Gå til sidens hovedinnhold

- Må kaste klærne

Mens menn får bred dekning i media må kvinnelige idrettsutøvere kaste klærne for å få den samme oppmerksomheten.

(SIDE2): Det kommer fram i forskningsrapporten «Kön och sport i nordiska massmedier och ungdomars praktiker» som er levert av Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning.

I rapporten kommer det fram at kvinnelige utøvere og deres prestasjoner blir lagt mindre vekt på enn enn prestasjonene til de mannlige toppidrettsutøverne, skriver nesteklikk.no.

En mannsdominert verden
Mye av årsaken er at hele sportsverdenen er mannsdominert, sier en av forskerne som har utviklet rapporten, Jan Wickman til Side2.

- Det er en mannsdominert og tradisjonell verden hvor maskuline og tradisjonelle verdier fortsatt er gjeldende, mener han.

Han mener det er en større kløft i sportsverdenen enn ellers i samfunnet og at mange kvinnelige toppidrettsutøvere har behov for å vise sin kvinnelighet.

«Lettere» å kaste klærne
- Sport på høyt nivå blir ofte oppfattet som ukvinnelig og de får et behov for å vise sin kvinnelighet utenfor idrettsarenaen. Ofte ved å kaste klærne i kulørt presse. Men han mener også at kvinnene kun på denne måten får den spalteplassen de egentlig fortjener for sine idrettsprestasjoner.

- Det er mye lettere å få oppmerksomhet på denne måten. Tennisbaben fra Russland,Anna Kournikova er et godt eksempel, mener Wickman. Også norske idrettstopper som Kari Traa, Linda Medalen har opptrådt mer eller mindre halvnakne i media.

Får lett lesbestempel
Også kjønnsforsker Jorid Hovden mener kvinner må bevise sin kvinnelighet.

- Kvinnelige idrettstoppar må bevise for omverdenen at de er «ekte, heterofile kvinner». Derfor stiller de opp i kjoler og bikini for diverse aviser og magasiner, og poserer i mykpornografiske positurer for å vise at de er attraktive for menn. Ofte handler det om å kvitte seg med et lesbestempel, sier hun til nesteklikk.no.

LES MER HELSE HER

"Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her. "

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag