Gå til sidens hovedinnhold

- Hva skal skatteetaten med dildoene?

Sean Helge Hoem får hjelp av «Luksusfellen» til å redde den erotiske butikken sin.

(SIDE2:) Selv om Sean Helge Hoems erotiske butikk i Kristiansand går svært godt, og får inn et par hundre tusen i måneden, sliter 47-åringen både med å betale regninger, og å betale skatt og moms.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Årsaken er ganske enkelt et hysterisk høyt personlig forbruk, noe som gjør at butikken er på randen av konkurs.

- Moren min sier alltid at jeg bruker penger som andre bruker dopapir, og det er vel litt sannhet i det, sier Sean Helge til Side2 og humrer.

Får ikke lån
Når «Luksusfellen» kommer på besøk er det faktisk bare snakk om uker før det er kroken på døra. Om ikke Sean Helge betaler forskuddsskatten på 45.000 sporenstreks, blir han slått konkurs. Men med hele 11 betalingsanmerkninger, er det ingen bank i landet som kommer til å gi ham et lån.

- Nå sitter jeg faktisk så greit i det at alle varene der inne er betalt. Så det som kommer inn, det er inntekter. Så egentlig kan de ikke komme å ta den butikken. Hva skal skattemyndighetene med dildoene? Det er bedre at jeg omsetter de enn at de gjør det, undrer Sean Helge i programmet.

Og dette er ikke den eneste gjelda som tynger butikkinnehaveren. Han har et boliglån på 800.000 kroner, inkassokrav på en halv million og skatt- og momskrav fra staten på 400.000.

Tar taxi overalt
Ser man på Sean Helges forbruksvaner er det ikke vanskelig å se hvordan han har havnet i uføret. Når kassaoppgjøret er tatt, putter han simpelthen kassabeholdninga i sin egen lomme og det eksisterer intet skille mellom butikkens økonomi og hans egen.

Han bruker circa 60.000 kroner hver måned, hvorav halvparten befinner seg under den såkalte diverseposten som inkluderer uteliv, reiser og inkassorenter. Sean Helge brukte 180.000 kroner på reiser i løpet av få måneder i fjor og spiser ute nesten hver dag.

Selv om Sean Helge eier en bil, og bussen inn til sentrum stopper rett utenfor leiligheten hans, bruker 47-åringen helst å ta taxi til jobb. Faktisk så er taxibudsjettet hans oppe på 120.000 kr i året!

Se Sean Helge her

HTML EMBED

- Det var mye latskap involvert, innrømmer Sean Helge om det høye forbruket.

- Jeg har vært mye ute å reise, likte å gå på byen, og tok mye taxi. I tillegg spandere jeg ofte og har vært litt likegyldig og naiv, sier han.

Han forteller at problemene begynte å balle på seg etter at han fikk ei regning fra skatteetaten på 140.000 kr, samtidig som han måtte holde seg à jour med momsen. Disse utgiftene gjorde at andre regninger ble oversett og dermed begynte gebyrene å øke, og Sean Helge mistet kontrollen.

- Jeg følte at jeg bare betalte og betalte, og fant jo etter hvert ut at jeg hadde kastet bort 150.000 på bare gebyrer.

Skyldte mye mer
Da «Luksusfellen» kom på besøk, trodde Sean Helge at han skyldte 300.000 kr i tillegg til huslånet. Sannheten var at inkassogjelda hadde vokst til over 900.000 kr.

- Jeg vurderte faktisk lenge om jeg skulle melde meg på. Det er jo litt pinlig, men jeg håpet at jeg skulle få grundig hjelp, og det har jeg jo, sier Sean Helge som skal se programmet sammen med familien sin i kveld.

Enden på visa var at verken et kutt i det personlige budsjettet, eller økt fortjeneste i butikken var nok til å betjene gjelda, og Sean Helge måtte faktisk selge leiligheten sin.

- Det var ikke noe traumatisk i det egentlig. Jeg har lenge hatt lyst å flytte til sentrum, men jeg hadde kanskje håpet å sitte igjen med litt mer penger etter salget, innrømmer han.

Vanskelig å kutte mat
Også det nye budsjettet har vært litt vanskelig å rette seg etter.

- Det vanskeligste har nok vært matposten. Jeg liker så godt å gå ut å spise med venner, så det har det vært ganske hardt å kutte ned på, sier han.

Hvordan det går med Sean Helge ser du på «Luksusfellen» på TV3, onsdag klokken 20.30

Reklame

Slik sparer du enkelt inntil 600 kroner på mobil-abonnementet

Kommentarer til denne saken