Gå til sidens hovedinnhold

Skuespill i Luksusfellen

Varsel om tvangssalg var ingen overraskelse.

(SIDE2): Elisabeth har konvoluttskrekk. Det har satt henne i en svært vanskelig situasjon.

Det har gått så langt at den 34 år gamle tobarnsmoren står i fare for å få strømmen avstengt og leiligheten lagt ut for tvangssalg.

- De skumleste brevene jeg har fått har det stått Bergen tingsrett på, og der har det stått varsel om tvangssalg eller et eller annet sånt, sier Elisabeth når siviløkonom Hallgeir Kvadsheim prøver å skaffe seg oversikt over bergensjentas økonomiske situasjon.

Kvadsheim utgjør sammen med E24-eksperten Elin Ørjasæter «Luksusfellens» ekspertteam. De skal prøve å hjelpe Elisabeth med å få økonomien på rett kjør, men det er enklere sagt enn gjort.

Til Side2 forklarer Elisabeth hvordan det hadde seg at hun hadde problemer med å åpne sin egen post.

- Jeg hadde et hav av regninger så jeg synes det var vanskelig med posten. Det kom over tid, jeg følte jeg hadde flere utgifter enn inntekter og det ble litt deprimerende, reflekterer hun.

- Jeg måtte psyke meg opp en uke eller to før jeg kunne sette meg ned med regningene, legger hun til.

- Føler meg litt lurt
Det at Elisabeth ikke hadde oversikt over økonomien skapte store problemer for henne.

- Jeg har vel aldri satt meg inn i hva jeg har inn eller ut i måneden. Det har jeg ikke orket å tenke på, forteller hun Kvadsheim i programmet.

Underveis i innspillingen finner tilsynelatende «Luksusfellen»-ekspertene mer grums enn de hadde håpet på, og dette skremmer de pertentlige økonomene.

- Det som skremmer meg mest, er at det er jeg som er mest skremt over brevet fra Bergen tingsrett og ikke du. Dette er et brev som sier at det bare er tre uker fra du blir kastet ut av denne boligen til den går på tvangssal, men du oppfører deg som det er en purring fra biblioteket, sier en forskrekket Kvadsheim.

Til Side2 forklarer Elisabeth hva som egentlig skjedde.

- Jeg var klar over alvoret. Men når du får et kjent TV-fjes og kamera rundt deg så blir situasjonen spesiell. Da viser man ikke så mye følelser, sier hun.

For å skape ytterlige spenning i programmet, måtte Elisabeth late som hun ble overrasket da hun ble presentert med varsel om tvangssalg.

- I tillegg måtte jeg late som jeg var overrasket. Jeg hadde nemlig ringt og forklart de om denne spesielle regningen en uke på forhånd, forteller Elisabeth.

- Da spurte jeg om jeg skulle få den ut av verden med en gang, eller vente til de kom. Da fikk jeg beskjed om at det var opp til meg, men at jeg om jeg ventet de få dagene til de skulle være der så kunne ikke det ha så mye å si, fortsetter hun.

Dette gjorde at Elisabeth følte seg lurt.

- Dette var en av grunne til at de fikk meg til å grine. Jeg følte meg litt lurt, innrømmer hun.

- En ting som jeg hadde ringt og informert de om ble brukt mot meg og blåst opp. Jeg vet jo at det er TV-underholdning. Det er litt overdrevent hvis ikke blir det ikke underholdende, fortsetter Elisabeth og legger til at latteren satt løst når hun selv så gjennom episoden som blir vist på TV3 onsdag kveld.

Informasjonskonsulent i TV3, Linda Glomlien, bekrefter Elisabeths historie om at produksjonsselskapet visste om tvangssalgvarselet før de startet innspillingen.

- Alle som er deltakere i «Luksusfellen» må vurdere selv i hvor stor grad de vil prøve å ordne opp i regningene sine før «Luksusfellen» kommer for å hjelpe. I Elisabeths tilfelle fikk hun dette brevet om tvangssalg kun få dager før innspillingen. Hun fikk også beskjed om at hun kunne vurdere selv om hun skulle betale den, eller om hun ville vente til «Luksusfellens» eksperter kom slik at de kunne få en helhetlig oversikt over hennes økonomiske situasjon, sier Glomlien til Side2.

Hun avviser derimot at situasjonene i TV-serien er arrangert.

- «Luksusfellen» er ikke arrangert på noen måte, utover fra at de setter i stand for eksempel bankmøter og verdivurderinger slik at det passer med innspillingsdagene, forklarer hun.

- Ingenting igjen
Men brev om tvangssalg er ikke det eneste som overrasker ekspertduoen. Underveis i programmet blir det også åpnet et brev fra strømselskapet.

Elisabeth oppdager at dette er en advarsel om at strømmen vil stenges om utestående beløp ikke blir betalt snarest. Regningen forfalt for tre dager siden, og Elisabeth må omgående ta grep for å prøve å unngå at hun og hennes to sønner må leve uten elektrisitet.

Foruten problemene med å betale huslån, husleie og strømmen har Elisabeth gjort en rekke kredittkjøp på nettet.

Tobarnsmammaen har også hatt en tendens til å bruke så mye penger som mulig før hun betaler regningene, og hun forklarer selv hvorfor hun valgte denne taktikken.

- Om man betaler regningene først blir det ingenting igjen. Jeg vet det blir litt feil tankegang, men det har jeg gjort av og til, innrømmer hun.

- Det var flaut
Til Side2 forklarer Elisabeth at man fort kan havne i en økonomisk krise, og understreker at hun selv ikke hadde noen pengeproblemer før hun for to år siden kjøpte leilighet og samtidig skulle begynne å betale tilbake studielånet.

- Jeg er ikke en ekstremt strukturert person, og da er det litt letter å havne i den felle. Jeg har ikke hatt behov for å ha system før, for det har gått helt fint og jeg har alltid hatt penger igjen etter å ha betalt regningene, forklarer hun.

Hun synes også det var flaut når regningsbunken vokste og purringene meldte sin ankomst.

- Jeg torde ikke ringe å be om å utsette betalingene eller få beløpet delt opp. Det var flaut å være på etterskudd, forklarer hun.

- Nå er det mye lettere for det er færre regninger. Jeg har blitt mye flinkere til å ha systemer for det var nettopp dette som var en av grunnene til at jeg havnet i den situasjonen jeg gjorde, mener Elisabeth, som kan fortelle at hun per dags dato ikke har noen problemer med økonomien sin.

- Det er veldig godt å ha den budsjettkontoen som jeg overfører 16.500 kroner hver måned og som går bare til regninger, avslutter hun.

«Luksusfellen» ser du på TV3 onsdager klokken 20.30.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken