Gå til sidens hovedinnhold

Nerden kaster brillene

Et ambisiøst prosjektet ulikt alt som har kommet i år.

Lupe Fiasco
The Cool
Atlantic/Warner

Det er lett å like denne amerikanske, muslimske skateboarderen og selverklærte nerden med briller, som i fjor debuterte med positive, samfunnskommenterende tekster, annerledes enn mange av hans rappende kolleger. Lupe Fiascos såkalte vanskelige andrealbum ”The Cool”, basert på 2006s låt med samme navn, har heldigvis blitt en verdig oppfølger til Grammy-nominerte ”Food & Liquor”.

25-åringen har et kjendisnettverk med tilhengere som Jay-Z, Pharrell Williams og Chicago-kompisen Kanye West, men går ikke i fellen med å fylle opp med store navn. Bidraget til den ene store gjesten, Snoop Dogg, fungerer. Konseptet med flere rollefigurer gjør at Lupe skaper variasjon, og kommer seg unna med innhold vi vet han personlig ikke representerer, og Lupes eksperimentering med popaktig sang og elektronisk flørting, utfordrer fans av tradisjonell hip-hop.

Det er også lett å ikke like denne ærgjerrige, litt selvhøytidelige rapperen, som er så ivrig etter å skille seg ut, og som nå ofte poserer med kontaktlinser. (Han innrømmer dessuten at han egentlig ikke er en ordentlig skateboarder.) Når man skal holde på folks oppmerksomhet gjennom nesten 20 låter, holder det ikke med leken, åpen innstilling og kreativt skuespill, og en større porsjon humor hadde satt en mindre pompøs tone og kanskje gjort den mangfoldige bruken av metaforer mer engasjerende.

Flere musikalske bidrag fra de mindre kjente produsentene høres så utdaterte ut at de distraherer, og når man først bestemmer seg for å dele ut mikrofoner til ti gjester, burde det inkludert flere storheter enn kun California-bikkja. I alle fall folk som tilfører ucorny krydder. Sangeren Matthew Santos, som gjester to spor, blant annet singelen ”Superstar”, synger brukbart, men det lyder dessverre mer enerverende enn catchy.

Lupe Fiasco er en dyktig, og til tider sjarmerende og forfriskende rapper, som har laget et godt album det er spennende å høre på. Kanskje den annonserte tegneserieversjonen vil gi hans litt jålete nerdeimage en oppsving, samt forklare Chicago-guttens fire alter egoer på en smule mer gjennomført måte.

LES ALLE ANMELDELSER HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis