Gå til sidens hovedinnhold

- Dumt med fetteren i paljettvest

M. Night Shyamalan er igjen aktuell med en skummel film. Denne gangen mister menneskene overlevelsesinstinktet.

(SIDE2:) I 1999 ble vi livredde av en liten gutt som hvisket «I see dead people». Mannen som fikk oss til å skjelve i buksene, var M. Night Shyamalan.

Må holde oss trygge
Nå har han regissert ni filmer. Fredag har hans nye film premiere. «The Happening» skal være hans beste film siden gjennombruddet.

LES OGSÅ: Grøsser-regissørens nye film

Det er ikke tilfeldig at Shyamalan får deg til å grøsse. Han vet godt hvordan man skremmer publikum.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Frykt er det ukjente. Vi frykter det vi ikke vet, og det er genetisk for å holde oss trygge, få oss til å leve lengre, sier han til VirginMedia.

Han liker å gjøre det trygge og kjente til noe fremmed:

- Jeg husker en gang da jeg var barn og kom hjem fra butikken og vi kjørte inn innkjørselen og døra i huset var åpen, plutselig ble mitt eget hjem noe skummelt og noe jeg ikke ville gå inn i, sier han.

Og det er nettopp denne følelsen han bruker i filmene sine:

- Vi er redde for skogen fordi vi ikke er kjent med den, og det holder oss trygge. Gjennom historien ser vi at de personene som ikke er redde for å gå inn i skogen og som blir slått av en bjørn, ikke overlever, sier han til BBC News.

Overraskende slutt
Shyamalan er kjent som «regissøren som alltid overrasker deg på slutten av filmene». Selv er han ikke enig i betegnelsen. Han trekker blant annet fram at han ikke hadde noen klar handlingsvri i «Signs», men at folk likevel tror han har det.

- Det negative med vrien er at alle er opptatt av det; alle detaljene i filmen blir overskygget av det prangende søskenbarnet i paljettvesten som tar over scenen, sier han til BBC News.

Han liker likevel å gjøre det på denne måten.

- Jeg elsker at historiene mine har flere lag og kommer fra flere vinkler, så du ikke skjønner filmens virkelige følelsesmessige motivasjon før helt på slutten, sier han.

- De skal allerede lage en spøkelsesfilm
I 1992 kom Shyamalans første film, «Praying with Anger», som han både regisserte, produserte, skrev og spilte hovedrollen i. Disse rollene har han fortsatt med. Han har alltid en såkalt cameo i filmene sine, har skrevet og regissert alle ni og har produsert flere av dem.

Seks år senere hadde «Wide Awake» premiere. Denne ble satt opp på kino i USA, men var en av årets minst innbringende filmer, skriver Filmweb.

Året etter kom gjennombruddet. «Den sjette sansen» ble årets nest mest sette film og fikk seks Oscar-nominasjoner. Filmen kostet 40 millioner dollar å lage og den spilte inn hele 600 millioner dollar på verdensbasis.

Behovet for å være original, gjorde nesten at ideen ble lagt bort lenge før den ble gjort virkelig.

- Hvis jeg så en film som var i sjangeren eller med samme stemning som noe jeg likte, ville jeg trolig miste motet og ikke skrive det. Jeg husker jeg hadde «Den sjette sansen»-ideen mange år før, og jeg la den bort fordi jeg hørte at de skulle lage «Casper». Jeg tenkte: «Det var det. De skal allerede lage en spøkelsesfilm», sier han til About.com.

Feil markedsføring
Forventningene til hans neste film var skyhøye. «Unbreakable» handler om David (Bruce Willis), som overlever en togulykke. Av en eller annen grunn er han uskadd, mens alle de andre på toget omkommer.

I ettertid har Shyamalan fortalt at han egentlig ville markedsføre filmen som en superheltfilm, men Walt Disney Studios mente den heller burde presenteres som en grøsser i «Den sjette sansen»-stil. Den gale markedsføringen førte til at filmen ble tatt langt dårligere imot enn forgjengeren.

Hans neste film «Signs» (2002) tar for seg en familie som opplever romvesener på nært hold. Filmen spilte inn 227 millioner dollar i USA, noe som var langt over budsjettet.

- Ville gjøre noe originalt
«The Village» (2004) var hans neste film. Her møter vi en liten landsby som frykter et skummelt monster i skogen. Selv om filmen gjorde det bra i åpningshelgen, ble den regnet som en skuffelse, da publikum sviktet.

Ideen til filmen fikk han etter å ha blitt bedt om å filmatisere Emily Brontës «Wuthering Heights».

- Jeg leste boken, noe som var en fantastisk erfaring, og jeg ble forelsket i denne knudrete romansen. På sin egen måte er «Heights» en skummel, gotisk historie, som er grunnen til at de tilbød meg det. Men jeg ville heller gjøre noe originalt, sier han til VirginMedia.

«Lady in the Water» hadde premiere i 2006. Filmen er basert på et eventyr Shyamalan pleide å fortelle døtrene sine. Den handler om en nymfe som forfølges av onde vesener. «Lady in the Water» fikk fire Golden Raspberry Award-nominasjoner, prisen for årets dårligste filmer. Shyamalan fikk prisene for Verste regissør og Verste birolle.

Fjerner det viktigste instinktet
Og nå er det altså klart for en ny film. I «The Happening» blir vi vitne til at mennesker dør på uforklarlig vis. Uten forvarsel kaster de seg ut fra høye bygninger eller stikker spisse gjenstander inn i halsen. Familien Moore må prøve å komme seg vekk fra den ukjente fienden. Mark Wahlberg har hovedrollen som Elliot Moore, og Zooey Deschanel og John Leguizamo har andre roller.

- Jeg var på vei til New York. Det var en nydelig dag og trærne hang over motorveien, og plutselig tenkte jeg: «Hva hvis naturen en dag snur seg mot oss?» I det øyeblikket kom hele handlingen til «The Happening» inn i hodet mitt og karakterene ble plutselig helt klare, sier Shyamalan ifølge TheHappeningMovie.com.

Mens han i de tidligere filmene har gjort det kjente fremmed, har han her ønsket å fokusere på mennesket selv.

- Jeg tror det som er virkelig skummelt i «The Happening», er at folk begynner å handle motsatt av hvordan de skal. Hva er den ene tingen som gjør at arten fortsetter - det er instinktet om å holde seg unna skadelige ting, å beskytte oss selv og hverandre. Men hvis du fjerner det instinktet, hva skjer? Ting vil snus opp ned veldig, veldig fort, sier han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken