Gå til sidens hovedinnhold

Et kamera utenom det vanlige

Det ser ut som speilrefleks, men dette kameraet er ikke som noe du har sett tidligere.

I fjor annonserte Olympus og Panasonic det nye kamerakonseptet «Micro Four Thirds», som var en samlebetegnelse på et helt nytt kamerakonsept som var en slags sammensmelting av kompakt- og speilreflekskamera.

Eller sagt på en annen måte: Det var et forsøk på å kunne lage kameraer med utskiftbar optikk, uten at størrelsen på selve kameraet skulle bli for stort.

Speilet tar for mye plass
Og et av hovedproblemene med et speilreflekskamera er nettopp selve speilet inni kameraet som tar opp en god del plass, og som gjør at kameraet må være av en viss størrelsen.

Fremgangsmåten til Olympus og Panasonic ble derfor å ta utgangspunkt i verdens minste speilreflekskamerasystem, det såkalte «Four Thirds»-systemet, og introdusere det i en ny variant uten et speil som tar masse plass. Resultatet ble «Micro Four Thirds». Så kan du kalle det et speilreflekskamera uten speil – eller et kompaktkamera med utskiftbar optikk.

Første med nytt system
Panasonics Lumix G1 er foreløpig det eneste kameraet som har kommet på markedet med det nye systemet, og ved første øyekast ser det ut som et lite speilreflekskamera.

I praksis er størrelsen omtrent identisk med et typisk superzoom-kamera, som for eksempel Canons PoweShot SX1. Det er dermed ikke snakk om noe utpreget lite kamera, men utvilsomt verdens minste såkalte «systemkamera» - altså kamera med utskiftbar optikk.

Toppobjektiv følger ikke med
Går du og kjøper kameraet i butikken i dag får du med et objektiv på 14-45 mm f3.5-5.6. Four Thirds-systemet benytter seg av en bildebrikke med en såkalt cropfaktor på 2x – noe som betyr at dette tilsvarer 28-90 mm i fullformatsverdenen. De fleste av Canons vanlige speilreflekskameraer benytter seg av en cropfaktor på 1,6 – mens Nikon benytter seg av 1,5.

Det betyr at objektivet du får med på kjøpet er et ganske bra allroundobjektiv, samtidig som det er viktig å få med seg at den fysiske størrelsen på bildebrikken er vesentlig mindre enn på et «vanlig» speilreflekskamera. Bildekvalitet helt på høyde med mer tradisjonelle speilreflekskameraer kan du ikke forvente deg.

Les også: Derfor er ikke oppløsning alt

Siden dette er et meget nytt produkt er det ikke all verden av ekstra optikk som er tilgjengelig, foreløpig er den grunnleggende verdien av utskiftbare optikk relativt begrenset. Foreløpig har vi bare funnet et 45-200 mm-objektiv i tillegg (tilsvarende 90-400 mm). I tillegg er det mulig å benytte tradisjonelle Four Thirds-objektiver – men da må du har en adapter.

Føles utrolig lite
Men så til kameraet: Første gang en holder kameraet i hånda så kjennes det umiddelbart svært lite ut, det er nesten så en glemmer at det er ekstern optikk på det, og det føles nesten litt snodig å zoome med venstrehånda på et så lite kamera. Du får virkelig følelsen av at det er et superzoom-kamera du har i hånda.

Utrolig god søker
Kameraet har en stor og god vridbar LCD-skjerm på baksiden, som du kan benytte som et vanlig kompaktkamera, men jeg vil nesten anbefale å bruke den digitale søkeren på kameraet.

Normalt sett pleier digitale søkere å være skikkelig dårlige (ta en titt på nærmest et hvilket som helst superzoom-kamera), men den digitale søkeren på G1 er rett og slett helt fantastisk. Oppløsningen er skyhøy til å være digital, og den er flott og lyssterk. Dette er utvilsomt den beste digitale søkeren vi har vært borti.

Funksjonsrikt
Funksjonsmessig har kameraet alle de tenkelige funksjoner som du kan tenke deg. Bildestabilisator med tre nivåer, RAW-opptak, automatisk brakkettering, avanserte hvitbalanserjusteringer, scenefunksjoner og full manuell kontroll om du skulle ønske det. Det er rett og slett som å bruke et speilreflekskamera.

Dette gjelder dessverre ikke helt på serieopptak hvor den bare klarer 3 bilder i sekundet, men noen kompromisser må man naturligvis gjøre.

Fokushastighet, respons og lukkerforsinkelse er meget bra til å være kompaktkamera, men ikke på høyde med et normalt godt speilreflekskamera.

God kompaktkamera-bildekvalitet
Bildekvaliteten er igjen det vi kan beskrive som meget bra til å være kompaktkamera, og ved lav ISO er det ikke mye å klage på når det gjelder fargefeil og andre ting i bilde.

Se testbilde her.

Kameraet takler derimot ikke å skru opp ISO-verdien nevneverdig. Selv om kameraet har ISO-muligheter til 3200, begynner det allerede å bli smertelig mye bilde- og fargestøy ved 800 ISO.

(testen fortsetter under bildet)

Siden objektivet som følger med som standard heller ikke er spesielt lyssterkt, er ikke dette et kamera for å fotografere i mørke omgivelser uten blitz med.

Konklusjon
Det er litt vanskelig å vite om Lumix G1 er et kamera som faller mellom to stoler, der det ikke har den samme bildekvaliteten som et speilreflekskamera, samtidig som det ikke har genialiteten til et superzoom-kamera.

Men på en annen side er det ikke helt umulig at kameraet fyller et tomrom. Det kan være for dem som ønsker relativt god bildekvalitet og masse funksjoner, med fleksibiliteten en i alle fall i fremtiden vil få med flere objektiver, og størrelsen til et superzoom-kamera.

I skrivende øyeblikk begynner prisene på et Lumix G1 med 14-45-objektiv på rundt 6000 kroner på nett – mens de mer kjente kjedene skal ha noe mer. Med tanke på at du får et Canons relativt lille EOS 450D med 18-55-objektiv til godt under 6000 kroner, der objektivmulighetene er betydelig høyere, så bør potensielle kjøpere i alle fall vite at en betaler mye for størrelsen.

Kommentarer til denne saken