(SIDE2): Lei for all del ikke ut leilighet uten egen strømmåler. Det er en av flere lærdommer vi kan trekke ut fra historien om Annelie og Thomas fra Horten. I morgendagens episode av TV3s Luksusfellen står de fram med sin historie.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

- Vel hvor skal jeg begynne, sier Thomas Grosberghaugen. Da han og samboeren Annelie Engdahl fikk innvilget boliglån i 2002 så alt lyst ut.

- Vi kjøpte både hus og bil og privatøkonomisk så alt greit ut, sier han.

Men så skjedde noe som satte i gang en vond økonomisk spiral.

Fikk enorme strømregninger
- Vi leide ut kjelleretasjen, noe som var en forutsetning for at budsjettet vårt skulle gå i hop. Men det var en ting vi glemte, sukker Thomas.

Hva var det?

- Vel, når vi fikk huslånet så var en del av planen å bruke litt av lånet på å pusse opp. Oppussingen ble dessverre en god del dyrere enn antatt og derfor måtte vi knipe inn på litt utgifter her og der. Av ting vi nedprioriterte for å spare kostnader var installasjon av strømmåler i kjellerleiligheten, sier han i etterpåklokskapens lys.

Hva førte det til?

- Vel, siden vi ikke hadde strømmåler leide vi ut kjelleren til en fast pris inklusive strøm. Den første strømregningen kom i januar og lød på 20.000 kroner. Og den neste som kom i februar lød på 17.000 kroner, sier Thomas.

Kredittkort ble løsningen
Siden budsjettet allerede var stramt tydde samboerparet til kortkreditt for å få betalt løpende regninger.

- Vi regnet jo med at dette skulle være imidlertid/midlertidig, men snøballen var begynt og rulle og lot seg ikke stoppe, forteller han.

Etter hvert som kredittkortregningen og strømregningene strømmet på havnet samboerparet stadig mer i en økonomisk baklekse.

- Antall purringer og inkassovarsler fylte postkassen og til slutt kom jeg faktisk til et punkt hvor jeg ikke orket å åpne posten, sier Thomas.

De to kom etter hvert fram til det uunngåelige. Huset måtte selges, mindre enn to år etter at de flyttet inn.

Nytt sjokk
Men da kom det neste sjokket.

- Vi fikk en grei pris for boligen og trodde at nå var vi berget. Men så fikk vi neste salg i ansiktet. Vi hadde fastrentelån og i løpet av de to årene siden lånet ble innvilget hadde renten falt kraftig. Dermed måtte vi ut med 280.000 kroner i overkurs til banken for å komme oss ut av lånet, sier Thomas.

Den nye gjelden på 280.000 kom i tillegg til kortgjeld og andre ubetalte regninger.

- Vi valgte derfor også å selge bilen. Vi tapte vel 50.000 på den i løpet av den relativt korte tiden vi eide den. Men til tross for at vi nå var både uten hus og bil satt vi igjen med flere hundre tusen i gjeld som vi ikke maktet å betjene. Med renter og renters rente steg gjelden etter hvert til 575.000 kroner, sier Thomas.

Det var da de kontaktet ekspertene i Luksusfellen.

- Vi trengte hjelp, sier Thomas ærlig.

Luksusfellen: I TV3-programmet Luksusfellen møter vi vanlige mennesker som har havnet i økonomisk uføre fordi de er blitt overforbrukere og har lånt penger over evne. Gjennom rådgivning og aktiv oppfølging skal TV3s økonomiske eksperter hjelpe folk ut av pengeknipen og lære dem sunnere forbrukeratferd. Ekspertene, Magne Gundersen fra SpareBank 1, Hallgeir Kvadsheim med bakgrunn fra Dine Penger og Dagbladet og siviløkonom Christian Vennerød, har lang erfaring innen forbrukerøkonomi. Nå er de tilbake for å hjelpe folk med å ta tilbake kontrollen over egen økonomi, i fjerde sesong av programserien som har hatt svært gode seertall siden premieren våren 2008. Kilde: TV3/Viasat 4

Uflaks med fastrentelånet
- Historien til Annelie og Thomas er litt spesiell. Det er ikke mange som er så uheldig at de får en fastrentbombe i form av nesten 300.000 kroner i fleisen, sier Hallgeir Kvadsheim til Nettavisen.

Han skjønte fort hva som måtte gjøres først.

Klassisk mangel på kommunikasjon
- DnB NOR var den helt sentrale kreditoren. Både boliglån og kredittkort var gitt av DnB NOR. Vi måtte få i gang kommunikasjon mellom de to partene, sier Kvadsheim.

Annelie og Thomas hadde i lang tid vegret seg for å snakke med banken fordi de var flaue over å ligge etter med betalinger.

- Et klassisk tilfelle. Folk lar være å ta kontakt med kreditorene og krysser fingrene og håper at alt går over av seg selv. Men det folk skal huske på er at banken på mange måter befinner seg i samme båt. Dersom regningene forblir ubetalt taper også banken penger. Derfor vil bankene svært ofte være interessert i å finne løsninger, understreker Kvadsheim.

Han vil ikke røpe om historien til Thomas og Annelie får en lykkelig utgang og oppfordrer heller Nettavisens lesere til å skru på TV3 onsdag klokken 20.30.

- Mange kan lære mye om privatøkonomi av historien til Thomas og Annelie, reklamerer han.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

MinKreditt:Finn det billigste forbrukslånet