Gå til sidens hovedinnhold

Lydeffektene kan skade hørselen

Storfilmene sparer ikke på lydeffektene. Svenskene har målt lyden opp mot 112 desibel på den siste Matrix-filmen. - Helt vanlig, ifølge Oslo Kinematografer.

- I mange storfilmer er et slikt lydnivå helt naturlig. Toppene på lydeffektene kan komme opp i 110 til 112 desibel. Det har vi selv målt ved flere anledninger, sier teknisk sjef ved Oslo Kinematografer, Halvor Lyngaas, til TV 2 Nettavisen.

Lydmåler i salen

Det kan allikevel være en god ide å ta med seg ørepropper på kino. Det er i alle fall konklusjonen etter at Sveriges Radios ”Kulturnytt” smuglet en lydmåler inn på en forhåndsvisning av filmen ”The Matrix Revolutions”.

På kinoen i Stockholm målte journalisten lydnivået til 112 desibel på sitt verste.

- De er såpass høye at det kan finnes en risiko for tinitus her, sier Ulf Rosenhall til den svenske radiokanalen. Han er professor i audiologi på Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

Innenfor grensene

Kommer lydnivået opp på et slikt nivå i Norge er det allikevel ingen som reagerer. Lydtopper opp mot 112 desibel er fortsatt innenfor grensene ifølge en rapport fra Statens institutt for Folkehelse.

Helsevernetaten i Oslo kommune var senest i vår på besøk under en filmforestilling i hovedstaden. De reagerte ikke på lydnivået den gangen, erindrer Lyngaas.

- Filmselskapene har en tendens til å mikse lyden slik at effektene blir ekstra høye. Demper man dermed lyden for mye blir både stemningen og dialogen borte, poengterer han.

Det skal gå an å få med seg filmens handling selv om naboen ofte er nede i godteposen.

Høylytt agent

Enkelte filmer er allikevel verre enn andre.

- Den siste Bond-filmen lå konstant tre desibel over standarden, forteller Lyngaas.

Han og kinomaskinistene tester selv noen utvalgte filmer før de har premiere. I tillegg tar de hensyn til lydnivået om det kommer klager fra publikum.

Oslo Kinematografer måler ellers lydtrykket fra en mikrofon i taket.

Lydsperre

SF er Sveriges største kinokjede. De skal ha en lydsperre på sine kinoanlegg som tar bort volumtopper på over 103 desibel. Denne funksjonen fungerte ikke når Sveriges Radio var på besøk i en av salene.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta