen ut noe fast lønn til seg selv. Hun hentet rett og slett penger i kassa når hun trengte det.

- Etter hvert ble det veldig mye lapper med «Eva Lill, forskudd», forteller hun i programmet.

Eva Lill hentet ut penger fra enkeltmannsforetaket sitt for å betale private regninger, påkoste kvelder på byen og til mat og kafébesøk.

Hadde gitt opp
Da «Luksusfellen» kommer på besøk, har hun egentlig gitt opp frisørsalongen allerede. Hun har kommet såpass bakpå med betalingene av regninger, moms og skatt, at hun ikke ser noen annen vei ut enn å sette kroken på døra for salongen.

- Jeg hadde egentlig gitt opp hele greia. Salongen hadde hatt redusert omsetning i et år etter at vi måtte flytte fra sentrum og til Fredensborg. Jeg hadde rett og slett ikke penger til å betale gjelda, forteller hun til Side2.

Men så meldte hun seg på «Luksusfellen» på impuls, og to dager senere var kameracrewet på plass i salongen.

Regnskapsføreren sluttet
Eva Lills økonomi er faktisk så rotete at Luksusfellens økonomieksperter har store problemer med å finne ut hvor mye hun bruker. Det hjelper heller ikke at regnskapsføreren hennes har tatt sin hatt og gått for flere måneder siden.

- De sendte en mail i fjor høst og opplyste om at de ikke hadde kapasitet til å ta regnskapene mine lengre, og etter det har det vært umulig å få tak i en ny. Alle er fullbooket, sukker Eva Lill, som med Lukusufellens hjelp, endelig har skaffet seg en ny en.

HTML EMBED
video_embed(12362,1);

- Jeg var på etterskudd med så mange regninger og betalte aldri i tide, så det var jo veldig mye ekstraarbeid med mine regnskaper. Hadde jeg fortsatt hatt orden, så hadde de nok beholdt meg, sier hun.

Går ut fem ganger i uka
Økonomiekspertene Christian Vennerød og Hallgeir Kvadsheim får allikevel satt opp et omtrentlig budsjett for bedriften, som viser at etter at alle utgifter er betalt, så sitter Eva Lill igjen med stakkarslige 6000 kroner til seg selv i lønn. Og dette er langt fra det forbruket hun har hatt opptil nå.

Et omtrentlig månedsbudsjett viser at Eva Lill bruker opp mot 30.000 kroner i måneden. Dette inkluderer 7000 kr til mat (Eva Lill forteller at hun spiser ute opptil fem ganger i uka), 2000 kr til taxi og 10.000 kroner på diverse posten, hovedsakelig på uteliv.

Resultatet av det gode liv er over en million i lån, og 300.000 i hastegjeld.

Aksjeselskap
Det blir besluttet at det eneste alternativet for salongen er å gjøre den om til et aksjeselskap. På denne måten får man ny kapital, samt at Eva Lill får separert sin egen økonomi fra salongens, og ikke lengre står personlig økonomisk ansvarlig i tilfelle den skulle gå konkurs.

Men dermed må Eva Lill også skaffe investorer som er villig til å spytte inn 100.000 kr i ny kapital.

Å skaffe 400.000 kr på rappen er mildt sagt en utfordring, og det så lenge ut til at Eva Lill måtte kaste inn håndkleet.

- Jeg spurte foreldrene mine om jeg fikk låne 300.000 kronene, men de sa nei før jul. Så jeg ble nødt til å legge ut salongen for salg. Så fire dager før «Luksusfellen» skulle komme for å filme de siste sekvensene, ombestemte de seg, og jeg fikk lån allikevel, jubler hun.

- Går greit
I tillegg har hun skaffet en investor som var villig til å stille de 100.000 kronene som trengtes til å starte aksjeselskapet, noe som gjør at Eva Lill ikke lenger eier bedriften, men driver den.

- Det går egentlig greit. Han lar meg beholde styringa med den kreative biten, så kan han ta seg av den økonomiske delen. Jeg er ikke så interessert i den, ler hun.

- Det viktigste for meg er konseptet, ikke om jeg eier det eller ikke. Det som teller er at vi har et fantastisk arbeidsmiljø, og jeg kan ikke takke de som jobber for meg nok, sier hun.

Men det er ikke bare i salongen det trengtes en opprydning. Også på privaten har Eva Lill fått et strengt budsjett å holde seg til.

Gode råd
- Alt med det nye budsjettet har vært vanskelig. Nå får jeg jo en fast lønn og jeg har litt mer å betale regninger for, men det har ikke vært lett å kutte ned på maten og byturene. Det er tøft og være singel i Oslo, sukker hun.

Nå som hun har opplevd hvor tøft det er å starte ny bedrift, har hun også plukket med seg noen råd på veien.

- Man bør sette opp en bra forretningsplan og konsept. Snakk med en økonom og få tak i en bra regnskapsfører som kan holde deg litt i tøylene. Det er viktig å huske på at første året kan man ikke ta ut noe særlig i lønn, så man bør ha litt oppsparte midler på forhånd man kan leve på, råder hun.

Se «Luksusfellen» på TV3 onsdager klokken 20.30

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken