Plan- og bygningsetaten ser svært alvorlig på denne saken.

SELGE BOLIG? Finn megler

Den hvitmalte og vernede luksusboligen i Madserud Allé 28 toppet inntil i går salgslisten over Norges dyreste eiendommer.

Prisen var satt til 42 millioner kroner. Selger og eier er Birgitte Elisabeth Verle Lange.

Onsdag skrev Aftenposten at huset ble forsøkt solgt med ulovlige bad og vinduer.

Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren vurderer det som en svært alvolig sak. Det mest alvorlige er at alle vinduene er skiftet ut uten at det er gitt tillatelse til dette fra Byantikvaren.

LES OGSÅ:Boligdronning selger Madserud-luksus

Nå tas drastiske virkemidler i bruk for å få eier til å sette inn igjen de gamle vinduene.

Drastisk
- Vi har nå tinglyst pålegget om utskifting av vinduer (tilbake de opprinnelige, red.anm.) som en heftelse på eiendommen. Dette er noe vi ikke gjør veldig ofte, men når vi føler at vi ikke får gehør, sier saksbehandler Chris Hartmann hos Plan- og bygningsetaten i Oslo til Nettavisen.

Hartmann viser til et brev fra Byantikvaren høsten 2009 der det heter:

«Ny eier har startet med istandsettingsarbeider uten forutgående dialog med Byantikvaren eller Plan- og bygningsetaten. (..) Det ble her avdekket spesielt ett forhold som vi vurderer å være ulovlig: De fleste vinduene er skiftet ut med nye isolerglassvinuder. Vindusutskiftingen er ikke omsøkt og er i strid med reguleringsbestemmelsene.»

Vernet bygning
Madserud Allé 28 er bevaringsverdig i henhold til reguleringsbestemmelsene, og reglene for utvendige arbeider på slike eiendommer er svært strenge.

Ifølge Hartmann er det spesielt alvorlig at eiendommen er blitt lagt ut for salg.

LES OGSÅ: Kongen av Madserud

- Man legger den ut for salg som om man ikke var berørt av dette. Konsekvenesene av å kjøpe en slik byging er veldig alvorlige, sier hun.

Alvorlig for kjøper
Det er en eventuell ny eier som vil måtte forholde seg til kravene fra bygningsmyndighetene om tilbakeføring av bygningen til opprinnelig stand. Det kan komme til å bli kostbart.

De opprinnelige vinduene er oppbevart, men utbygger mener de er i en så dårlig stand at de ikke kan settes inn igjen.

Men det er ikke bare «vindussaken» som gjør bygningsmyndighetene forarget når det gjelder denne eiendommen. Både kjeller og andre etasje er rehabilitert uten nødvendige tillatelser.

- Alle endringer her har vært ulovlige, sier Hartmann. Hun viser til de opprinnelige tegningene av huset, og at det ikke er kommet inn eller godkjent søknader om endringer i nyere tid.

Ulovlig kjeller
Kjelleretasjen er ikke godkjent for boligformål. I andre etasje reklamerte selger med 5 nye bad. Ingen av disse badene er godkjent av Plan- og bygningsetaten.

Det er Oslo Sentrum Invest som har stått for rehabiliteringen av huset. Dette selskapet eies av Brakkeinvest AS, som igjen eies av Kristian og Geir Almås. Men Geir Almås sier til Nettavisen at han har solgt seg ut, og at det er Atle Almås som nå representerer selskapet.

Atle Almås vil ikke la seg intervjue av Nettavisen om Madserud Allé 28.

- Visste ikke
I en epost til Plan- og bygningsetaten, datert 10. oktober 2011, skriver Atle Almås:

«Det var ukjent for oss at noen av de utførte innvendige arbeider skulle være søknadspliktige. Det beklages».

Nå har Almås sendt inn søknad om å få arbeidene godkjent. Almås skriver videre i eposten:

Storfamilie?
«Huset er innredet for en familie med til sammen 7 barn i alderen 1 til 22 år samt praktikant. Derfor er hele boligen tatt i bruk, og både praktikanten og de voksne ungdommene har fått egen kjøkkenmulighet i boligrom», heter det.

Etter det Nettavisen har grunn til å tro, er det bare to mennesker som bor i huset i dag.

Det har ikke lykkes Nettavisen å komme i kontakt med selger, Birgitte Elisabeth Verle Lange.

Ville bygge blokker
Selvaag forsøkte lenge å få godkjent riving av Madserud Allé 28 og flere andre villaer i samme gate for å å bygge blokker. Dette slaget tapte de i 2007, da nummer 28 og flere andre hus ble vernet.

Lange kjøpte eiendommen i 2009 fra Selvaag-gruppen for 10,7 millioner kroner. Hvorfor hun skal selge er ikke kjent.

Felles selskap
Lange eier et selskap som heter Lange Protinus, som driver innenfor markeds- og opnionsundersøkelser. Dette er et enkeltmannsforetak, og regnskaper er ikke tilgjengelige.

Men Lange er også medeier i et annet selskap - nemlig Tiedemannseksjonene ANS som driver innen utleie av eiendom. Dette eier hun nettopp sammen med Brakkeinvest AS - Kristian og Atle Almås.

Det var eiendomsmeglerfirmaet Ek som skulle stå for salget. Daglig leder Torbjørn Ek har ikke vært tilgjengelig for kommentar torsdag.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

MittOppdrag : Få anbud på jobbben som skal gjøres

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)