Gå til sidens hovedinnhold

- Vi var så starstruck at vi ikke turte snakke med henne

Men Madcon hadde en liten og spesiell person med, som sørget for at møtet med superstjernen gikk strålende.

(SIDE2): Denne uka slipper Madcon sitt sjuende album, Icon. Der har Tshawe og Yosef fått med seg kjente amerikanske artister som Snoop Lion, Kelly Rowland og Rick Ross. Også nordmenn med suksess i USA er med, blant dem regissøren Ray Kay og produsentene i Stargate.

- Vi brukte et år på å spille inn materialet til den nye plata. Og i løpet av det året hentet vi inn artister vi har ønsket å ha med.

Snoop tok lengst tid å få med, mens tidligere Destiny's Childs Kelly Rowland var den første de traff. Det skjedde under innspillingen av videoen til låta One Life.

- Det er ikke kødd, vi var skikkelig starstruck da vi møtte henne. Vi turte ikke snakke med henne. Det var såpass ille at Ray Kay måtte si til oss «Gutter, det er deres set, dere kan hilse på henne hvis dere vil», flirer Tshawe.

- Jeg hadde med sønnen min, og hun ble forelska i Noah med en gang. Han var en ekte ice-breaker. Dermed fløt konversasjonen ekstremt mye letter, og det ble en god samtale. Og det gjorde det også lettere da vi traff Snoop, var vi bedre forberedt og kunne ta oss sammen.

Tunfisk og nudler
Navn som Rowland og Snoop var neppe mer enn en drøm da de to startet med musikken sammen. For det har ikke bare vært gull og grønne skoger, men også lite penger, mer dop, manglende gjennombrudd og tøffe år.

- Det verste i løpet av de årene var det å ikke ha råd til en dritt. Det tar på både fysisk og ikke minst psykisk. Det at man ikke er ernært og ikke har energi, men enda mer det at man selv mener man har noe å tilby musikalsk, uten å få anerkjennelse for det. Det er tungt. Da begynner man å tvile på sine egne tanker. Har vi vært så kjærringer at vi ikke har sett realitetene i øya, suger vi egentlig? forteller Tshawe.

Men anerkjennelsen kom til slutt, med låta Beggin i 2007.

- Men hadde suksessen kommet tidligere, hadde vi ikke hatt verktøyene til å håndtere situasjonen riktig, for da hadde vi ikke hatt nok forståelse og erfaring med bransjen til å overleve. For den kan spise deg opp dersom man ikke passer på. Så jeg er glad suksessen kom senere enn før.

Yosef ser litt annerledes på det.

- Tingene som har vært tunge, assosierer jeg ikke som noe dårlig. De tunge tidene ser jeg på som noe positivt, fordi vi lærte av det.

- Du hadde ikke ment det om du fortsatt spiste nudler og tunfisk i dag! utbryter Tshawe.

HTML EMBED

Schizofren
Icon inneholder 11 låter, et utvalgt av de 60-70 de satt på da plata skulle settes sammen.

- Skiva er shizofren. Jeg tenkte på det i stad, den første, andre og tredje singlen vi har sluppet så langt, kan ikke sammenlignes. Så shizofren er et passende ord, mener Tshawe.

Forrige album slapp de to i fjor, og produktiviteten har tatt seg veldig opp de siste årene.

- Vi har alltid jobbet og vært våre egne sjefer, vi har alltid holdt det gående i studio. Men det er natt og dag hvor mye mer effektive vi har blitt i studio. Vi har blitt flinkere, men også fått en arbeidsmoral. Vi fikk platekontrakt i 1999, første skiva kom i 2004, den andre i 2007. Der har du åtte år på to skiver. Og dette er den sjuende skiva, så fra da har det gått i et. Vi jobber hardere, liker det vi jobber med, får resultater og det gir et ekstra driv.

Med på Icon er blant annet altså Tor Erik Hermansen fra Stargate, som var med i guttas karriere helt i starten. Det samme er Ray Kay, som også lagde video til hiten Barcelona.

- Det er en liten verden i at det er de samme folka vi jobber med også nå. Men i den forstand at man skal ut i verden og jobber der, og klare å erobre den, så er verden utrolig svær.

Sisteskiva og prosessen med å lage den har uansett gitt mersmak.

- Vi får blod på tann ja. Ikke at vi nødvendigvis vil ha med flere folk på neste skive, men det gir en selvtillitsboost på de områdene man alltid har trodd på selv, men som nå får av så store artister. Da ønsker vi å gønne på.

Tenker på alderen
Etter to tiår tyder lite på at gutta legger musikken på hylla, suksessen Madcon har bare blitt større med åra. Men når det eventuelt er slutt, er lett å si.

- Jeg tror det har med følelse å gjøre - når vi føler vi har fått nok. Men til da er ikke dette et halvveis yrke. Enten gjør vi dette hundre prosent eller noe annet.

Madcon:
Består av Tshawe Baqwa (33) og Yosef Wolde-Mariam (35).
Dannet 1993 - opprinnelig kalt Mad Conference.

Tshawe er også kjent som vinneren av Skal Vi Danse i 2007, mens Yosef også har vist seg fram som mentor i The Voice.

Album:
It’s All A Madcon (2004)
So Dark the Con of Man (2007)
An InCONvenient Truth (2008)
CONquest (samleplate, 2009)
CONtraband (2010)
Contact (2012)
ICon (2013)

Men Yosef innrømmer at hva fremtiden vil bringe, er noe han har tenkt på.

- Jeg hadde bursdag sist søndag og ble 35 år gammel. Jeg satt på flyet ved siden av en trebarnsfar kledt i rosa piquetskjorte og som hadde fått måne. Vi hadde noen koselige samtaler, men jeg tenkte at når jeg er kommet der han er - når jeg ser så godt voksent ut, - da blir det noe feil med bildet. Da begynte jeg å lure på hva jeg skal gjøre etterpå. Det er dette jeg har investert livet mitt i, og jeg har alltid gjort dette. Og vet ikke jeg hva jeg skal etterpå, så vet garantert ikke Tshawe, flirer han.

- Men forhåpentligvis har vi gjort det så bra innen den tid, at vi kan diktere vår egen fremtid.

Om fremtiden også innebærer å produsere og skrive for andre, utelukker de ikke.

- Men det er et kjør uten like dette livet, og man blir eldre og har fått familie. Vi får se, forteller Yosef, som legger til at i år og i fjor har vært rolige år reisemessig - kun 150-200 reisedøgn.

- De verste årene har det vært 300-320 reisedager. Og jeg regner med det blir ganske så hektisk neste år, sier Yosef. Da legger de igjen ut på landeveien og skal turnere. Hvor og når er ennå ikke spikret, men Madcon har allerede opplevd stor suksess i flere europeiske land, og det er liten grunn til å tro at ikke også dette albumet vil trekke folk.

For å koble av mellom slagene, har de to en litt forskjellig oppskrift. Tshawe skrur av mobilen, mens Yosefs liv allerede er så todelt at det regulerer seg selv.

- Jeg tar sjelden med meg jobben hjem. Hjemme er jeg ektemann og far, og ute er det Madcon som gjelder. Så jeg har en fin balanse på det. Men i slike tider som nå, blir det ekstremt trøkk og mindre avstand mellom de to verdenene.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken