Gå til sidens hovedinnhold

Overlevde overdose og impulskjøpte seg til gjeldskrise

- Den norske stat taper på å ikke å tenke på ettervern, sier «Luksusfellen»-Terje.

(SIDE2): Terje Skakstad (39) jobber som bussjåfør i Mjøndalen og trives med tilværelsen. Han leier en leilighet og får utbetalt 21.000 kroner per måned.

Men hverdagen har ikke alltid vært like harmonisk for Terje. For ti år siden slet han med rusavhengighet, men etter en overdose innså han at han måtte legge seg inn til avrusning. Han kom seg gjennom rushelvetet og er i dag rusfri. Han takker sine to sønner på elleve og 14 år for at han i dag lever et nøkternt liv.

- River i stykker og hiver regningene
Men rusavhengigheten har blitt erstattet med noe helt annet. Impulsshopping, nettgambling og reiser til fjerne strøk har ført til at Terje har brukt hundretusener som han ikke har.

Hele 630.000 kroner skylder han kreditorene, og det er lett å skjønne hvordan han har havnet i uføre.

Fire turer til Thailand i løpet av de siste tre årene har gjort sitt til at gjelden har økt. Han kjøper også i snitt ti mobiler årlig, og det går også mye penger med til å spille på internett. Håpet har vært at han skal cashe inn store beløp som kan brukes til å nedbetale den voksende gjelden. Dette til tross for at han aldri har vunnet noen større beløp på denne måten.

- Regninger som kommer inn og som er inkasso og slike ting, river jeg i stykker og hiver. Jeg mister humøret med en gang jeg får disse i postkassen, sier Terje under innspillingen av TV 3-realityen «Luksusfellen».

Psykolog Cecilie Lynum og økonomiekspert Magne Gundersen har fått i oppgave å hjelpe 39-åringen med å rydde opp i økonomien. Terje er redd for at han vil ty til rus igjen om han ikke får ting på stell økonomisk.

- Det er mye skam og dårlig samvittighet her, sier Terje i programmet.

- Man skammer seg
Gjennom oppgaver fra psykologen og hjelp fra Gundersen skal han få økonomien på rett kjøl, blant annet ved å lage rutiner i økonomi og budsjett.

- Det er klart man skammer seg. Men skal man rydde opp i økonomien, så må man ta tak i det og dette synes jeg var en god løsning, sier Terje til Side2.

Han forteller at han begynte den økonomiske utforbakken etter at han begynte å bli avhengig av rusmidler.

- Jeg har tidligere vært rusmisbruker og mye av gjelden henger mange år tilbake. Gjelden bare fortsatte å hope seg opp etter jeg ble rusfri og til slutt gir man opp. I Norge så får man god hjelp til å komme ut av rusmisbruk, men økonomisk hjelp er vanskeligere å få.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det kan være fristende
Videre opplyser han at det var den lette tilgangen til lånte midler som førte han havnet i det økonomiske uføre.

- Jeg tok opp forbrukslån og skaffet meg kredittkort. Det er så lett å ringe og få tak i disse kortene. Man får jo tilbud tilsendt i posten som kan være fristende. Det gjør at folk som kanskje ikke har så mye kontroll, lett faller for fristelsen.

- Finansierte du rusmisbruket med slike lån og kredittkort?

- Når man ikke har jobb og man kommer feil ut, så blir disse pengene brukt til det.

Han mener staten burde ta et større ansvar for rusmisbrukere som sliter økonomisk.

- Myndigheten legger millioner av kroner inn i behandlingen, men gjør ikke noe for å rydde opp for dem som har havnet utpå økonomisk. Det gjør at mange havner utpå igjen. Den norske stat taper på ikke å tenke på ettervern.

- Kunne du havnet ut på kjøret igjen om du ikke hadde fått orden på økonomien?

- Helt klart. Jeg hadde til slutt gitt opp og det eneste som holdt meg igjen fra å ikke gi helt faen, var sønnene mine, svarer han og forteller at det nå går bra med økonomien til tross for at det koster å holde budsjett.

«Luksusfellen» ser du på TV3 onsdager kl. 20:30.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken