Gå til sidens hovedinnhold

- En familie bør klare seg med 1500 kroner i uka på mat

Luksusfellens økonomiekspert Magne Gundersen tror uansett de fleste bruker mer.

(SIDE2): - Det er så mange feil man kan gjøre når man handler mat, mener «Luksusfellen»-ekspert.

1500 kroner i uka

Forbrukerøkonom Magne Gundersen er blant annet kjent som en av ekspertene i TV-serien «Luksusfellen». Han har gode råd og tips til hvordan man får et fornuftig pengebruk, og når det er snakk om matinnkjøp mener økonomen at planlegging er et viktig nøkkelord.

- Når det gjelder mat så må man rett og slett bare planlegge innkjøpene sine, og planlegge hva man skal lage, sier Magne Gundersen til Side2.

Pengeeksperten forklarer at en vanlig gjennomsnittsfamilie, med to voksne og to barn, fint vil klare seg på 1500 kroner på mat i uka.

- Men jeg tror mange bruker mer og det skyldes nok at det går så bra i Norge. Vi har gode inntekter og folk har råd til å bruke mer. Jeg tipper at både mitt budsjett og mange andres budsjett er ganske mye høyere enn 1500 kroner per uke.

Handler om prioriteringer

Gundersen er opptatt av å understreke at det ikke finnes ett enkelt svar på hvor mye som er «greit» å bruke når det gjelder matinnkjøp og det å spise ute.

- Det er ingenting som er for mye. Det er for mye hvis du bruker mer penger enn det du har råd til. Så det er ikke noe godt fasitsvar på hvor mye man bør bruke på mat, påpeker han.

Videre forklarer forbrukerøkonomen at ulike mennesker har ulike prioriteringer når det gjelder økonomi.

- For eksempel er det noen som bruker mer penger på mat og som ikke har bil. Andre prioriterer matinnkjøp og bruker mindre på klær, ferie eller andre ting, sier Gundersen.

- Ikke kjøp mer enn det du trenger. Klarer du det så blir det både sunn, god og rimelig mat, legger han til.

Mange pengefeller

Likevel er økonomirådgiveren veldig klar over at det er lett å bruke mer på matvarehandlingen enn det man kanskje hadde tenkt.

- Det er så mange feil man kan gjøre når man handler mat. I «Luksusfellen» har vi for eksempel møtt de som går i butikken kanskje ti ganger i uka, forteller han.

- Og det sier seg selv, jo oftere du går i butikken, jo mer penger bruker du. Da kan det ende opp med at man kjøper mye mer enn det man trenger og som igjen fører til at man kaster matvarer fordi det går ut på dato. Eller at man lager for mye mat og dermed kaster det som ikke blir spist opp.

Økonomen påpeker også at noen har mye dyrere vaner enn det man faktisk har råd til.

- En gang besøkte vi i «Luksusfellen» en familie som ble oppringt av slakteren i kjøttdisken på supermarkedet hver gang de hadde ekstra godt kjøtt som kom inn. De hadde fryseren full av mat fra før av, men klarte ikke å si nei da telefonen ringte. Så da ble vi med familien ned til supermarkedet for å forklare at de bare måtte stoppe å ta kontakt.

- Ikke så dyrt

Samtidig mener Gunderen at matvareprisene her i Norge ikke er så ille som mange skal ha det til.

- Jeg tror nesten det er en myte det med høye matvarepriser. Ja, det er dyrere her enn i andre land, men i Norge så tjener vi godt og vi bruker en ganske liten andel av inntekten på det å spise, sier økonomirådgiveren.

- Hvis man kjøper maten i butikken og lager den selv så kan alle leve godt og spise den maten man ønsker.

Kommentarer til denne saken