Gå til sidens hovedinnhold

De nye norske superrestaurantene

Michelin-stjernene er delt ut på nytt. Bagatelle er tilbake men blir slått av en nykommer.

(SIDE2): Maaemo går rett inn i guiden med to stjerner, ifølge Oslopuls .

– Maaemo er den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

En smakebit fra Maaemo ser du her:

HTML EMBED

Restaurantens hjemmeside med meny ser du her.

Legendariske Bagatelle er tilbake i det gode selskap med en stjerne, mens Feinschmecker har gått ut av guiden etter 19 år med en stjerne.

Lars Erik Undertun på Feinschmecker sier til Oslopuls at han er overrasket.

Norske restauranter med stjerner i 2012.
To stjerner:Maaemo (Ny)
En stjerne: Bagatelle (Ny), Statholdergaarden og Restaurant Oscarsgate
Bib Gourmand: Lille B (Ny), Restaurant Eik og Oro Bar & Grill

Stjernetydning
Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant er «verdt en reise i seg selv», to stjerner betyr at restauranten er «verdt en omvei» - mens én stjerne betyr at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori».

Stjernene deles kun ut basert på maten som serveres, ut fra fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarene
  2. «Håndverket» – dvs. smaken og tilberedningen
  3. «Personligheten» – dvs. hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk
  4. Valuta for pengene
  5. Kvalitet over tid – det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten.

Bib Gourmand betyr vellaget mat til gunstig pris.

Historikk
Den første guiden kom allerede i år 1900 etter initiativ fra dekkprodusenten Michelin - og ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil, cirka 3000. Siden 95 prosent av bilene fantes i Paris, var målet med guiden å få folk til å reise på landet for å slite dekkene og spre entusiasme for bilkjøring.

I Norge er det kun restaurant Bagatelle, anført av Eivind Hellstrøm, som har hatt to stjerner tidligere. Den andre stjernen kom i 1992, glapp i 2008 og var på plass igjen året etter.

Etter 27 år innenfor de samme dører, sa Hellstrøm opp sin stilling 31. desember 2009 på grunn av en langvarig konflikt med eier Christen Sveaas. Restauranten gjenåpnet 18. januar 2011 etter å ha vært stengt i over ett år. Nå er de altså tilbake med stjerne.

Hva er den beste restauranten du noensinne har spist på, i Norge eller internasjonalt? Del gjerne en lenke til restauranten i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken