(SIDE2): I stummende mørke står vi forventningsfulle foran inngangen til siste del av den hellige Inkastien. Vi har gått i fire dager, men nå skal vi endelig få oppleve høydepunktet.

Se bildekarusell nederst i saken

Fjellvandring
Den fire dager lange pilegrimsreisen til Machu Picchu, på de hellige Inkastiene, er en spirituell reise som gjør opplevelsen i selve Machu Picchu sterkere og mer interessant. Selv om Machu Picchu er det de fleste kommer for å oppleve blir nok mange overrasket over hvor betydningsfull og vakker ferden over fjellene er.

Ett underverk
Machu Picchu ble i 2007 annerkjent som et av de moderne underverkene og står på UNESCOs liste over verdensarven. Ruinene ligger 2350 meter over havet og tilbyr besøkende en unik mulighet til å studere Inkaindianernes historie og byggekunst. Selv om Machu Picchu er målet er den hellige ferden over fjellene like fasinerende som selve endepunktet.

Hellig sti
Pilegrimsferden starter i fjellbyen Ollantayambo som ligger omtrent 60 kilometer nordvest for byen Cusco. Ollantayambo ligger cirka 2800 meter over havet og fungerer som utgangspunkt for de som tar fatt på ferden over fjellene.

Grunnet frykt for slitasje får kun 500 personer starte pilegrimsferden daglig. Dette inkluderer lokale guider og bærere som har ansvar for alt utstyr og mat som benyttes på turen.

Coca mot høydesyke
Mens guidene forbereder utstyret følger vi forventningsfulle med. Vi vet alle at vi har en lang og slitsom reise foran oss og vi kan allerede kjenne virkningene høyden har på kroppen selv om vi desperate tygger Coca-blader. Coca er en plante som skal ha en forebyggende effekt mot høydesyke og kan både tygges eller drikkes som te. Lokalbefolkningen bruker den hyppig og mange turister sverger til disse bladene på den tunge reisen.

Dead Womans Pass
Første dag er en realtivt lett etappe og vi er med godt mot i det vi slår leir sent ettermiddag. De massive fjellene som omslutter oss understreker at vi har en lang og tung vei å gå før vi når enden på ruten.

Dagen etter bestiger vi Dead Womans Pass som ligger 4200 meter over havet og anstrengelsene og høyden merkes på kroppen. To av gruppedeltagerne velger å avbryte turen og vende tilbake til Ollantayambo grunnet høydesyke og matforgiftning. Både høydesyke og matforgiftning er vanlige lidelser under disse turene.

- Turen var noe tyngre enn jeg hadde forventet og det lønner seg å være i fysisk grei form, sier norske Brit Myrvoll som lenge har hatt lyst til å gjennomføre denne pilegrimsreisen.

Målet
Dag tre er en av de lengste, men letteste dagene fysisk sett. Flate stier og spektakulær natur gjør opplevelsen både minnerik og behagelig. Siste dag ankommer vi Solens Dal i det solen prøver å skinne gjennom skylaget. Selv om skyene ligger som et tykt teppe over dalen er det god stemning og man er alle enige om at det var verdt slitet. Fra Solens Dal er det kun få minutter til vi går de siste stegene ned til Inkanes Hellige by og målet for reisen – Machu Picchu.

- Det beste ved turen er å nå målet fordi man i løpet av den fire dager lange marsjen bygger opp så mange forventninger, sier Myrvoll

Hellig by
Den hellige Inkabyen Machu Picchu ble oppdaget i 1944 av den amerikanske historikeren Hiram Bingham. Man anslår at Machu Picchu ble bygd rundt 1450, men kollapset mindre enn 100 år senere da spanjolene innvaderte Peru.

I dag besøker omkring 400 000 turister Machu Picchu hvert år, men ikke alle velger å gå pilgrimsferden for å nå målet. Flesteparten velger tog og buss som transportmiddel og det er ingen tvil om at den hellige byen Machu Picchu er det som fasinerer de fleste.

HTML EMBED

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!