Gå til sidens hovedinnhold

Har to hus på tvangssalg

Men Asgeir bruker fortsatt 70.000 kr i måneden på gjeld, taxi og champagne.

(SIDE2): Det er ikke bare ungdommen som går i luksusfellen, ei heller bare folk med lav inntekt.

Mer fra Side2, klikk her!

Asgeir Ingebrigtsen (40) håver inn over 40.000 kroner netto i måneden som IT-konsulent, han eier en leilighet i Trondheim og barndomshjemmet i Vesterålen, som han leier ut. Men lngebrigtsen lever herrens glade dager, og unner seg gjerne god mat og champagne når han er ute på byen - eller hjemme med venner. I hverdagen lar han gjerne bilen stå til fordel for taxi.

Minus 30.000 hver måned
Per måned bruker han om lag 14.000 kroner bare til mat og drikke, noe som tilsvarer forbruket til et halvt fotballag. Ingebrigtsens' budsjett viser totalt et underskudd på 30.000 hver eneste måned.

- Overforbruk med stor O, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim om Ingebrigtsens vaner.

Med solid inntekt har Ingebrigtsen i utgangspunktet råd til en noe påkostet livsstil. Men utgiftene overstiger stadig inntektene, og selv om han gjerne tar regningen ute, har utgiftene hjemme blitt liggende. Overforbruket - i tillegg til høye avdrag på hus- og studielån og hele tre forbrukslån samt renter og inkassoutgifter - har brakt Ingebrigtsen i økonomisk uføre.

Kan miste både hus og hjem
I onsdagens episode av Luksusfellen kan du se at han står i fare for å miste både leilighet og hus. Banken fikk nok av ubetalte regninger, og boligene måtte legges ut for tvangssalg. Tilbakeslaget fikk imidlertid ingen virkning på Asgeirs forbruk før Luksusfellens økonomer kom inn i bildet.

- Når begynte forbruket å akselerere?

- Egentlig er det vel en følge av utenlandsopphold som har gitt dyre vaner, men jeg har ikke noe spesifikt tidspunkt å komme med for når det hele startet, sier Ingebrigtsen til Side2.

Han tar ofte spanderbuksene på overfor venner, og trives med å ta regningen:

- At jeg spanderer ofte er vel mest noe jeg gjør for meg selv, samtidig som at jeg liker å være en hyggelig kar.

- Jeg godtok situasjonen
Hallgeir Kvadsheim fikk inntrykk av at Ingebrigtsen ikke brydde seg særlig om at både leilighet og hus ble lagt ut for tvangssalg og i onsdagens episode spekulerer han i om han hadde «skrudd av en bryter».

- Hva er dine tanker rundt dette?

- Jo da, det har jeg tenkt litt på. Det er klart at når jeg var i den situasjonen så så jeg ikke for meg at alt skulle løse seg. Det var ikke aktuelt med noe annet utfall, så jeg godtok det, forklarer han til Side2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I programmet går økonomene grundig til verks for å snu den negative spiralen, og Ingebrigtsen må gjøre kraftige tiltak for å endre livsstil. Bilen må selges, og matutgiftene kraftig reduseres.

- Hvordan har det gått med budsjettet?

- Jeg mener jo at jeg har holdt det ganske bra. Jeg fikk litt problemer i forbindelse med denne askeskyen, jeg ble som mange andre askefast og måtte ut med en del ekstra for å komme med hjem. Men i forhold til matbudsjett og tilegnede midler så har klart meg bra.

Med god hjelp fra økonomene har Ingebrigtsen fått kontroll over økonomien, og på grunn av utvist betalingsvillighet, gikk banken med på å droppe tvangssalget av de to boligene. I etterpåklokskapens lys reflekterer han imidlertid over hvordan det hele kunne gå så langt i utgangspunktet:

- Det vanskelige er jo det at nå når situasjonen er løst, så er det vanskelig å forstå hvorfor man ikke kunne stoppe det selv. Det viser i det minste engasjement å melde seg på Luksusfellen.

- Hvorfor kontaktet du egentlig luksusfellen?

- Helt klart for å få hjelp. Alle mine opsjoner var oppbrukt, så da må man bare hente hjelp der man kan få det, sier Ingebrigtsen til Side2.

Ingebrigtsens beste tips
Klok av skade har han lært mye av å være med i programmet:

- Det har jeg absolutt. De økonomene har en veldig interessant måte å presentere problemer på. De fikk meg til å tenk over de små beløpene også, og de utgjør mye til sammen. Det beste tipset jeg har er ikke i forhold til min situasjon personlig, men jeg vil råde andre i tilsvarende situasjon å ta aksjon tidlig og gjøre noe så raskt som mulig for å unngå at det går for langt.

«Luksusfellen» ser du onsdag klokken 20.30 på TV3.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken