(SIDE2): - Prinsessen har sagt «Jeg er en healer og jeg kan helbrede», og det bør hun ikke gjøre. Det går en terskel når landets prinsesse sier at jeg er en healer og at hun tror på spøkelser. Og det burde også kong Harald si til henne: «Dette bør du ikke si min datter. Du kan si mange rare ting, men ikke si at du kan helbrede folk!», mener Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen og Kapital.

I mandagens leder i Finansavisen kalte Hegnar prinsesse Märtha Louise for en kvakksalver.

BAKGRUNN: - Märtha Louise er kvakksalver

Tema i tirsdagens Tabloid på TV 2 handlet om kvakksalver-innlegget, og om Märtha Louise bør miste sin prinsessetittel.

Hegnar mener at hvis man er prinsesse og er i kongefamilien og skal representere kongehuset i Norge og i utlandet, så er det en spesiell posisjon man har. Hegnar mener at da må man tilpasse seg det. Man kan ikke være lik alle andre i en sammenheng, og prinsesse når man vil og være kvakksalver når man vil, sa Hegnar og påpekte at Märta Louise må ta et valg.

Hegnar fortsatte også sine tidligere utsagn om at prinsessen er en kvakksalver.

Han synes ikke det er riktig at folk kanskje lar seg forlede av Märtha Louises engler og helbredelse. Han la blant annet i den sammenheng vekt på at syke personer kanskje unnlater å gjøre det de burde gjøre og unngår å ta sine medisner fordi de tror på prinsessens healing.

Kongen bør reagere
Redaktøren mener også at debatten ikke bare handler om at prinsessen bør bli fratatt sin tittel.

- Men kongen og dronningen kan be henne om å dempe seg litt. Hun bør ikke være så kommersiell og drive med skoler og garantier.

Hegnar fikk i Tabloid en del støtte av Carl-Erik Grimstad. Han er tidligere soussjef ved Slottet og nå lærer i presseetikk ved Norges Kreative Fagskole.

Grimstad synes at Hegnar har et poeng. Dette argumenterte han med at prinsessen snakker om traumer, og traumer er i Grimstads begrepsverden en tilstand som krever en form for medisinsk eller psykologisk oppfølging, og prinsessen mener hun kan kurere traumer. Derfor mener han at det er en form for forleding av folk, fordi hun ikke har den medisinske kunnskapen.

- Usmakelig
Grimstad synes verken prinsessen, eller noen andre bør bli fratatt sin ytringsfrihet. Han uttalte i TV 2-programmet at Märtha Louise må få lov å mene det hun vil, og forlede de menneskene hun vil.

- Men det dreier seg litt om at dette er en usmakelig kombinasjon av kongelighet og forleding som jeg ikke synes egner seg godt.

- Frivillig
Øyvind Solum er leder for Alternativmessen, og forsvarte Märtha Louise med at det ikke er noe galt med hennes bok og utsagn. Dette spesielt med tanke på at det ifølge Solum er en stor andel nordmenn som tror på engler. Han la også vekt på at det er helt frivillig for alle å kjøpe prinsessens bok eller ikke.

Her kan du se hele Tabloid-sendingen.