Gå til sidens hovedinnhold

Lever på eksens nåde

Drømmehjemmet henger i en tynn tråd etter samlivsbrudd for Trude i «Luksusfellen»

(SIDE2:) For fire år siden kjøpte Trude Flåm (38) drømmeleiligheten i Hakadal, der hun bor med sine to barn.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Et par år senere ble den daværende kjæresten medeier, men da samlivsbruddet etter hvert ble et faktum begynte de økonomiske problemene.

Fikk nakkeskade
Samtidig måtte nemlig Trude avvikle dansestudioet hun drev på grunn av en nakkeskade, og begynne på omskolering til helsearbeider. Støtten fra NAV er på 20.500 utbetalte kroner i måneden, og dermed vil ikke banken akseptere at hun står alene på huslånet på drøyt to millioner.

- Det er jo begrenset hvor lenge min ekssamboer kunne stå på det lånet. Han er jo en engel for å si det mildt, men det øyeblikket han får lyst til å kjøpe sin egen bolig, så må han jo ta opp sitt eget lån, og kan ikke lengre stå på mitt, sier Trude til Side2.

- Han er jo absolutt ikke ute etter å stikke kjepper i hjulene mine, men det var fryktelig skummelt hver gang han ringte fordi jeg var redd for at han hadde funnet noe han ville ha. Det var en tung påkjenning, innrømmer hun.

Skjønner banken
Trude var fryktelig fortvilet over at banken ikke ville gi henne en sjanse til å bevise at hun klarte lånet, men da Luksusfellens eksperter, Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen, kommer på besøk må de bare innrømme at de skjønner banken godt.

- Du går jo faktisk 9000 kroner i minus hver måned, og pengegaver fra faren din er den eneste grunnen til at du har klart å holde deg over vannskorpa, påpeker Kvadsheim i TV-programmet.

Dermed blir saken at Trude kanskje rett og slett må selge leiligheten, og kjøpe seg en billigere plass å bo.

- Det er ikke akkurat flust med leiligheter her i Hakadal, og de fleste som er på markedet er toroms, noe som blir veldig trangt med to barn, sier Trude.

- Et annet alternativ er jo dermed å flytte langt vekk, og jeg er svært lite lysten på å ta ungene bort fra alle vennene, skolen og fritidsaktivitetene, sier hun.

Andeledes problem
Trude tok som en siste utvei kontakt med Luksusfellen, selv om hennes problem var litt annerledes enn de som vanligvis tas opp i programmet.

- Jeg har jo ingen inkassosaker eller misligholdte lån, så jeg var veldig overrasket da de ringte og sa at de skulle komme. Hvis ikke de kan hjelpe så kan ingen det.

- Jeg hadde kjempet så godt jeg kunne og gjort alt som var mulig for å redde huset. Jeg følte at jeg kunne stå for min egen økonomiske situasjon, det var ikke slik at jeg hadde gitt blaffen, påpeker hun.

Ikke gi opp
Hun håper at hennes historie kan inspirere andre i samme situasjon til ikke å gi opp kampen.

- Det er nok mange som har opplevd det samme i forbindelse med et samlivsbrudd. Hvis man går inn i et samboerskap og sitter på et huslån alene, så er mitt råd og bare fortsette med det. Ikke involver din nye samboer, sier hun.

- Jeg unner ingen den økonomiske påkjenningen på toppen av et eventuelt brudd. Men om det skjer så er det viktig å ikke gi opp.

- Vær påpasselig med å betale alle regninger, spesielt til banken. Ikke tenk at det ikke hjelper å kjempe, for det gjør det. Selv om du eventuelt taper, så er det en mye bedre følelse å hå prøvd alt, enn å ha gitt opp underveis.

Se om Trude klarer å beholde huset i «Luksusfellen» på TV3, onsdag klokken 20.30.