Gå til sidens hovedinnhold

Madrids hemmeligheter

Få 33 supre tips til shopping, restauranter, uteliv, museer og hoteller i Madrid.

HTML EMBED

Ikke et vondt ord om Barcelona, men nå er det Madrid som gjelder for alle med svart belte i shopping. Merkebutikker i Salamanca, hull i veggen i Chueca, trendy boutiquer i La Justicia ... det finnes omtrent like mange forlokkende shoppingmuligheter som det finnes fristende steder å ta en drink eller en pust i bakken underveis.

RESTAURANTER I MADRID

BARER I MADRID

HOTELLER I MADRID

MUSEER I MADRID

SHOPPING I MADRID

Det er lett å gå seg bort i Madrid. Ikke bare på grunn av virvaret av gater og mangelen på en skikkelig bykjerne, men også fordi byen er overveldende. Spanias hovedstad har vokst frem fra en dyster historie, et utrettelig overlevelsesinstinkt og en tolerant nysgjerrighet. Madrid har i Barcelonas skygge, i fred og ro, fått utvikle seg i en stadig mer progressiv retning.

Én av de mest pulserende bydelene er Chueca-kvarteret nord for Plaza del Sol. Området var tidligere preget av kriminelle, narkomane og prostituerte, men i dag er det et trendy område på linje med Grünerløkka i Oslo eller Söder i Stockholm. Nå er det modeller, transvestitter, skatere og kreative som fyller gatene, og butikkene inneholder alt fra sexy undertøy til overdådige platåsko.

Kjendisenes favoritter i Madrid

Favorittvannhullet til den kjente spanske filmregissøren Pedro Almodóvar, Museo Chicote, ligger selvsagt i Chueca. Det gjør også La Bardemcilla, som drives av søsteren til skuespiller Javier Bardem. I gaten Fuencarral finner man det seneste innen gatemote, og i Calle de Augusto Figueroa ligger skobutikkene på rekke og rad.

Pulsen og energien har spredt seg til nabokvarterene Salesas og Justicia, som minner om de koselige Marais-kvarterene i Paris. Der finnes det et omfattende tilbud av morsomme designere, velbesøkte gatebarer og Madrids mest populære bryllupskirke, Santa Barbára. Her finner du også en fantastisk butikk med vintage haute couture, og navn som Balenciaga, Chanel og Hermes.

Én av de mest «autentiske» bydelene er Lavapies, med sine litt nedslitte hus, gode restauranter og det billige loppemarkedet El Rastro. Dette er stedet å dra for å finne gode bruktbutikker.

Kunstbyen Madrid

Lavapies motsats finner du på den andre siden av Gran Via, gaten som går tvers gjennom Madrid. Bydelen Salamanca er Madrids mest fasjonable område med elegant antrukne mennesker, pompøse bolighus og eksklusive merkebutikker i shoppinggata Calle de Cerrano.

Madrid har selvsagt mye mer enn butikker å by på. Her venter også kulinariske eventyr, vemodig flamenco og et uteliv som roer seg først langt utpå morgenkvisten.

Er du interessert i kunst, er også Madrid en by i verdensklasse. Det gylne kunsttriangelet med museene Prado, Thyssen Bornemisza og Reina Sophia kan samlet måle seg med det meste, og rekker du innom bare ett, går du for Thyssen Bornemisza. Det skiller seg fra de andre fordi kuratorene her er mer tro mot grunnleggernes kriterier, de velger ut verker som ikke bare er berømte, men som også tilfører noe visuelt. Kunstverkene her er dessuten presentert med en fantastisk fingerspitzengefühl.

Vil du gjøre opplevelsen komplett med en dose motehistorie på tampen, er Madrids motemuseum Museo del Traje vel verdt t-baneturen til Universitetsområdet.

HTML EMBED

Shopping i Madrid

1. Le Faubourg

Franskmannen Arnaud Maillard, som tidligere jobbet med designeren Karl Lagerfeld, håndplukker og samler vintage haute couture av høyeste kvalitet fra den spanske overklassens garderobeskap. Her finner du blant annet Dior, Balenciaga, Chanel, Hermès og YSL.
C/ Amierante 8

2. Castañer

Lekre espadrillos i alle former og farger designet av Isabel Castañer, som også har designet kolleksjoner for YSL, Hermès og Luis Vuitton. Butikken har også et godt utvalg av andre sko, boots, støvler og vesker.
C/ Almirante 24

3. Marc Jacobs

Bydelen Salesas rykket et hakk opp på trendstigen da Marc Jacobs i 2008 valgte å åpne sin første butikk i Madrid akkurat her. Siden da har stadig flere moteriktige butikker trukket inn i området, som har tatt opp kampen med Salamanca som byens motemekka.
C/ Marqués De La Ensenada 2

4. Yube mujer

Paul & Joe Sister, Chloé, M by Missoni, Soul, Ba&Sh, Barbara Bui er noen av merkene du finner blant plagg og tilbehør i denne butikken. Søsterbutikken Benny Room ligger på Calle del Conde de Xiquena 17, den har større areal, men samme sortiment.
C/ Fernando VI 23

5. Oliphant

Oliphant er en livsstilsbutikk med et personlig utvalg av klær, tilbehør, smykker og innredningsartikler. Pent, moderne og kult.
C/ Santa Teresa 7

6. Isolee

Én av byens mest populære livsstilsbutikkene som tilbyr både klær, skjønnhetsartikler, mat, delikatesser og en egen sjampanjebar. Ungt, trendy og med moderne designere som Madras, Albino, Arfango, Kloset, Comme des Garçons Play, Red Valentino, Duffer, Monica Garcia, Juan Antonio Lopez og Mireya Ruiz. Isolee har tre butikker i Madrid, de øvrige er på Avda. General Peron 38-40 og Claudio Coello 55.
C/ Infantas 19

7. El Corte Inglés

Spanias svar på Steen & Strøm, El Corte Inglés, er verdt et besøk. Her finner du alt fra delikatesser, vin, merkeklær, designervarer og spansk kjøkkenutstyr.
C/ Preciados 4

8. Lotta Vintage

På grensen mellom Chueca og Salesas driver svenske Charlotta sin butikk Lotta Vintage, med secondhand og vintage fra 50-tallet og fremover. Vintage var ikke spesielt populært blant Madrid-boerne tidligere, men i dag er byen blitt én av Europas beste byer for den slags.
C/ Hernán Cortés 9

9. Fuencarral

Fuencarral er et kjøpesenter som bugner av alternativ, ung mote, personlige håndarbeidbutikker, kafeer og frisør- og tatoveringssalonger.
C/ Fuencarral 35

10. Custo Barcelona

Custo Barcelona er en kjent kjedebutikk med morsomt utvalg. På GranVía finner du også andre kjente motekjeder som Zara, Cortefiel og Nike. Det spanske klesmerket Desigual finner du i nærheten, på C/ Preciados.
Calle Gran Vía 26

11. Adolfo Dominguez

Mannen som revolusjonerte spansk mote har flere butikker i Madrid. Den nyeste er et 2500 kvadratmeter stort varehus, Adolfo Dominguez Shop, hvor du finner alle kolleksjonene signert den populære designeren. Her er det også kafé, bar og restaurant, samt skredder og showroom. I tillegg til flere kleskolleksjonslinjer, designer han også møbler, interiørprodukter og utstyr til kjæledyr.
C/ Serrano 18

12. Carolina Herrera

Å besøke Carolina Herreras butikk er en opplevelse. Vakker design og innredning med personlige fotografier, sittegrupper, vin- og champagnebar og biljardbord. Dyrt og eksklusivt, men det er ingen kjøpeplikt, så det er helt greit å tusle rundt, unne seg et glass champagne og nyte alle de fantastiske klærne, parfymene, veskene og tilbehøret for både menn og kvinner.
C/ Serrano 16

13. Farrutx

Sko- og veskemerke fra Mallorca har en egen butikk hvor utvalget er større enn på varehuset Corte Ingles og i andre skobutikker. Farrutx er dyrt, men alt er av veldig høy kvalitet, og de høyhælte skoene er til og med gode å gå i!
C/ Serrano 7

14. El Rastro

Ta turen til loppemarkedet El Rastro tidlig søndag formiddag, da er folkelivet på sitt beste. Et herlig spetakkel av boder med kjøkkenutstyr, plakater, klær, strikketøy, antikviteter og all slags krimskrams. Ta en kopp kaffe, nyt kaoset og se opp for lommetyver!
C/ la Ribera de Curtidores 18

15. Lavinia

Dette er et must for alle vinelskere. Lavinia påstås å være Europas største vinbutikk, og har, muligens på grunn av beliggenheten og det store utvalget, litt høyere priser enn andre.
C/ José Ortega y Gasset 16

16. Estadio Santiago Bérnabeu

Madrid gjennomsyres av fotballfans, ikke minst når det er hjemmekamp. På Estadio Santiago Bérnabeu kan du kjøpe capser, treningsklær og andre fotballsuvernirer fra byens høyt elskede lag, Real Madrid.
Paseo de la Castellana 1

HTML EMBED

Restauranter i Madrid

17. Ginger Boy

Svenske Andy Boman har tatt Madrid med storm med sitt asiatiske take-away-konsept Ginger Boy. Både glossy magasiner og aviser berømmer maten han lager med frisk asiatisk vri. Så har Andy også jobbet i Thailand og mange andre land. Den lille restauranten har få plasser, og ligger rett ved koselige Plaza Olavide.
C/ Murillo 1

18. Restaurante Ribieira Do Miño

Opplev en klassisk lokal kro hvor fersk fisk og skalldyr fra Galicia serveres daglig. Typisk spansk stemning med lysrørsbelysning og en høylytt atmosfære med par, familier og store selskaper. Prisene er gunstige og maten utrolig fersk og god.
C/ Santa Brígida 1

19. Casa Paco

Casa Paco får du byens beste kalvefileter som serveres mens de tilberedes på glohete tallerkener. Spises med perfekte pommes frites, aioli og gode salater. Enkelt, rustikt og veldig godt i klassisk spansk miljø med flislagte vegger og skjøre vitrineskap.
Plaza Puerta Cerrada 11
+34 913 663 166

20. Mercado San Miguel

Et nytt tilskudd til den spanske hovedstaden er den flotte mathallen Mercado San Miguel i nærheten av Plaza Mayor. Atmosfæren er avslappet, med barer, kafeer og lokale som handler ingredienser til dagens middag samtidig som de smaker på delikatesser og småretter fra de ulike bodene. Absolutt et must i løpet av Madrid-besøket.
Plaza San Miguel 1

21. Café Restaurante Gijon

En dose av det klassiske Madrid får du på Café Restaurante Gijon. Om veggene her kunne snakke, ville de hatt historier om spanske forfattere og poeter som har tilbrakt timevis her mens de spiste og filosoferte. Paellaen er himmelsk, og det er også den beste av alle de spanske skinkene, jamon jabugo.
Paseo de Recoletos 21

22. El Panino d’e

Kjendiskokken Sergi Arolas nye restaurantkjede er en trendy innredet opplevelse med spansk-italiensk kjøkken. Hit lokkes stilsikre forretningsfolk, og du kan spise frokost, lunsj og middag, eller bare stikke innom for en drink eller en kopp kaffe. Blir du lei av spansk tradisjonsmat, er dette stedet en herlig kontrast. Sergi Arla driver også et populært serveringssted på museet Reina Sofia.
C/ Velazquez 32
+34 914 263 816

HTML EMBED

HTML EMBED

Uteliv i Madrid

23. Bar del Diego

Don Fernando og hans sønner briljerer bak bardisken der de mikser drinker med militær presisjon. Det spiller ingen rolle om baren er stappfull. Servicen og effektiviteten er uansett upåklagelig. Cocktailkunnskapen er imponerende, og menyen har både klassikere og husets egne komposisjoner. New York Times og World’s Best Bars hyller Don Diego, og det er helt fortjent.
Metro Gran Via
C/ Reina

24. Privée

Chic champagne- og cocktailbar som er det perfekte stoppested når klokken har passert seks på ettermiddagen og beina er slitne etter å ha vandret gatelangs. Her serveres prestisje på glass, Dom Pérignon, Ruinart, Veuve Clicquot og Cristal Roederer, sammen med andre, mindre kjente sjampanjemerker. Et langt steinkast lenger sør finner du dessuten Moët & Chandon-baren i butikken Isolée, som også er en trendy mat- og konseptbutikk med kjente designernavn.
Bárbara de Braganza 8

25. Cardamomo Tablao Flamenco

Madrid har mange flamencobarer. Cardamomo Tablao Flamenco, i nærheten av det koselige torget Plaza Santa Ana, er en av de bedre. Forførende flamencoinnredning og portretter av de mest kjente sangerne og danserne på veggene. Jo senere på kvelden det er, desto mer intens er gitarspillingen, smerten i sangene og håndklappene.
C/ Echegaray 15

26. The Penthouse Terrace

Med utsikt over takene og torget Plaza Ana er The Penthouse Terrace et sted hvor vakre, rike, modeller og vanlige dødelige mingler. Terrassen er et av byens mest trendy steder, og den ligger på toppen av ME Madrid Hotel.
Plaza de Santa Ana

27. Café La Palma

Madrid er en myteomspunnet partyby som aldri sover. En smakebit på nattelivet med liveband og myldrende mingling får du på koselige La Palma i Malasaña-kvarteret. Her er det ungt og avantgardistisk i et lokale med unike rom og flere etasjer med forskjellige barer og musikk. Vegg i vegg ligger Bar Siroco, som varierer musikksjanger etter ukedagene. Jo senere på kvelden, desto høyere trykk.
C/ La Palma 62

HTML EMBED

Hoteller i Madrid

28. De Las Letras Hotel

De Las Letras Hotel har bra beliggenhet i nærheten av Chueca-kvarteret og Puerto del Sol. Moderne minimalistisk innredning med røde fondvegger som er dekorert med sitater av forfattere og poeter.
C/ Gran Vía 11

29. Hotel Orfila

Romantisk og familiært med en tydelig spansk smak i et hjemmekoselig miljø et steinkast fra Plaza Colon, ca. 20 minutters gange fra Prado og Thyssen-museet. Hotel Orfilas diskrete beliggenhet og personale lokker skuespillere, kjendiser og kongelige som helst vil ferdes inkognito. Prinsesse Caroline av Monaco hadde i flere år sitt eget rom i en separat avdeling her. Bra restaurant som også er åpen for gjester som ikke bor på hotellet.
C/ Orfila 6

30. Casa Madrid

Ved siden av operaen ligger dette nesten hemmelige hotellet hvor du bor i en vakkert møblert, aristokratisk bygning. De sju rommene på Casa Madrid har hvert sitt tema med vakre detaljer, antikviteter, møbler, tekstiler, kunst, veggmalerier og personlige fotografier av eieren og Dronning Sophia.
C/ Arrieta 2

HTML EMBED

Museer i Madrid

31. Thyssen-Bornemisza

Her omfavner samlingen noe av verdens beste kunst fra middelalderen frem til i dag: Canaletto, Picasso, Matisse, El Greco, Salvador Dali, Georgia o Keefe, Goya og Rosseau er bare noen av kunstnerne du kan beundre her. Thyssen-Bornemisza har også en god museumsbutikk med stor bokseleksjon, en barneavdeling og også en herlig takterrasse med servering og utsikt over Paseo del Prado.
Paseo del Prado 8

32. Circulo De Bellas Artes

Et vakkert kulturhus med skiftende utstillinger, designbutikk og bibliotek. På Circulo De Bellas Artes finnes også en godt besøkt kafé, uteservering, restaurant og ikke minst en fantastisk takterrasse med skulpturer og utsikt over bytakene.
C/ Alcalá 42

33. Museo del Traje

Ta den grå t-banelinjen ut til dette museet som ligger på Madrids universitetsområde. Den permanente utstillingen på Museo del Traje er en fascinerende etnologisk reise i spanske klær og tilbehør fra 1400-tallet frem til i dag. Skiftende utstillinger med spanske designere, italienske motesko, brudekjoler og skosamlinger fra 1950 til moderne tid.
Av de Juan de Herrera 2

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Hev smaken på grillmaten med disse deilige sausene

Kommentarer til denne saken