Gå til sidens hovedinnhold

- Ydmykende å ta av barnas lommepenger

Slankeopererte Marianne (35) brukte penger på nye klær og mat, og betalte regningene med kredittkort.

(SIDE2): Etter et havarert ekteskap i Bergen, flyttet Marianne Brekke (35) for to år siden hjem til Moss for å etablere seg på nytt med barna, en datter på seks og sønnen på 15 år.

Marianne fant seg selv, men endret også livsstil. Hun gjennomgikk en slankeoperasjon, og begynte å trene vekter. Operasjonen og treningen gjorde at hun raskt gikk ned fra å være over 150 kilo til å bli rundt åtti.

Den nye kroppen gjorde at hun brukte mer penger på å shoppe nye klær til seg selv, og hun gikk gjerne ut på byen eller på fest med sine gamle venner. I tillegg er familien på tre aktive på fritiden, og særlig vinteraktiviteter som slalåm, langrenn og skøyter krever sitt av kostbart utstyr.

- Tror barna skammer seg over meg
Økonomien var ikke uventet dårligere etter skilsmissen, det kostet å flytte, hun leide hus i Moss – og kombinert med ny livsstil førte det til at kredittkortene gikk varme, og gjelden økte. Til slutt følte hun at hjelp fra Luksusfellens eksperter var eneste vei ut av uføre. Særlig av hensyn til barna.

- Når jeg er blakk, må jeg låne penger av min egen sønn, og det føles veldig nedverdigende. Det å låne fra barna er det mest ydmykende du kan tenke deg, forteller Marianne gråtkvalt i onsdagens utgave av tv-serien, og legger til:

- Jeg føler meg som en dårlig mor, først og fremst. Føler at jeg skuffer barna mine. Når det gjelder økonomien, tror jeg at barna mine skammer seg over meg.

- Følte at jeg fortjente det
Marianne har klart å betjene gjelda si, men bare ved hjelp av kredittselskaper. Hun har kastet kredittkortene, men ved hjelp av bankenes nettløsninger, brukte hun kreditt fra et selskap til å betale forfalte regninger fra et annet. Når kreditorene ringte, valgte hun å la anropet forbli ubesvart.

Mariannes matinteresse har også tært på familieøkonomien:

- Jeg tror nok min største utgiftspost er mat, og jeg nesten ikke si hvor mye jeg handler for, sier Marianne i programmet, og forteller at hun kan gå på butikken tre-fire ganger om dagen for å handle mat.

- I tillegg vet jeg at jeg har shoppet veldig mye klær. Etter slankeoperasjonen følte jeg at jeg fortjente det.

- Redd for å være en dårlig mor
Da «Luksusfellen»-ekspertene banket på døren, hadde den samlede gjelden kommet opp i 360.000 kroner.

- Jeg er redd for at mine pengeproblemene mine skal gå ut over barna, at de skal føle seg utrygge og miste tillit til meg. Jeg er redd for å være en dårlig mor, forteller hun åpenhjertig.

- Rotete økonomi føler jeg er veldig destruktivt, det tar fra deg veldig mye av selvfølelsen din, og selvtilliten din.

I programmet får hun hjelp av psykolog Cecilie Lynum og forbrukerøkonom Magne Gundersen til å rydde opp i økonomien sin.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdager kl. 20:30.

Kommentarer til denne saken