(SIDE2): Vinterdepresjon er et velkjent begrep, og noe som rammer mange i løpet av vinteren. Man anslår faktisk at så mange som 10 til 20 prosent føler seg nedstemt om vinteren.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Men dagens teknologi gjør det mulig å innrede seg ut av depresjonen. Elektrokjeden Phillips presenterte, under «Oasis of Light»-utstilling i Oslo denne uken, ulike lysløsninger som skal gjøre det lettere å komme seg gjennom vinteren og vi tok turen for å bli «helbredet».

Myk start på dagen
I vintermånedene er det ekstra vanskelig å komme seg opp om morgenen. Mange kjenner til oppvåkningsur som skal gjøre det lettere å våkne om morgenen, og det skal være bevist at det har en positiv effekt.

- Vi er midt inne i en revolusjon når det gjelder lys. Huleboerne sto opp når solen kom opp, og la seg når solen gikk ned. Slik er det ikke lenger, men vi har hjelpemidler som kan gjøre denne oppvåkningen lettere, sier Ole Christoffersen ved Phillips og peker mot Wakeup-uret.

Klokken som man stiller inn på ønsket tidspunkt, og som gradvis øker lysmengden ,gir en myk start på dagen og skal gjøre selve oppvåkningen mer naturlig.

- Med denne våkner man veldig behagelig. Den kan også stilles inn på lyder, blant annet fugler som kvitrer og frosker som kvekker, forklarer Christoffersen.

Mørketiden
Men det er ikke bare morgentimene som kan være en utfordring de neste månedene.

Om vinteren er det ofte slik at man går på jobb når det er mørkt, og drar hjem når det er mørk. Det vil si at man får minimalt med lys i løpet av dagen.

Man kan derfor ha behov for ekstra lys på den mørke tiden av året, og da kan en lyskilde designet for å gi deg energi gi deg den etterlengtede energien.

Det eskisterer mange produkter på markedet, og mange passer perfekt til å ha stående på pulten, slik at du i løpet av dagen kan fylle opp energilagrene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Effektskaper
Noe som kanskje ikke hjelper direkte mot vinterdepresjon, men som skaper en fin effekt på mørke dager, er en type lysteknologi som tar i bruk ulike farger slik at man kan skape den stemningen man ønsker.

- Det er første generasjons fargevalg, og man velger farge med fjernkontroll. Man kan faktisk velge 16 millioner forskjellige farger. Kvinner oppfatter 10 millioner farger, mens menn kun oppfatter 1 millioner farger. Årsaken er at menn kun har ett x-kromosom, forklarer Christoffersen.

Ved hjelp av et fargehjul kan man velge lysstemning på rommet, og det er LED lys teknologien som benyttes.

- Ved hjelp av lys skaper vi en atmosfære. Man velger atmosfæren med fjernkontrollen. Man kan velge om man vil ha en varm eller kald atmosfære. Ting skjer hurtig, og dette er fremtiden, sier Christoffersen.

Oppladbart telys
Et annet lysprodukt innen LED teknologien, som Side2 falt pladask for, er «Imageo»-lysene fra Phillips. De ser ut som telys, men det er faktisk LED teknologien som skaper flammeffekten, og får det til å se ut som ekte saker.

Fordelene er at de ikke renner, og de kan lades opp. Du slår de enkelt på og av ved å snu de på hode.

Det er lett å forstå hvorfor disse lysene har blitt så populær i restaurant og hotellbransjen, men det er ingen grunn til å ikke skulle innrede sitt eget hjem med disse lysene.

Fremtidens TV
Du har kanskje hørt at det er best å ha lys i rommet når du ser på TV. Det er da best å plassere lyset bak TV-en, for å få ønsket effekt.

Phillips presenterte på «Oasis of light» en ype lysteknologi med sensoriske kvaliteter. Ambilight Spectra utvider lyset, slik at bilde glir langt utover skjermen. Dette skaper en svært bra seer-opplevelse.

Man kan fort bli sliten av å se flere timer på en TV-skjerm, men effekten fra Ambilight gjør seeropplevelsen mer behagelig. Man kan også ha benytte seg av lyseffekten i rammen når TV-en er slått av, slik at det blir et møbel i seg selv.

Fordelen er at det ikke bare er de dyreste TV-ene som har denne effekten. Man kan også få rimeligere utgaver med denne teknologien.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!