Gå til sidens hovedinnhold

Lykken er arvelig

Ifølge norske forskere er genene med og bestemmer om du er lykkelig eller ikke. Men din egen innstilling er også avgjørende.

For å kartlegge hvor mye av trivselen som skyldes gener har forskere undersøkt flere tusen norske tvillingpar, melder ANB.

Slik summeres de viktigste funnene av undersøkelsen:

<> Vår egen følelse av å ha det bra, bestemmes i ganske stor grad av genetiske faktorer.
<> På spørsmål om egen helse oppfattes som god, viser svarene at arv er svært viktig for om man selv synes helsa er god eller ikke.

Tidligere har disse sammenhengene blitt oppdaget i undersøkelser gjort på eldre mennesker, men når er forholdet mellom gener og lykkefølelse påvist også i en gruppe unge mennesker, skriver Dagsavisen ifølge ANB.

De norske forskerne, under ledelse av førsteamanuensis Espen Røysamb ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, fant også noe helt nytt:

<> De samme genene som påvirker vår subjektive lykkefølelse, avgjør også om vi oppfatter vår egen helse som god eller dårlig.

Påvirker selv
Pasienter som har en positiv holdning til egen helsesituasjon, har også en annen fordel:

– Mange studier har vist at man kommer seg raskere på beina igjen med en positiv innstilling. Så det ser også ut til at det ligger en helseeffekt i den delvis genetiske forskjellen mellom folk som opplever sin situasjon som god, og de som ikke gjør det, sier Røysamb.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene