HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Q0rn4mIIt1agcxTr8uhR2gCeJeAnLxIKh2UJP9h2IpY2GXXne3nliVvGBSLTac8Dl2jwZHIQ0AY3ziuU-QPpZHrRCGMt2uYEULIXgCjFVITH7TjvulLfjw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Magic Mike XXL - USA 2015. Regi: Gregory Jacobs

Med: Channing Tatum, Joe Manganiello, Matt Bomer, Amber Heard, Elisabeth Banks, Andie McDowell, Kevin Nash, Adam Rodriguez, Gabriel Iglesias, Jada Pinkett Smith

Aldersgrense: Tillatt for alle (egnethet: ungdom/voksen)

Riktignok finnes det noen essensielle unntak, men generelt har oppfølgere en sørgelig tendens til å føles unødvendige. I tillegg står de i en ikke ubetydelig fare for å ødelegge noe av magien fra den opprinnelige filmen. Det sistnevnte er kanskje litt strengt å si om «Magic Mike XXL», men noen spesielt nødvendig oppfølger er den definitivt ikke. Selv om den leverer tilstrekkelig med det folk kommer for å se, til at den trolig vil gjøre investorene og produsentene fornøyd med billettsalget.

Channing Tatum er tilbake som Mike, som i første film til slutt la stripperlivet på hylla og vant kjærligheten. Nå forsøker han å livnære seg på møbelsnekkerfirmaet han drømte om å starte, men ting er likevel ikke bare fryd og gammen. En fin scene hvor han i ensomhet lar kveldsarbeidet gli over i kreativt drillnummer, viser at den gamle strippehesten stadig kan kjenne den forførende ferten av sagmugg. Når gjengen fra fortiden stopper innom byen hans på vei til en strippefestival, lar han seg derfor overtale til en siste tur – og en siste opptreden – med gutta.

Var interessant

Steven Soderberghs opprinnelige «Magic Mike» var i grunn et interessant karakterdrama, samtidig som den var et eksempel på at det er lettere å lage god underholdning om mannlige enn kvinnelige strippere – sannsynligvis fordi det oppleves mer uskyldig.

I «Magic Mike XXL» har Soderbergh overlatt regien til sin mangeårige regiassistent Gregory Jacobs, mens han selv er involvert både som fotograf, klipper og produsent. Oppfølgeren har da også ivaretatt mye av stilen fra første film, og manuset er på ny signert Reid Carolin. Men det er lite som er større eller bedre denne gang, slik tittelen muligens lover.

Gir gutta mer plass

Borte er Matthew McConaugheys Dallas, som jo var et høydepunkt i første film, og Alex Pettyfer som The Kid. Isteden har man valgt å gi resten av gutta mer plass, og det er for så vidt ikke så dumt tenkt. Big Dick Richie ( Joe Manganiello), Pretty Boy Ken ( Matt Bomer), Tarzan ( Kevin Nash), Tito ( Adam Rodriguez) og Tobias ( Gabriel Iglesias) er så absolutt en sjarmerende gjeng vi gjerne drar på tur med.

Problemet er imidlertid at manuset ikke gir dem store nok utfordringer langs veien. Dermed blir handlingen en for løs og episodepreget «road trip» uten noen klar dramaturgisk kurve – utover at det naturligvis leder opp til et relativt spektakulært strippeshow.

Det hjelper i så måte heller ikke at hovedkarakteren allerede har gått igjennom en modningsprosess i forrige film (et utbredt problem for oppfølgere!) som filmskaperne til dels ønsker å reversere, for å få ham opp på scenen og ut av klærne igjen. Dessverre benyttes ikke dette til å komme noe særlig dypere under huden på den formodentlig magiske Mike, og filmen skusler følgelig bort en potensielt interessant historie om vanskelighetene med å slutte med noe man faktisk har et talent for.

Fet stripping

Langs ferden gjennom de dype sørstatene introduseres vi for noen nye kvinnelige karakterer, spilt av Amber Heard, Andie McDowell og Jada Pinkett Smith.

Men enda mer enn forrige gang, er det gutta som styrer showet. Og selv om det meste er litt mindre i «Magic Mike XXL», viser de enda litt mer av hva de er gode for – og gode til. Og så lenge strippingen er fet, er jeg vel i mindretall som klager over at handlingen er for tynn.