Gå til sidens hovedinnhold

Betal 150.000 – få 220.000

- Det skulle vært forbudt for unge nordmenn å ikke gjøre det, sier privatøkonomiekspert.

(SIDE2): Som Nettavisen har satt fokus på de siste ukene kan ungdom havne i bakleksa privatøkonomisk resten av livet dersom de ikke kommer seg inn i boligmarkedet i tide.

Ekstra vanskelig er det for unge som ikke har foreldre som kan hjelpe til økonomisk.

Les mer om dette i artikkelen: Derfor blir det flere fattige i Norge

Finanskrisen har ført til strengere lånekrav fra bankene og som artikkelen om Øyvind Teige fra Fredrikstad vitner om opplever flere nordmenn at det er bortimot «umulig» å få boliglån.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Unge bør spare
Flere eksperter på privatøkonomi mener det derfor er blitt viktigere enn på mange år at unge starter sparing så tidlig som mulig. Og da er det spesielt en spareform som unge bør benytte seg av.

- Det skulle vært forbudt for unge i Norge og ikke benytte seg av boligsparing for ungdom, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen.

Hvorfor det?

- Jeg vil påstå at 999 av 1000 som benytter seg av BSU automatisk vil få boliglån i en hvilken som helst bank den dag de skal inn i boligmarkedet, sier Gundersen.

Ifølge forbrukerøkonomen er BSU-sparing et bevis på at du fortjener å få boliglån.

- Du viser overfor banken at de er i stand til å spare og at du derfor har kontroll over privatøkonomien. I tillegg får du landets beste innskuddsrente og staten kaster i tillegg tusenlapper etter deg i form av skattefradrag, sier Gundersen.

Han mener ordningen er så bra at unge som ikke sparer i BSU kan havne i et dårlig lys.

- Det er ikke umulig at bankene setter spørsmålstegn ved siden av lånesøkere som ikke har spart i BSU, sier han.

Slik blir 150.000 til 220.000
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea har laget et enkelt regnestykke for Side2 som viser hvor gunstig BSU faktisk er.

- Fra og med i år kan du spare maksimum 150.000 kroner over åtte år i BSU-ordningen. Det betyr at du kan spare 20.000 kroner hvert år i syv år, og så 10.000 kroner i det siste. Forutsetter vi at du begynner å spare i år, og at du får en innskuddsrente på fem prosent, vil de 150.000 kronene ha vokst til 190.031 kroner etter de åtte årene. Er du flink og setter av de 30.000 kronene staten gir deg i skattefradrag, vil du ha over 220.000 kroner på konto, sier Warloe.

I likhet med Gundersen mener hun det da vil være en smal sak å få innvilget boliglån.

- På våre førstehjemslån krever vi vanligvis 10 prosent egenkapital. Med 220.000 kroner på konto og en god sparehistorikk kvalifiserer du til et boliglån på over to millioner kroner, sier hun.

Få bedre råd med våre tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndtverkere.

MinKreditt:Finn det billigste forbrukslånet

Kommentarer til denne saken