Ryktene om en ny Mac Mini har gått svært lenge nå, og enkelte begynte vel å tvile på om Apple hadde planer om å holde liv i sin minidatamaskin etter at lansering etter lansering dukket opp uten at en ny maskin kom på markedet.

Overraskelseslansering
Men for et par uker siden kom overraskelseslanseringen med en oppgradert Mac Mini, uten de altfor store nyhetene. Utseende er dønn likt som forgjengeren, og den størst nyheten er i grunn at grafikkytelsen har blitt kraftig forbedret. Maskinen er nå utstyrt med en GeForce 9400M grafikkprosessor.

Det høres kanskje vel og fint ut, men jeg sliter litt med å se det helt store behovet. Skal du spille, så benytter du en Windows-maskin. Og skal du på død og liv spille på en Mac så er uansett ikke dette en kraftig nok prosessor til å gi en særlig god spillopplevelse.

Photoshop viktig inspirasjon
Hovedpoenget med introduksjonen av en kraftigere skjermkortløsning er nok de tre tegnene CS4. Som kjent var en av de største nyhetene ved Photoshop CS4 at programmet bruker graikkprosessoren til å øke ytelsen betydelig.

Som favoritten til svært mange grafikere, kan rett og slett ikke Apple levere en stasjonær datamaskin uten fullgod Photoshop-støtte - selv om de fleste seriøse Photoshopbrukere nok uansett benytter seg av iMac, Mac Pro eller en MacBook Pro. Nå har de også muligheten til å nyte Photoshop CS4 i all sin glans på Mac Mini.

Ikke imponerende HD-avspilling
Et annet godt argument til å ha en kraftigere grafikkløsning på maskinen er mer smertefri avspilling av MPEG4-innhold kodet i H.264 - som i grunn betyr det meste av HD-innhold. Maskinen inneholder derimot ikke noen Blu-ray-spiller, så det virkelig store behovet for dette er ikke til stede.

Det ser heller ikke ut til at skjermkortet hjelper spesielt godt til med vanlig videoavspilling heller gjennom Quick Time. Avspilling av 1080p-innhold går, men det hakker i mange tilfeller relativt betydelig, og det er ikke akseptabelt når du ønsker å se en film.

Ønsker du å bruke maskinen som en stue-pc kan vi heldigvis berolige med at 720p-innhold spilles av helt knirkefritt.

Det skal dog sies at en annen fordel med det nye skjermkortet er at du nå kan benytte to skjermer samtidig, det var ikke mulig tidligere.

Veldig enkel å sette opp
Ellers er det ikke noe å utsette på brukervennligheten til selve maskinen. Du trenger bare å plugge i strøm og skjerm, og skru på maskinen for å få den til å fungere. I alle fall i vårt tilfelle fungerte den trådløse musa og tastaturet rett ut fra esken.

Det skal dog sies at mus og tastatur kommer til ekstra om du kjøper maskinen. Trådløst tastatur og mus koster deg en tusenlapp ekstra - men Apple bruker det nærmest som et god ting. «Bruk det du har» reklamerer de med. Og det vil vi kanskje anbefale, for i alle fall presisjonen på den musa vi fikk teste var latterlig dårlig.

Kjent Apple-brukervennlighet
Maskinvaren er ellers mer enn kraftig nok til å drive Mac OS X, og kjenner du til dette operativsystemet kommer du ikke til å møte på noen overraskelser. Det betyr i praksis at det meste fungerer helt smertefritt. Lydnivået på maskinen er for øvrig så nær ikkeeksisterende som det er mulig å komme, noe som gjør den helt perfekt til stua.

Vi har riktignok bare testet toppmodellen med 2 gigabyte minne og 320 gigabyte harddisk, så vi kan ikke si noe sørlig om én gigabyte minne er tilstrekkelig. Vi antar at det fort kan begynne å lugge litt hvis du skal jobbe med mange ting samtidig.

Akseptabel pris
Prisen for den minste versjonen med 2 gigabyte minne og 120 gigabyte harddisk er 5390 kroner, mens du må legge på 1800 kroner for å oppgradere maskinen til 2 gigabyte minne og 320 gigabyte harddisk. For toppversjonen er det omtrent det samme som du må ut med en relativt tilsvarende Dell Studio Hybrid, som må være den nærmeste konkurrenten.

Vil du ha en liten Mac i stua er dette definitivt et produkt det er verdt å ta en nærmere titt på, men noe revolusjonerende produkt er det på ingen måte.