Gå til sidens hovedinnhold

Mafia-ranet gutt på skolen

Med rene mafia-metoder truet 16-åringen en to år yngre gutt med pryl dersom han ikke fikk penger.

En rasende Bergen tingrett var på nippet til å gi den tidligere voldsdømte 16-åringen ubetinget fengsel for ranet.

TV-vold
Den unge bøllen tok i bruk metoder ofte sett i amerikanske high school-filmer, der tenåringer overfaller yngre medelever og tvinger dem til å betale «beskyttelsespenger» for å slippe å bli banket opp. Metoden er også et yndet mafia-triks som ofte ble benyttet overfor småbutikk-eiere.

5. mai tvang han med seg en 14 år gammel gutt på en skole i Bergen og førte ham inn i et le-skur. Overfor den livredde og langt mindre gutten, sa han at han skulle la være å banke ham opp hvis han skaffet ham 250 kroner. 14-åringen valgte å bla opp, spesielt siden 16-åringen framsto som både sint og truende.

Dømt for grov vold
Trass sin unge alder er 16-åringen ingen fremmed for tingretten. Dommerfullmektig Jan-Inge Wensell Raanes la ikke skjul på at han var meget opprørt av gjensynet med ungdommen i rettssalen. Selv om han tilsto ranet, noe som vanligvis gir redusert straff, oppjusterte dommeren politiets straffeforslag på 36 dager betinget fengsel.

«Når det gjelder fengselsstraffen mener retten at det er grunn til å markere alvoret i saken med en strengere reaksjon enn det som er foreslått. Det skal nå ilegges en fellesstraff med straffen i Bergen tingretts dom fra oktober 2005. Her ble siktede idømt 21 dager betinget fengsel for (...) gjentatt skalling. (...) Utgangspunktet i inneværende sak skulle således være ubetinget fengsel.»

Betinget igjen
Men dommeren fikk summet seg og lot være å falle for fristelsen til å sende den mindreårige lovbryteren bak lås og slå. Mye av årsaken var at han frivillig har vært under barnevernets omsorg den siste måneden.

Dermed kan 16-åringen skrive nok en betinget fengselsstraff på rullebladet sitt, denne gangen på 60 dager. Han må også betale en bot på 2000 kroner og tilbakebetale det han stjal fra ransofferet sitt.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai