Apple lever for tiden på en skikkelig medgangsbølge, og Mac-er blir stadig mer populære.

En av de store fordelene med Mac OS X er utvilsomt at rett ut fra esken er maskinen proppet full med stort sett alt du trenger av programvare, og sikkerhetsproblemene er også betydelig mindre enn på en PC. At maskinene også ser usedvanlig bra ut hjelper jo også på.

Men det betyr ikke at alt nødvendigvis er perfekt. Under følger noen gratisprogrammer som definitivt vil gjøre din Mac-opplevelse bedre.

Les også: De beste gratisprogrammene til Windows

iStat Menues
Mac-en din inneholder mange former for logger som du ikke umiddelbart har tilgang til. Dette programmet gir deg full oversikt over temperaturer, harddisker, minne, viftehastigheter, nettverkstilkobling og lignende.

OnyX
Et omfattende program som lar deg tilpasse OS X slik du selv ønsker at det skal oppføre seg og se ut med tanke på vinduer, menyer, knapper og lignende. Kan også rette en god del feil som kan oppstå.

OpenOffice / NeoOffice
Du trenger ikke å legge masse penger på bordet for verken Microsoft Office eller Apples iWork-pakke. OpenOffice er nemlig ikke bare tilgjengelig for Windows og Linux, en egen Mac-versjon finnes også.

Audacity
Dette er et av de mest populære lydredigeringsprogrammene på Windows, og er også tilgjengelig for Mac.

MenuMeters
Gjør mange av de samme tingene som iStat Menues, men er et meget kompakt og diskré program som ikke gjør noe ut av seg før du ønsker å undersøke ting.

Amnesty Singles
Widgets er praktiske, men har en litt merkelig oppførsel. Dette programmet konverterer Widgets til vanlige programmer.

Renamer4Mac
Å gi filer nye navn kan være en sann plage, både på Mac og Windos. Renamer4Mac gjør prosessen ved å endre filnavn på mange filer samtidig betydelig enklere. Du kan gjøre søk blant filer for å endre enkelte ting, legge til og fjerne innhold, legge til nummer/datoer og endre store bokstaver til små og motsatt.

Adium
Et genialt lite lynmeldingsprogram som har støtte for blant annet MSN, Gtalk og Yahoo Instant Messenger.

ShapeShifter
Nok et program som lar deg endre utseende på operativsystemet totalt, både gjennom å gjøre egne endringer og laste ned egne temaer.

AppZapper
Mange vil påpeke at en av de store fordelene med Mac fremfor Windows er at installasjons- og avinstallasjonsrutinene er milevis mye bedre. Men dessverre har også Mac-programmer en tendens til å legge igjen dritt på maskinen din som du ikke vil ha. AppZapper holder orden på disse filene og fjerner de for deg.

TinkerTool
Rett og slett et program som gir deg tilgang til avanserte innstillinger i OS X som Apple i utgangspunktet forsøker å gjemme godt for deg.

Windowshade X
OS X har ikke en praktisk oppgavelinje slik Windows har. Windowshade X omgår denne problematikken med å enkelt kraftig redusere størrelser på vinduer - eller gjøre vinduer nesten helt gjennomsiktige slik at de ikke blir plagsomme.

Firefox
Apple har riktignok utviklet en meget god nettleser i Safari, men fordelene med Firefox er fortsatt mange. Spesielt alle utvidelsene gjør Firefox til kanskje markedets beste nettleser.

DragThing
Et program som gir deg raskere og bedre tilgang til dokumenter og programmer som du benytter mye, blant annet gjennom hurtigtaster og hurtigstartsmenyer. Inneholder også en rekke andre mindre småfunksjoner som søppelbøtte på skrivebordet.

Quicksilver
Dette er vel mer et rammeverk enn det er et program. Quicksilver lar deg i utgangspunktet starte programmer du bruker mye bare ved å trykke på en knapp - men viktigere så utvider det funksjonaliteten på andre programmer du velger å installere på Mac-en din.

AppleJack
Hvis du virkelig sliter med Mac-en din, og kanskje ikke en gang kommer inn i det grafiske brukergrensesnittet, så kan AppleJack være redningen. Dette er et program som lar deg reparere diskproblemer og rettigheter, og ikke minst fjerne problemfiler.

Dèjà Vu
Dette er ikke et gratisprogram, men er i aller høyeste grad å anbefale om du ønsker et godt backupprogram. Har en lang rekke avanserte funksjoner som gjør det verdt prislappen.

Har du tips til gode Mac-programmer som fortjener å være med på listen? Send oss en e-post!