Gå til sidens hovedinnhold

Madoff i fengsel

Alt tyder på at supersvindleren Bernard Madoff har hatt sitt livs siste dag i friluft.

Bernard Madoff (70) sa seg torsdag skyldig på alle 11 punkter i den gigantiske svindelsaken han har innrømmet å stå bak.

Dommer Denny Chin sendte deretter Madoff rett i fengsel. Der blir han etter alt å dømme frem til straffeutmålingen kommer, etter planen 16. juni. Han kan bli dømt til inntil 150 år i fengesel. Alt tyder på at han aldri kommer ut.

Til nå har Madoff hatt tillatelse til å oppholde seg i sin luksusleilighet på Manhattan.

Gigantisk og langvarig
Det blir nå anslått at det bare er smuler igjen av 65 milliarder dollar som investorene trodde ble konservativt forvaltet av Madoff, som tidligere var styreleder for Nasdaq-børsen.

En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Madoff innrømmet å ha forfalsket avkastningstallene for kunder siden 1990-tallet, men påtalemyndighetene tror svindelen begynte enda tidligere. Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Madoff beklaget i retten det han har gjort. - Jeg kan ikke få uttrykt hvor lei meg jeg er for mine forbrytelser, sa han.

- Ettersom årene gikk, innså jeg min risiko, og at denne dagen før eller siden ville komme, sa han også.

Flere?
Det er tilsynelatende ikke inngått noen avtale mellom Madoff og påtalemyndighetene. En grunn kan være at Madoff har nektet å si seg skyldig i det som i USA kalles «conspiracy», og som innebærer at flere er involvert i forbrytelsen. Da måtte han nemlig lagt alle kort på bordet i forhold til andre involverte.

De fleste eksperter mener flere må ha bistått Madoff, selv om det gjenstår å se om dette har skjedd i en slik grad at det resulterer i flere dommer. Hans bror og to sønner jobber i samme selskapssystem, men har angivelig ikke vært direkte involvert i forvaltningsvirksomheten, hvor svindelen foregikk.

Ponzi
Madoff har drevet en såkalt Ponzi-svindel, oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. For Madoff skjedde dette på grunn av finanskrisen sist høst.

I desember tilsto han, først overfor sine to sønner og deretter overfor politiet.

Pinlig
Saken er ekstremt pinlig for det amerikanse finanstilsynet Securities and Exchange Commission, som fikk et svært detaljert tips om saken for flere år siden uten å avdekke at Madoffs forvaltningsvirksomhet var en fiksjon.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken