I 1880-årene strømmet italienske innvandrere til USA – de fleste fra det fattige Sør-Italia og Sicilia, der den beryktede mafiaen hadde et solid fotfeste. Med innvandrerne fulgte den organiserte kriminaliteten, som gradvis fortrengte lokale gatebander i storbyene.

De sicilianske gruppene sørget for beskyttelse og ro i de fattige bydelene, mot en klekkelig betaling. Da alkoholforbudet ble innført i 1920-årenes USA, fikk mafiaen et nytt marked å operere på og ble sterkere enn noen gang.

Denne saken er levert av magasinet «Historie». Les også:

1888: Mafiaen inntar New York

14. oktober: Italieneren Antonio Flaccomio blir stukket ned i New York fordi han har sladret om en gruppe falskmyntere.

Politiet informerer pressen om at den sicilianske mafiaen nå opererer i New York, og drapet kalles New Yorks første mafiamord.

1895: Chicago står for tur

Gruppen Unione Siciliana etablerer seg i Chicago.

Den begynner som en forening til hjelp for sicilianske immigranter i den raskt voksende byen, men overtas snart av mafiaen, som styrer Chicagos underverden med hard hånd.

1903: Brutaliteten kommer ut

14. april: Mafiaens brutale skremselsmetoder blir offentlig kjent for første gang.

Mafiabossen Benedetto Madonias lik blir funnet trykt ned i en tønne. Han er stukket 13 ganger, har fått halsen skåret over, armer og bein er brukket og genitialiene er skåret av og stappet i munnen.

1909: Mafiaen utvider

Forbindelsen mellom mafiaen i New York og Chicago blir etablert da gangsteren John Torrio inngår et tett samarbeid med «Diamond Jim» Colosimo.

De deler hasardspill, bordeller, vertshus og narkohandel mellom seg. Snart infiltrerer de også fagforeninger og lokalpolitikken.

1920: Forbud styrker gangsterne

17. januar: Forbudet mot alkohol trer i kraft og skaper et enormt marked for mafiaen.

Profitten er enorm og går hånd i hånd med drap og bestikkelse.

Bare i Chicago blir minst 850 likvidert i oppgjøret om det illegale alkoholmarkedet.

1922: Arbeidsgivere hyrer mafiaen

Gangsteren Louis «Lepke» Buchalter bruker mafiahåndlangere til å bryte omfattende streiker i tekstilindustrien. Flere arbeidere blir drept.

Buchalter overtar fagforeningen og avblåser streiken mot en klekkelig betaling fra arbeidsgiverne.

Mafiaen får dermed for alvor øynene opp for den økonomiske gevinsten ved å kontrollere arbeiderne.

1929: Al Capone entrer manesjen

14. februar: Mafiabossen Al Capone beordrer henrettelsen av sju menn fra en rivaliserende bande i den såkalte Valentinsdag-massakren.

Tre måneder senere understreker Al Capone både sin makt og brutalitet da han personlig dreper tre avhoppere fra sin egen bande.

Capones brutale metoder vekker avsky i både offentligheten og mafiaen. To år senere fengsles Capone for skattesvindel.

1931: Mafiaen åpner for alle

15. april: Charles «Lucky» Luciano dreper New Yorks mafiaboss Giuseppe «Joe The Boss» Masseria og forkaster mafiaens sicilianske æresbegreper.

Han etablerer i stedet en nasjonal forbrytersammenslutning kalt Syndikatet, som i motsetning til den tradisjonelle mafiaen omfatter alle nasjonaliteter.

Luciano regnes i dag som grunnleggeren av moderne, organisert kriminalitet i USA.

1932: Håndlangerne

«Lucky» Luciano gjør «Lepke» Buchalters bande Murder Inc. til Syndikatets beryktede leiemordere.

Etter ordre fra Syndikatets ledere dreper Murder Inc. rundt 700 tystere, gangstere, fagforeningsfolk og vitner i hele USA.

HTML EMBED

1957: Gangsterne går under jorden

14. november: En politimann kommer tilfeldigvis over et stort mafiamøte i utkanten av New York, og politiet arresterer 60 gangstertopper fra hele USA.

FBIs direktør J. Edgar Hoover har hittil nektet for at det fins noen nasjonal mafia, men må nå innlede en storstilt innsats mot organisert kriminalitet.

Syndikatets åpenlyse kriminalitet blir stanset, og siden 1957 har mafiaen operert mer i det skjulte og infiltrert flere lovlige bransjer.

Denne saken er først publisert på historienet.no. Les også: