Gå til sidens hovedinnhold

«Alle maskingeværs mor»

Se de norske spesialsoldatene i aksjon.

HTML EMBED

I AKSJON: Trykk på playknappen over for å se video tatt med hjelmkamera når skytterne pøser ut 50 skudd i sekundet med Gatling-mitraljøse i Setermoen skytefelt.

Gatling-mitraljøsen er et fryktinngytende våpen. Med seks roterende løp spyr den ut kuler i et formidabelt tempo.

Og selv om det ikke akkurat er noe skarpskyttervåpen, frister det neppe å stikke hodet opp når opp til 6000 skudd i minuttet hviner rundt deg.

Våpenet så dagens lys første gang under den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet, og ble siden montert i helikoptre under Vietnamkrigen.

Og Luftforsvaret innførte helikopterskyttere på Bell 412-helikopterne før de ble sendt på ambulanseoppdrag i Afghanistan, skriver Vi Menn i sitt siste nummer.

De snatrende kulespruterne kan gi god beskyttelse når soldatene må løpe til et helikopter ventende på en åpen slette, noe ukebladets utsendte får demonstrert under en øvelse på Setermoen skytefelt i Troms.

Våpenets rekyl gir et skyv med 160 kilos kraft, nok til at pilotene merker det på bellhelikopteret!

M134 Minigun er et luftkjølt, elektrisk drevet maskingevær med et kaliber på 7,62 millimeter. Det spruter ut mellom 2000 og 6000 kuler i minuttet, i en hastighet på 853 meter i sekunder, og kan treffe mål på en kilometers avstand.

- Et såpass potent våpen krever at du er veldig nøye i vurderingene før du eventuelt bruker det. De foran har nok med å fly, vi må vite hva som skjer, ikke hva vi tror skjer før vi trykker på avtrekkeren, sier skytteren «Ole» i 339-skvadronen til Vi Menn.

Vi Menn har publisert en video fra skyteøvelsen på Youtube. Du kan se hele videoen i toppen av artikkelen. Hele reportasjen kan du lese i siste nummer av Vi Menn, anbefalt lesning.

HTML EMBED

I AKSJON: Trykk på playknappen over for å se video tatt med hjelmkamera når skytterne pøser ut 50 skudd i sekundet med Gatling-mitraljøse i Setermoen skytefelt.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken