Gå til sidens hovedinnhold

Ble du lurt?

Mange lot seg lure av dette i fjor.

(SIDE2:) Du har sikkert gjort det du også – delt en morsom avisartikkel eller et festlig YouTube-klipp i sosiale medier. Men er du sikker på at det du deler er sant?

I jakten på det beste internett har å by på, velger vi til tider å overse vår kritiske sans. Men vi bør ikke tro på alt vi leser:

- Vi vil så gjerne at historier som dette skal være sanne. Og vi glemmer kanskje første regel: Tro, men bekreft. Sjekk det nærmere først, sier Brian Stelter, mediekorrespondent i CNN og programleder, i en artikkel i CNN.com.

I løpet av året har en rekke usanne historier blitt spredd i sosiale medier. Vi har plukket ut noen av de falske historiene som har florert det siste året.

Ikke så romantisk

På Thanksgiving fikk «The Bachelor»-produsent Elan Gale mye oppmerksomhet da han tvitret et bilde fra en flytur. Han omtalte en kvinne som satt foran ham på flyet, «Diane», som var frekk mot kabinpersonalet da flyet ble forsinket. Han ble så irritert at han sendte henne en lapp og et glass vin, og ba henne om å være stille. Deretter fulgte en amper lappkrig mellom Gale og kvinnen, og Gales Twitter-følgere fikk med seg alt som skjedde.

Senere innrømmet Gale at han hadde funnet på alt sammen.

Også Side3 lot seg lure. Sjekk ut hele historien her: Slik tok flypassasjeren hevn

#CutForBieber

I januar ble det publisert bilder av Justin Bieber som tilsynelatende røyket cannabis på fest. En anti-fan-gruppe av Bieber startet deretter en falsk kampanje. Her hevdet de at ivrige fans valgte å skade seg selv i protest mot artistens narkotikamisbruk, og at de ikke ville gi seg før han droppet narkotika.

Heldigvis ble det avslørt i løpet av få timer.

Les mer: Lurte belieberne til å skade seg selv

Twerking

Et YouTube-klipp med twerking som gikk galt fikk mer enn ni millioner klikk. Klippet viser «Caitlin Heller» som skulle twerke i en video til kjæresten. Men det gikk feil, og hun faller på et bord med telys, noe som fører til at buksa hennes tar fyr.

HTML EMBED

Det pinlige fallet var egentlig planlagt. Klippet var arrangert av Jimmy Kimmel, og målet var å se hvor langt et stunt som dette kunne gå.

HTML EMBED

Ikke homofobisk likevel

22 år gamle Dayna Morales er en lesbisk servitør som la ut et bilde av en kvittering hun fikk på jobben. Hun hadde servert en familie og gitt dem regningen på 93,55 dollar. Ved siden av punktet hvor man kunne oppgi hvor mye tips man ville gi, hadde de skrevet: «Beklager, men jeg kan ikke tipse deg, for jeg er ikke enig i din livsstil og måten du lever livet på».

Bildet ble raskt en nyhetssak, og arbeidsgiveren til Morales opprettet en PayPal-konto, hvor man kunne sette inn penger til servitøren. Snart hadde det tikket inn over 2000 dollar.

Men det ble oppdaget at Morales hadde lurt alle sammen. Familien hadde tipset henne med 18 dollar og ikke skrevet noen beskjed på den ekte kvitteringen.

Fortsatt i live

Mange kjendiser har opplevd å få falske dødsrykter om seg selv, og 2013 var intet unntak. Blant dem som har blitt tatt for å være døde, er Celine Dion, Tom Cruise, Cher og Chloe Moretz.

Stygge barn

Dette er egentlig en historie som først dukket opp i 2004: En kinesisk mann er i sjokk etter å ha fått stygge barn. Han mener at han og hans pene kone umulig kan være foreldre til så stygge barn, før det blir avslørt at kona har gjennomgått flere skjønnhetsoperasjoner før de møttes. Han krever derfor skilsmisse og saksøker kona for å ha lurt ham - og vinner saken.

Historien fikk en renessanse på senhøsten i fjor og dukket ofte opp i sosiale medier. Men heldigvis har den ikke blitt noe sannere med tiden.

Les også: Fem udødelige vandrehistorier

HTML EMBED

Farlige giraffer

Også i Norge lar vi oss lure av falske nyheter. I oktober ble tusenvis av folk lurt av et blogginnlegg, hvor Rene Kleveland påsto at hackere fikk tak i Facebook-passordet ditt hvis du byttet profilbilde til en giraff.

Men det var også mange som ikke lot seg lure, blant annet blogger Gunnar Tjomlid.

Les mer: - Jeg kan ikke fatte at noen tror på dette

Delfiner mot masturbasjon

Michael Moores dokumentarfilmer har skapt både engasjement og sinne. Men selv hans ivrigste fans rynket på nesen da de fikk høre om hans nyeste prosjekt: «Fappy the Dolphin».

- Historien følger en religiøs anti-masturbasjonsorganisasjon som reiser rundt i landet og advarer skoleelever mot de farlige effektene av masturbasjon, skal Moore ha sagt, ifølge filmens nettside.

Det hele var selvsagt bare tull. Det vites ikke hvem som arrangerte spøken.

«The truth is out there»

I oktober dukket det opp en nettside kalt Rememberthe13th.com. Det ble hevdet at nettsiden skulle komme med en grensesprengende avsløring 13. november. På nettsiden kunne man også se den offisielle logoen til NASA. Mange trodde derfor at dette betydde at NASA ville avsløre noe som kunne forandre verden.

Selvsagt skulle ikke NASA fortelle noe sånt. Faktum var at dette var i perioden hvor en rekke offentlige ansatte i USA var permittert, inkludert over 1000 NASA-ansatte. Overvåkingen i NASA var derfor langt dårligere enn ellers, og noen benyttet anledningen til å lure verden.

Kilder: CNN, Mashable.com, Knowyourmeme.com, Salon.com.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe

Kommentarer til denne saken