Gå til sidens hovedinnhold

Lyden av perfeksjon

Kall det pop. Kall det gospelrock. Kall det britpop. Bare kall det vidunderlig og perfekt så gjør du noe riktig. Hør lydklipp her.

Coldplay
X&Y
EMI

Gå til innkjøp av hansker og slett de andre sangene du har på MP3-spilleren din. Du vil ikke ha bruk for dem, og hanskene skal brukes når du setter denne cd-platen i spilleren. Et bedre album har du ikke hørt på årevis.

Platevåren inneholder nye album fra Damon Albarn fra Blur (som Gorillaz), Oasis og Coldplay. Gorilla-Blur leker seg og har laget et godt album, Oasis var langt i fra så dårlige på dette albumet som sine foregående, men sammenlignet med Coldplays nye album blir det Accrington Stanley og Leyton Orient mot Real Madrid.

Stemmen til Chris Martin har på de to første albumene til gruppen vært det bærende elementet, sammen med hans piano. På sitt tredje album har gruppen blitt en Gruppe. Her er det et lydbilde som Radiohead ville vært stolt av, blandet med poprock som U2 kunne spilt inn og tekster R.E.M. kunne stått bak. Gryteretten du får servert er så nærme det perfekte album du kan håpe på å komme i 2005, når det meste er gjort minst 10 ganger før.

Den vidunderlige «Fix You» tar opp kampen med U2s «One» når det gjelder ren og skjer håretløftersegpåhodet-følelse, singelen «Speed of Sound» kan få selv bestemor til å nynne og på «Talk» høres de mer ut som Radiohead enn gruppen selv har gjort på sine siste album. Har de kopiert? Neida, de har bare tatt det de ønsket fra de to gruppene og laget sin egen «sound» som det heter på godnorsk.

Hvis platen har et svakt kutt så er det under sterk tortur bonussporet «’Til Kingdom Come», men nå er jo det et bonusspor også. Så hvorfor klager jeg?

Dette er ikke en treretters gourmetrett hvor du må bruke alle sanser for virkelig å nyte måltidet, men den beste hamburgeren du noen gang har smakt. En plate som setter seg rett i øret og hjernebarken, og blir der. Det er ikke mange ganger lignende plater har blitt gitt ut de siste årene. Å måle seg med U2s «Joshua Tree,» R.E.M.s «Automatic for the People» og Radioheads «OK Computer» er ikke bare overraskende gledelig, det er nydelig og vidunderlig. Klarer de en plate til av denne kvaliteten kan du begynne å nevne en annen britisk gruppe i samme åndedrag som Coldplay. Hint: Gruppens navn begynner på B.

Her kan du høre lydklipp

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris